Tirsdag den 26. November 2002


Effektiv videoovervågning på skoler

Videoovervågning har nu sat en effektiv dæmper for hærværk og indbrud på flere af Gladsaxes skoler.
Over halvdelen af skolerne var sidste år så plagede af tyveri og ødelæggelser, at det blev besluttet at indføre videoovervågning på de hårdest ramte skoler.
Og friske tal viser, at antallet af indbrud og hærværkstilfælde i år er faldet med 29 procent på de skoler, der har været videoovervågede, fortæller risikokoordinator Gert Jensen.
"Vi kan se på indbrudstyvenes bevægelsesmønstre, at de godt ved, hvor videokameraerne er sat op. Men vi tror helt klart, at det har en præventiv virkning, for de har jo ikke de samme område at agere på nu", siger Gert Jensen.
 
Og projekt videoovervågning på Gladsaxes skoler er tilsyneladende kommet for at blive. "Der er i hvert fald én til to skoler, der har været hårdt ramt i år, og der overvejer vi blandt andet at etablere videoovervågning", fortæller Gert Jensen.
 
Selvom de videoovervågede skoler altså har oplevet færre ulovligheder det seneste år, så er
det samlede antal af indbrud og ødelæggelser på Gladsaxes skoler alligevel steget med hele 22 procent i forhold til sidste år.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Indbrud på Søborg og Buddinge Postkontor

Den ene af de to unge mænd der i går blev anholdt for indbrud på Søborg Postkontor erkender nu også at stå bag et indbrud på Buddinge Postkontor samme aften.
De to unge mænd blev anholdt natten til mandag under en rutinemæssig standsning i København. På bagsædet af personbilen blev der fundet en sæk med penge, cigaretter og diverse varer.
Den ene af de to, en 22-årig mand fra Nordsjælland, erkendte på stedet, at tyvekosterne stammede fra Søborg Postkontor og politiets hundepatrulje kunne efterfølgende konstatere, at der ganske rigtigt havde været indbrud på posthuset, og at der var blevet brugt et koben til at brække døren op og komme ind på stedet.
Senere mandag erfarede kriminalpolitiet så, at også Buddinge Postkontor havde haft indbrud søndag aften. Også det indbrud erkendte den 22-årige at stå bag.
Begge mænd fastholdt til gengæld under hele politiets afhøring, at det kun var den 22-årige, der havde begået indbruddene, mens den anden først var blevet samlet op i bilen på et senere tidspunkt.

Specialundervisning en sag for Folketinget

Hvem skal nu betale? Det spørgsmål stiller politikere i Københavns Amt og Gladsaxe sig selv og hinanden, efter Folketinget har lavet reglerne om på specialundervisningsområdet.
Det er sket for at decentralisere opgaverne og meningen er, at det ikke skal koste ekstra. Men pludseligt er det blevet meget dyrere for amtet, fordi grænsen for, hvornår amtet skal betale, er rykket, og det er Gladsaxe opfattelse, at amtet skylder kommunen cirka 12 millioner kroner i ubetalte regninger. Et beløb, som kommunen er villig til at gå i retten med.
 
Medlem af Det konservative Folkeparti i byrådet Lars Abel, er også formand for det udvalg i amtet, som har med specialundervisningen at gøre.
Og i denne sammenhæng har han som formand for udvalget for undervisning, kultur og internationalt samarbejde valgt at være amtspolitiker.
"Opgaveomlægningen koster amtet mange penge, og det var hensigten, at det skal være udgiftsneutralt, så det må Folketinget kigge på. Kommunerne køber for dyre løsninger, og hvis vi virkelig bliver trængt op i en krog, vil vi overveje, om vi selv skal have en skole, for det vil være billigere, men det er et dårligere tilbud for eleverne, både af hensyn til transport og pædagogik. Men vi skal finde en løsning på det, så de mennesker ikke kommer i klemme, de kan ikke være tjent med, at de offentlige instanser slås indbyrdes", siger Lars Abel.
Han understreger, at han ikke kan være både amtspolitiker og byrådsmedlem i sagen og derfor hidtil har undgået at deltage i møder i Gladsaxes børne- og undervisningsudvalg, når regningerne for specialundervisningen er blevet diskuteret.
Han mener i øvrigt, at det er Folketinget, der skal afgøre og præcisere, hvordan den økonomiske fordeling mellem kommuner og amter skal være.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Integrationsråd igen i økonomiudvalg

Så skal økonomipolitikerne i Gladsaxe atter udpege kandidater til integrationsrådet.
Det gjorde de også ved et møde i begyndelsen af november, men så viste det sig, at en af dem, der skriftligt havde meldt sit kandidatur til forvaltningen, var blevet glemt i skyndingen. Og det samme var den person, som havde stillet op som stedfortræder for ham.
Derfor skal økonomiudvalget i dag igen kigge på de mulige kandidater og anbefale seks til byrådet. Et opstillingsmøde i oktober pegede på seks kandidater, og ved sidste økonomiudvalgsmøde var det de seks, som udvalget ville indstille.

Flagreglement afliver flagstang

Flagstangen ved børneinstitutionen Stjernen i Søborg må måske lade livet på grund af et meget stift kommunalt flagreglement.
Reglementet foreskriver nemlig, at der skal vaje flag fra kommunale stænger på alle flagdage.
Men da der ikke er personaletimer til at sørge for opsætning og nedtagning af flaget på flagdage, hvor institutionen er lukket, så er der et problem.
Både børn og voksne omkring institutionen har stor glæde af flagstangen, så hidtil har en forældrekreds sørget for flagningen på lukkedage, men den løsning er ikke holdbar, siger forældre og institution.
Derfor skal der nu tages politisk stilling til, om stangen må ned eller reglementet laves om.

Populær fødselsdagsfest

Omkring 260 unge gladsaxe-borgere har sagt ja tak til fødselsdagsinvitationen fra deres kommune.
Og det er en pæn fremgang i forhold til sidste år og de øvrige gange, hvor det officielle Gladsaxe har inviteret de unge, der i løbet af året er fyldt 18 år, til en festlig aften på rådhuset.
Og det tror forvaltningen ikke mindst skyldes, at det er komikeren Anders Matthesen, der i år skal stå for underholdningen. Til sammenligning deltog cirka 200 unge i sidste års arrangement.
Den traditionelle festdag er i hvert fald blevet rykket til Mørkhøj skole, fordi rådhuset ikke kan rumme så mange festdeltagere.
Der er i alt 602 gladsaxe-borgere, der siden sidste december sidste år er blevet myndige.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet