Tirsdag den 1. Oktober 2002


Hjælp til børn, der mister

Årligt er der mellem 40 og 50 børn og unge i Gladsaxe, som mister en i den nærmeste familie.

Derfor har sundhedsplejen i kommunen nu etableret hjælp til de børn, der ikke ved, hvor de skal henvende sig, når de vil snakke om sorgen ved at miste far eller mor.

Hjælpen består af hjemmebesøg, som startede sidste uge, og samtalegrupper, som bliver oprettet i løbet af efteråret.

Sundhedsplejerske Lise-Lotte Rasmussen understreger, at de børn har brug for ekstra omsorg og støtte, men tit ikke har nogen at gå til i sorgens time:

- Det er utroligt vigtigt for børn, at de har nogen at snakke med i den situation, men ofte er de vokse selv tynget af sorg. Derfor føler de tit, at de står helt alene med den problematik, at der ikke er andre, der kender til at miste. Hjemmebesøget er især godt for de børn, der lige har mistet, så vi har mulighed for at tale både med dem og de voksne i deres nærmeste omgangskreds. Her kan vi så samtidig finde ud af, om de har lyst og overskud til at være med i en samtalegruppe med jævnaldrende. For børn og unge har brug for at tale med deres kammerater om sorgen, siger Lise-Lotte Rasmussen, der er en af to sundhedsplejersker, der er tilknyttet arbejdet med hjemmebesøg og omsorgsgrupper.

Skulle der blive behov for yderligere hjælp, har ordningen to ekstra sundhedsplejersker stående på stand by.

Og noget tyder på, at ordningen bliver eftertragtet. Telefonerne hos de to sundhedsplejersker har nemlig været rødglødende, siden det gratis tilbud blev lanceret i sidste uge.

Brochurer om hjemmebesøg og samtalegrupper er omdelt til skolerne i Gladsaxe, hvor børn og deres voksne pårørende kan læse mere om tilbuddet, der er anonymt. Og alle interesserede kan få mere at vide på telefon 51 59 57 64.


Opbakning til integrationsråd

Der er masser af opbakning til dét integrationsråd, der er til valg i Gladsaxe til december.

Det vurderer den radikale Lis Smidsholm.

Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så mener den fungerende formand for integrationsrådet ikke, politikerne tager rådet seriøst, og derfor agter hun ikke at stille op, når der om få måneder er om-valg.

"Det lover selvfølgelig ikke godt, men jeg har talt med flere at de, der i foråret var opstillet og blev valgt til integrationsrådet. Og de siger, at de genopstiller, så det regner jeg da med. Og så må vi jo gøre en indsats, vi der er parate til at hjælpe og til at arbejde for integrationen i Gladsaxe. Vi må se at få gang i de mennesker, som mener noget med det. Og det gjorde man jo faktisk forleden aften til Folkeoplysningsudvalgets møde "Integration og folkeoplysning". Der var 150 mennesker og salen bølgede af positive tanker og idéer. Så jeg tror på, at der bliver mere at gøre for integrationsrådet og at der vil være flere der bakker op omkring integrationsrådet", siger Lis Smidsholm.

Der er som nævnt om-valg til integrationsrådet til december, og til den tid er det ikke længere kun repræsentanter for flygtninge- indvandrermiljøet men alle gladsaxeborgere med interessere for integrationsarbejde der kan stille op.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)


Unge skal anmelde

En virus er over Gladsaxe, og det er især de unge, der er i farezonen. Men heldigvis er den godartet, det er nemlig en hjertevirus, titlen på en ny novellesamling.

Den bog kan unge vinde, hvis de skriver en anmeldelse af en film, en bog, et computerspil eller en hjemmeside på internettet.

Opfordringen om at skrive en anmeldelse kommer fra hovedbiblioteket, og det sker som et led i den landsdækkende festival, "den gode historie", hvor Gladsaxe Bibliotekerne sætter fokus på især eventyr og fortællinger.

Og herunder vil Gladsaxes biblioteker gerne have fanget de unges interesse, fortæller leder af børnebiblioteket ved Gladsaxe Hovedbibliotek, Ulla Harne:

- De unge er gode til at inspirere hinanden. Hvis en pige anbefaler en bog, vil veninden læse den. Derfor opfordrer vi de unge til at skrive en anmeldelse, som vi vil lægge ud på vores hjemmeside. Man behøver ingen forudsætninger, andet end at man har læst noget, man brænder for. Det er det vigtigste, siger hun.

Novellesamlingen Hjertevirus er skrevet af 12 danske forfattere, der er vant til at skrive til unge, og handler om kærlighed.

Selv om "Den gode historie" på landsplan slutter den 13. oktober, fortsætter den i Gladsaxe efteråret ud, til cirka den 1. december, men anmeldelserne vil biblioteket gerne have inden for den næste måneds tid.

For de unge arrangerer Gladsaxes biblioteker desuden to rockkoncerter og et foredrag af supermodellen Sille Lundquist i løbet af efteråret.


Farligt kryds under behandling

Det farlige vejkryds ved Ring 3 og Dynamovej i Gladsaxe skal nu gøres mindre farligt.

Vejmyndigheden, Københavns Amt, besluttede på et møde i sidste uge, at krydset skal gøres mindre uheldsbelastet ved at flytte fodgængerfeltet over Ring 3 tættere på selve krydsets midte, og så vil amtet forlænge venstresvingsbanen fra ringvejen mod Dynamovej.

Derudover vil amtets udvalg for teknik og miljø hjælpe bilisterne med at gennemskue trafikken ved at sætte en såkaldt trafikstyret grøn venstresvingspil op, der skal virke i myldretiden.

Og ikke mindst, så bliver hastigheden sat ned fra 80 kilometer i timen til 70.

Hastighedsnedsættelsen sker uden tre ud af fire stemmer fra Venstre og Det Konservative Folkeparti, fordi de tre amtspolitikere ikke kan gå ind for, at fartnedsættelsen også gælder for strækningerne op til krydset.


Kræftens Bekæmpelse åbner Kontakt-café

I morgen åbner en ny café i Gladsaxe.

Men på menukortet står der ikke cappucino eller lette frokostanretninger, men derimod erfaringer og information, fortæller formand for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Gladsaxe, Kirsten Ploug.

"Det skal være et sted, hvor man kan komme og søge oplysninger. Vi har en masse pjecer om forskellige former for kræft og man kan få oplysning om, hvilken hjælp man kan få gennem Kræftens Bekæmpelse og hvordan man kan få den. Og det er også et sted, hvor man kan komme og tale med nogle ligesindede som har den samme kræftsygdom eller har haft det inde på livet", fortæller Kirsten Ploug.

Den nye Kontakt-Café ligger i Stengård kirkes konformationslokale og den holder åben hver den 1. onsdag i måneden.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)


Rødgrøn troværdighed

Enhedslistens folketingsmedlem fra Gladsaxe, Søren Søndergaard, hører til blandt de mest troværdige politikere og indflydelsesrige mennesker i landet.

I hvert fald hvis man skal tro Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin, der, via et panel på 60 udvalgte opinionsdannere og professionelle informationsbrugere, har opstillet listerne.

På listen over politikernes troværdighed ligger Søren Søndergaard på en 16. plads, i øvrigt over flere ministre og partiledere.

Blandt indflydelsesrige danskeres troværdighed kan det blive til en 71. plads for det lokale medlem af Enhedslisten, igen over flere ministre og koncernledere.

Men er den type lister overhovedet selv troværdige, og kan de bruges til noget? Søren Søndergaard siger: "De kan ikke bruges til meget, har man en opfattelse af, at vores politik er gak i låget, så troværdigheden jo ligge på et meget lille sted. Vi får knap 3% af stemmerne, men har et klart budskab, siger det samme hver gang, og holder fast i kerneværdier som solidaritet, økologi og respekt for andre mennesker".

Tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte ligger i øvrigt i bunden af begge lister, blandt andet sammen med Dansk Folkepartis pressechef og statsministerens tidligere spindoctor.

Det mest troværdige indflydelsesrige menneske skulle ifølge listen være nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, og den mest troværdige politiker Marianne Jelved.