Torsdag den 3. Oktober 2002


Rockeradresser i Gladsaxe ransaget

Flere af politiet kendte rockeradresser i Gladsaxe indgik i går i en samlet politiaktion med henblik på at få anholdt involverede i drabet på en bankkunde under et røveri i Ålsgårde i juni måned.
Et hundrede politifolk fra syv politikredse indgik i aktionen, der blev ledet af Helsingør politi.
 
Kriminalinspektør Knud Stadsgaard fra Helsingør er sparsom med oplysninger, men siger til Nyhedsmagasinet, at der er anholdt tre mænd, og to af dem er kendte medlemmer af rockergruppen Bandidos.
To sigtes både for røveri og drab, den tredje for medvirken til røveri.
Kriminalinspektøren vil ikke fortælle, hvor mange steder, der er blevet ransaget, blot at der er foretaget adskillige, og altså også i Søborg og Bagsværd.
 
Bankkunden, en 41-årig familiefar, blev skudt ned, da han greb ind under røveriet ved først at vælte røvernes motorcykel og siden køre sin bil hen foran banken for at hindre røverne i at komme ud.

Private SFOer billigere

Selvom det kommunale årlige tilskud på 3.000 kroner pr. Gladsaxebarn i privatskolernes skolefritidsordninger bliver fjernet fra august næste år, så behøver forældrebetalingen ikke at stige med mere end 66 kroner om måneden.
Det viser en udregning fra økonomerne i Gladsaxe kommune.
 
Der går i dag 400 børn fra Gladsaxe i de private SFOer. Der til kommer 100 børn fra andre kommuner.
Da de udenbys børn jo også så at sige skal være med til at betale, eller udbedre skaderne, efter fjernelsen af tilskuddet, så er det reelle tal ikke 3.000 men 2.357 kroner mere pr. barn.
Desuden kommer der et ekstra statstilskud på godt 1.500 kroner, så summa summarum siger regnestykket en stigning på de omtalte 66 kroner om måneden.
 
Hvis regnestykket holder stik, så bliver de private SFOer billigere end de offentlige, der til næste år stiger med 150 kroner til 1.035 om måneden, mens de private kan gøre det for 926 kroner.

Hjælp til de højtuddannede

En høj uddannelse er sjældent nok til at få et arbejde, hvis man kommer til Danmark som flygtning eller indvandrer.
Det erkender Bagsværd-virksomheden Novozymes, der samarbejder med Gladsaxe kommune om en måde at få integreret de højtuddannede med anden baggrund end dansk på arbejdsmarkedet.
 
Derfor har virksomheden i dag fire ulønnede praktikanter beskæftiget, i et forløb, der ikke så meget skal kvalificere dem til et bestemt arbejde, men snarere hjælpe dem med at vurdere, hvad de kan og hvor de dermed kan søge arbejde.
De har været ved Novozymes i fire måneder og indtil videre er erfaringerne gode, fortæller Pia Bayer fra personaleafdelingen. Hun er ansvarlig for det område, som beskæftiger sig med virksomhedens sociale ansvar:
"Vi synes, det er gået godt, og det er også det indtryk, jeg får fra praktikanterne. Det er bestemt ikke noget vi gør for den gratis arbejdskraft, for vi bruger ressourcer på det, og det er ikke stillinger, vi skulle have besat alligevel. Formålet med praktikordningen er ikke nødvendigvis ansættelse hos os bagefter. De kan selvfølgelig søge ledige stillinger på lige fod med andre, men det primære formal er at give praktikanterne den kvalifikationsvurdering, som er et væsentligt element i ordningen", siger Pia Bayer fra Novozymes og understreger, at en anden væsentlig del af praktikforløbet består i jobsøgningskurser.
Her lærer praktikanterne ikke kun, hvordan man skriver en ansøgning på dansk facon, men også hvor man skal søge, hvad man kan søge og ikke mindst, hvor man skal kigge efter stillingsopslag.
 
Gladsaxe Kommune er så glad for praktikantordningen, at den har indstillet Novozymes til to priser, som integrationsministeriet for første gang uddeler til november.
Der er 150 kandidater til de i alt seks priser, som går til personer eller firmaer, der skaber positiv opmærksomhed omkring integration, og som gør en særlig indsats for ikke kun at fremme integrationen, men også skabe vedvarende løsninger, der kan inspirere andre.

Mere forurening i Bagsværd

Drikkevandstruende jordforureninger i Bagsværd er langt alvorligere og spredt over et større areal end først antaget.
At det gamle erhvervskvarter er skyld i mange miljøsynder, er der ikke den store tvivl om, og for nylig er der sat et afværgeprojekt i gang nær den tidligere grusgrav, som skal forhindre forurenet vand i at nå frem til drikkevandsreservoirerne.
Men første del af en forureningskortlægning af hele området antyder også, at der kan være en trussel fra omkringliggende haver, parker og jernbanearealer.
De områder er endnu ikke blevet undersøgt, men miljøfolk frygter, at eksempelvis tidligere tiders intensive brug af bekæmpelsesmidler, pesticider, også kan udgøre en risiko for grundvandet.
Derfor skal arealerne omkring erhvervskvarteret med i næste fase af forureningskortlægningen, et projekt, der, i første omgang, kommer til at koste halvanden million kroner.
Afslører kortlægningen nye forureninger, der skal fjernes, så kan der blive tale om anseelige tocifrede millionbeløb.

Børn drikker for meget

Danske børn begynder at drikke alkohol tidligt og i store mængder, ifølge Sundhedsstyrelsen så meget, at de har europarekord i druk.
Med budskabet "ingen alkohol til børn under 15 år" retter styrelsen i årets alkoholkampagne derfor fokus mod børn og deres forældre.
 
Men når budskabet de unge selv? 15-årige Linea Hagen fra Søborg, har ikke hørt om nogen uge 40- kampagne:
"Nej, det har jeg ikke lagt mærke til. Men jeg synes ikke, at mine venner og jeg drikker for meget. Højst et par øl en gang om måneden eller lignende. Hvis man skulle have fat i min aldersgruppe, skulle man måske snarere prøve at sætte plakater op og lave tv-udsendelser", siger hun.
 
Sundhedsstyrelsen understreger, at det også er forældrenes ansvar, hvis de unge drikker for meget og har derfor lavet informationsmateriale, der blandt andet indeholder en rækker forslag til, hvordan voksne kan gøre en forskel i forbindelse med deres børns drikkevaner.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Flere penge til kirken

Selvom der næste år bliver kradset et 4,5% højere beløb ind i kirkeskat i Gladsaxe i forhold til i år, så kommer selve kirkeskatteprocenten ikke til at stige.
Der er simpelthen blot kommet flere penge mellem hænderne på kirkens medlemmer og udskrivningsgrundlaget dermed væsentligt større.
Medlemmerne af folkekirken i Gladsaxe betaler 0,73% i skat til kirken, og det indbringer i 2003 et samlet beløb på godt 48 millioner kroner, som skal fordeles mellem de otte sogne i kommunen.
I øvrigt har kirkeskatteprocenten i Gladsaxe været stort set uændret igennem nu ti år.
Der er godt 53.000 skattepligtige i Gladsaxe Kommune, heraf er de knap 12.000 ikke medlemmer af den danske folkekirke.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet