Når foreningerne i Gladsaxe fra næste år mister godt 800.000 støttekroner fra staten, skal de samtidig vænne sig til en anden fordeling af tilskuddene fra Gladsaxe kommune.
I morgen skal politikerne i kultur-fritids og idrætsudvalget tage stilling til, hvordan midlerne frem over skal fordeles. Og følger de anbefalingerne fra deres kolleger i folkeoplysningsudvalget og forvaltningen, kommer det til at betyde, at der rykkes rundt på cirka 400.000 kroner.
Besparelserne foreslås blandt andet indhentet ved at lukke for den kommunale kasse, når det drejer sig om tilskud til lejre eller stævner for idrætsforeningerne, og ved at foreningerne ikke længere kan komme på kursus med tilskud i ryggen.
Og så får borgerne ikke længere husstandsomdelt information om foreningslivet, idet udgivelsen "Fritid i Gladsaxe" afskaffes. I hvert fald i papirform, men samme oplysninger kan dog indhentes via nettet på kommunens hjemmeside og i telefonbogen.
Til gengæld kan kulturen glæde sig over, at deres tidsskrift af samme navn får flere penge, så det kan udkomme seks gange om året i stedet for som nu, hvert kvartal.
De sparede penge fordeles ud på andre områder, halvdelen bliver lagt over i en ny pulje. Som noget nyt foreslår politikerne i folkeoplysningsudvalget nemlig, at der afsættes 200.000 kroner årligt til en initiativpulje. Som navnet antyder skal pengene bruges til at støtte nye ideer og fungere som en slags opstartshjælper. Et projekt kan nemlig kun få midler fra initiativpuljen en gang.
Det kan ses som et plaster på såret for foreningerne, der fra det nye år må vinke farvel til de godt 800.000 kroner, de hidtil har fået igennem tilskud fra start- og udviklingspuljen, som regeringen nedlægger fra det nye år.
Det er en arbejdsgruppe med repræsentanter fra forvaltningen og de forskellige foreninger, der er kommet med forslaget. Den har prioriteret transporttilskud til idrætsklubberne højt og derfor er andre tilskud sat ned eller helt fjernet.
De er dygtige i skattevæsenet i Gladsaxe kommune, alt for dygtige, vil mange mene.
Ikke mindst de godt 2.000 skatteydere, der til sammen i de seneste skatteregnskaber har fået forhøjet deres skat med 45 millioner kroner.
Skattefolkene får hvert år af politikerne opstillet en række såkaldte måltal for, hvad der skal nås i løbet af året. Hvor mange selvangivelser, der skal gennemgås og hvilke særlige indsatsområder, der skal fokuseres på.
I alle kategorier ligger skattevæsenet over det forlangte, og så dygtige behøver de ikke engang at være, siger juridisk direktør i Gladsaxe kommune Frede Mølgaard: "Næ, det gør vi ikke, men folk skal jo betale det, de skal, hverken mere eller mindre. Når vi når højere end måltallene foreskriver, så er der delvis tale om tilfældigheder beroende på vores udsøgningskriterier".
Og de flere selvangivelser, der alligevel er dukket op via søgesystemet, de bliver så også gennemgået.
Retfærdigvis skal det med, at skattefolkene ikke kun har kradset ind – opdager de forkert udfyldte selvangivelser, hvor folk har penge til gode, så kommer beløbene til udbetaling.
Over tusinde borgere fik således til sammen 15 millioner kroner tilbagebetalt.
De nævnte tal gælder kun lønmodtagere.
Svenske tilstande i Gladsaxe?
Det er måske slet ikke så langt ude på skoleområdet.
Det politiske overhoved for skolerne, socialdemokraten Trine Græse, er i hvert fald meget begejstret for en svensk model, der inddrager skolernes specialundervisning i den almindelige undervisning.
Hun var i sidste uge på studietur i Sverige, hvor deltagerne var på besøg i en folkeskole, der har slået klassetrinene sammen i den yngste del, svarende til at eleverne op til tredje er slået sammen i én gruppe og en anden gruppe fra fjerde til sjette klasse.
Væk er skemaerne, den separate specialundervisning og til dels også faggrænserne. Hver gruppe har nemlig otte ansatte, og det er både pædagoger og lærere. Hver gruppe har så tilknyttet en socialpædagog som en form for øverste vejleder.
Formanden for Gladsaxes børne- og undervisningsudvalg, Trine Græse, siger:
- Børnene var utroligt rolige og harmoniske, det var meget inspirerende. Der var en masse skolefolk fra Gladsaxe med, som jeg tror også blev inspirerede. Vi vil i første omgang ikke komme med politiske initiativer i kommunen, men håbe på, at skolefolkene selv vil sætte noget i gang, siger hun og understreger, at der ikke er tale om at ændre på undervisningen på specialskolerne, som for eksempel Lundevang Skole, det handler udelukkende om specialundervisningen på de almindelige folkeskoler.
En ny besøgstjeneste i Bagsværd har set dagens lys.
Initiativet til tjenesten blev taget i foråret af menighedsrådet i Bagsværd kirke, og det har foreløbig resulteret i ca. 10 besøgsvenner.
En af dem der har meldt sig under fanerne er den 72-årige Jan Marschall Sørensen fra Bagsværd.
"Da min kone og jeg begge er pensioneret og har ldit tid tilovers, så syntes vi, at det kunne være spændende og det meldte vi os så simpelthen til. Jeg besøger en person en times tid en gang om måneden og så sidder vi og snakker om alt mellem himmel og jord", fortæller Jan Marschall Sørensen.
Og Bagsværd sogn kan sagtens bruge mange flere besøgsvenner. Både mænd og kvinder i alle aldre er velkomne, det er bare vigtigt at man optræder imødekommende, er nærværende og at man er interesseret i at lytte til andre mennesker, fortæller besøgstjenesten.
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)
Skolevejene i Gladsaxe bliver fremover formentlig lidt mere sikre at færdes på – til gengæld må beboerne omkring skolerne finde sig i noget mere larm i gaden allerede fra klokken fire om morgenen.
Mange skoler og forældre har henvendt sig til kommunen om store skraldebilers færden på vejene omkring skolerne på tidspunkter, hvor der er masser af børn på vej i skole.
Derfor får renovationsfirmaet sandsynligvis nu lov til at komme og hente skrald, før en hvis mand får sko på.
Samme firma får omvendt nok ikke lov til at starte tidligere med at indsamle skraldeposer på tre stærkt trafikerede strækninger.
Det har firmaet ellers ønsket, fordi lastbilerne ofte karambolerer med myldretidens mange bilister.
Ændringerne i indsamlingstidspunkterne er genstand for en politisk drøftelse i miljøudvalget på torsdag.