Torsdag den 24. Oktober 2002


Sø-oprensning giver ammoniak

Et pilotprojekt, som forløber for det rigtige store oprensningsprojekt i Bagsværd sø, har afsløret koncentrationer af ammoniak i det ellers rensede vand, der er ti gange højere end den tilladte maksimumgrænse.
Der er ikke tidligere i søen blevet fundet den forbindelse af kvælstof og brint, der til sammen udgør den giftige og stinkende ammoniak.
Men pilotprojektet, der løb af stabelen i august måned, viste, at der ved centrifugeringen, der skiller bundslam og søvand fra hinanden, sker en kemisk proces, der danner ammoniakken.
Miljøforskrifterne angiver en grænse på 1,5 milligram, men ved udførelsen af pilotprojektet blev der altså fundet mængder ti gange større.
 
Der eksisterer ingen erfaringer med at oprense søer, som den der er planlagt for Bagsværd sø, hvor slammet suges op i et rensningsanlæg, vandet sendes ud i søen igen, mens slammet bliver tilbage og tørrer ud, for til sidst at ende i et miljøgodkendt modtageanlæg.
Men at problemet skal løses, er der ingen tvivl om, for ellers blive oprensningsprojektet i sin helhed ikke godkendt.

Ikke mere varmehjælp til Egegård skole

Der er ikke yderligere varme-hjælp på vej til Egegård skole.
Som tidligere fortalt i Nyhedsmagasinet, så har skolen igennem en årrække været plaget af
et meget gammelt varmeanlæg, der kun virker en gang i mellem, hvilket betyder, at lærere og elever tit fryser. Skolen har fået penge til at renovere anlægget, men det halvfærdige projekt er i dag sat i bero af kommunen.
 
Da elever og lærere i mandags vendte tilbage fra efterårsferie, var der igen bidende koldt på skolen. Så koldt, at
flere elever blev sendt ud på andre skoler for at blive undervist.
Men det konkrete problem i mandags blev hurtigt løst, fortæller næstformand i børne- og undervisningsudvalget, Lonny Hjort.
"Det der var sket var simpelthen, at en varmeventil havde sat sig fast i efterårsferien, og derfor var der så koldt på skolen, da man mødte mandag morgen. Men efter at en VVS-mand havde ordnet varmeventilen, så var der varme på skolen fra midt på dagen. Det her det er noget, der ville kunne ske for hvem som helst som har et varmesystem, så det har slet ikke noget med de andre problemer at gøre. De skulle være foreløbig løst, indtil man får lavet en varig ordning, ved at man sidste år indkøbte varmeblæsere til de lokaler, der lå fjernest fra varmecentralen", siger Lonny Hjort.
 
Egegård skole fik sidste år fem varmeblæsere af kommunen, men uheldigvis kan skolens elektriske installationer ikke trække de apparater, fortæller skolens sikkerhedsrepræsentant. Hvis alle varmeblæsere er tændt på én gang, ja så springer sikringerne simpelthen. Desuden så har skolen slet ikke råd til at bruge varmeblæserne, som er temmelig dyre i forbrug, og der er ikke penge på kontoen til at betale den ekstra elregning.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Bænke fordyrer torv

Er små 10.000 kroner for meget for en bænk?
Det mener Dansk Folkeparti, der derfor ikke kan gå ind for, at Gladsaxe kommune bruger næsten 60.000 kroner til seks bænke og ditto papirkurve på Søborg Torv.
Men det mener de øvrige medlemmer af trafik- og teknikudvalget, så sådan bliver det på det nyligt renoverede torv, der også får en toiletbygning til en lille million kroner.
 
Det er borgere, der har ønsket flere bænke og skraldespande, og også en bedre belysning på torvet har været blandt borgernes ønsker.
Det kan forvaltningen dog ikke i første omgang imødekomme, fordi pengene er brugt op for i år. Derfor udsættes den beslutning til 2003.
Ombygningen af Søborg Torv oversteg i øvrigt det næsten 20 millioner store budget med godt 500.000 kroner.

Genbrugsplads lukket

Hundredvis af Gladsaxeborgere og håndværkere kørte tirsdag forgæves til den kommunale genbrugsstation med deres affald.
Medarbejdere i vognmands- og skraldefirmaet Renoflex, der kører de fyldte containere fra pladsen ud til Vestforbrændingen, var gået i strejke fra starten af ugen.
Det betød fyldte kasser, kuber og containere allerede i løbet af mandagen, og pladsen måtte derfor lukke helt ned tirsdag.
 
Folkene fra Renoflex begyndte atter at arbejde i går, onsdag, men først hen ad 12-tiden var de fyldte containere blevet erstattet af tomme, så genbrugsstationen igen kunne åbne.

Æbleuddeling på skolerne

Gladsaxes skoleelever kan i dag spise frokost med ekstra god samvittighed.
I anledning af Skolernes Frugtdag tilbyder Kræftens Bekæmpelse nemlig, for tredje år i træk, et grønt supplement til madpakken.
"Vi opfordrer til, at børn spiser sundt. I dag får kun 1 ud af 10 elever frugt i skolen hver dag. Kræftens Bekæmpelse anbefaler 600 g. frugt om dagen for voksne og 400 g. for børn. Og det ville jo hjælpe gevaldigt på det, hvis man også i skolen har noget frugt med", siger Käte Poss Andersen, der selv skal på Bagsværd Kostskole i dag og dele æbler ud.
 
I alt 6 skoler får besøg af Kræftens Bekæmpelses "æblepatrulje" i spisefrikvarteret. Det er 3. år foreningen er ude på skolerne, og børnene står i kø for at få æbler og kommer tilbage og spørger, om de kan få et æble til, fortæller Kate Poss Andersen.
 
Det er i øvrigt fodboldhelten Ebbe Sand der er ambassadør for dette års æblekampagne.
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Malmros i Gladsaxe Bio

Gladsaxe Bio har efterhånden gjort det til en tradition at invitere skuespillere og instruktører til at komme forbi biografen i forbindelse med forpremierer og premierer.
I går aftes var det instruktøren Nils Malmros der var på besøg for at præsentere sin nye film "At kende sandheden" der også havde snigpremiere i Gladsaxe Bio i går.
"Det er da fint med sådan et publikum, som er kommet både for at se filmen og for at høre, hvad jeg kan sige til indledning om den. Det er jo en meget personlig film", siger Nils Malmros.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet