Gladsaxeborgerne skal være meget bedre til at bruge genbrugsbeholderne når de skiller sig af med pap og papir. Ellers så bliver det dyrt – mere end dobbelt så dyrt – at komme af med de gamle aviser og reklameblade i fremtiden.
Miljøstyrelsen kræver i dag at mindst 55% af alt pap og papir skal genbruges, ellers kan kommunerne blive pålagt at husstandsindsamle papiret. Men de seneste regnestykker viser, at Gladsaxe kun når op på 50% i år, hvis ikke der bliver gjort en meget ekstraordinær indsats.
"Vi mangler omtrent 300 ton, hvis man tager de nuværende tal i dag og fremskriver. Og vi tror stadig, der gemmer sig noget papir, som måske kan havne i dagrenovationen", siger
Kathrine Stefansen fra affalds- og genanvendelseskontoret.
"Hvis man skal lave en husstandsindsamling, så vil det være relativt dyrt, og det vil betyde, at renovationsgebyret vil stige. Så det, der er fokus på i den kampagne, der kører i september, det er, at vi kan spare nogle penge på at få papiret ind på den måde vi gør i dag".
Den stort anlagte kampagne for indsamling af pap og papir den starter nu på mandag og består af en mængde nye tiltag - f.eks. vil borgerne blive præsenteret for en gul flyer med information, som bliver sat fast på låget af skraldebøtterne, og på Gladsaxe Kommunes hjemmeside på internettet kan man nu følge med i, hvor i kommunen de let genkendelige kuber til papir står placeret. Samtidig kører der et forsøg i udvalgte boligblokke med opsætning af store papircontainere.
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)
Selv om undersøgelser på amtssygehuset i Herlev har vist, at de årligt kan spare 47 tons mad ved at servere bedre mad for patienterne, vil formanden for København Amts sygehusudvalg, Leif Flemming Jensen, ikke tænke i besparelser. Den socialdemokratiske formand vil hellere betragte det som et godt tilbud til de syge:
- Det, Herlev har sparet ved at smide mindre mad væk, har de jo brugt på at købe bedre råvarer. Det er muligt, der er besparelser at hente på det område, ikke mindst hvis patienterne bliver hurtigere raske og udskrevet, men det er ikke penge, jeg ønsker at hente, siger formand for amtets sygehusudvalg, Leif Flemming Jensen (A).
På baggrund af de gode resultater bliver det fra november en permanent ordning på hele sygehuset i Herlev, og Leif Flemming Jensen vil opfordre amtets øvrige sygehuse til at gøre det samme.
Antallet af klager over behandlingen på Københavns Amts sygehuse er stigende, men til gengæld er patienterne blevet mere tilfredse med selve servicen.
Det viser en årsberetning for klager i 2001, som amtet har foretaget.
Heri fremgår det også, er der sidste år i alt var 295 klager over servicen og 205 sundhedsfaglige klagesager i patientklagenævnet.
Sammenlignet med året inden er det en anelse flere klager angående sundheden, men altså lidt mindre utilfredshed over servicen.
Samlet behandler Københavns amts sygehuse på et år omkring 200.000 patienter.
Når Jean Michel Jarre i morgen blænder op for en gigantisk koncert i Aalborg, så er det en virksomhed i Søborg, der sørger for, at kunstneren overhovedet kan blænde op.
Firmaet Seelite A/S lever af at oplyse især optrædende kunstnere, men er ikke selv meget i rampelyset. Ikke desto mindre har Seelite leveret lysudstyr og designet lys til mange store arrangementer, ikke mindst det internationale Melodi Grand Prix og altså for Jean Michel Jarre i morgen.
- Vi får mulighed for at markere os i europæisk sammenhæng, igen. Så det er en travl tid for os, vi har haft 18 mand i Aalborg den sidste uge for at rigge til, men vi har så meget erfaring efterhånden, at jeg ikke har kriller i maven af den grund, siger Seelites direktør Frank Poulsen.
Firmaet skal til koncerten i morgen sørge for belysningen af scenen, publikum og ti vindmøller, der opstilles til lejligheden. Udstyr, der til sammen vejer 60 tons, hvoraf næsten halvdelen skal hænge over selve scenen.
Det var en 14-årig dreng, der stod bag et væbnet røveri mod forretningen Oliventræet på Søborg Hovedgade den 8. august i år.
Det fandt Gladsaxe politi frem til i onsdags, hvor de havde den 14-årige til afhøring. Han kunne ved samme lejlighed fremvise en større slagterkniv som den, han havde brugt til at true ekspedienten i Oliventræet.
På søndag slår landets planteskoler dørene op og inviterer til en anderledes dag fuld af aktiviter.
Det er nemlig Havens Dag, og også på Aldershvile Planteskole i Bagsværd holder de den efterhånden mangeårige tradition i hævd. Og det er noget der trækker kunder til butikken. På Havens Dag har planteskolen typisk 50% flere ekspeditioner end på en normal weekenddag, fortæller Bo Jensen, leder af de udendørs arealer på Aldershvile Planteskole.
"Det er langsomt men sikkert blevet et tiltag, folk er blevet mere opmærksomme på, og vi gør i det hele taget meget mere ud af det", siger han.
Den officielle Havens Dag er på søndag, men også på lørdag er der forskellige aktiviteter på planteskolen i Bagsværd.
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)