Mandag den 9. September 2002


Alle partier fortsat med i budgetforhandlingerne

I fredags gik årets budgetforhandlinger i gang i Gladsaxe.
Repræsentanter for alle byrådets partier var inviteret med til 1. runde af forhandlingerne fredag eftermiddag.
Da budgettet var til debat i byrådet sidste onsdag viste faktisk alle partier vilje til samarbejde, og den postive vilje fortsatte i fredags, fortæller borgmester Karin Søjberg Holst. "Vi tog en runde om budgettet én gang til. Den blev måske lidt mere konkret, ift. hvad man godt kunne tænke sig at have med eller ikke have med i budgettet. Og så var der også mulighed for at få belyst nogle ting noget bedre og det vil forvaltningen arbejde på, og så mødes vi igen tirsdag aften", siger borgmesteren.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Grundvandsbeskyttelse forsinket

Det langsigtede projekt, der skal beskytte grundvandet i Bagsværd, er blevet forsinket.
Miljøforvaltningen i Gladsaxe kommune er i fuld sving med at undersøge, hvor forurenet grundvandet er i området, blandt andet ved, at der i løbet af efteråret bliver taget prøver af jorden. Men omfanget har vist sig større end først antaget og derfor har forvaltning brug for mere tid, men regner med, at projektet i løbet af de første måneder i 2003 er afsluttet. Til den tid skal politikerne i kommunen så vurdere, om der overhovedet skal pumpes drikkevand op fra området, der tidligere talte seks-syv boringer, men i dag er nede på to.
 
Bag hele projekt Grundvandsbeskyttelse i Bagsværd ligger en frygt for, at grundvandet er alvorligt truet af flere forureninger. Risikoen stammer især fra erhvervskvarteret i området, renserier, tankstationer og opbevaring af affald i tidligere grusgrave. Desuden har det vist sig, at en spredt brug af ukrudtsmidler i haver, parker og langs med jernbanearealer også udgør en trussel mod drikkevandet.

Amt skubber ansvar over på kommunerne

Sygehusene i Københavns amt er for hurtige til at udskrive patienter og dermed overlade ansvar og den økonomiske byrde til kommunerne, deriblandt Gladsaxe.
Det mener Foreningen af Kommuner i Københavns Amt, FKKA, der for nyligt har udarbejdet en rapport om, hvem der har ansvaret for sygehuspatienterne. Og den rapport konkluderer, Københavns Amt skubber opgaver over på Gladsaxe og de i øvrige kommuner i FKKA.
 
Umiddelbart hører sygehuse under amtet, men når patienterne bliver udskrevet, bliver det kommunernes ansvar. Og den ansvarsfordeling skaber problemer blandt andet i Gladsaxe.
Ikke overraskende møder rapporten kritik fra Københavns amt, der ikke mener, der er belæg for rapportens konklusioner.
"Det har i mange år været en almindelig opfattelse blandt kommunerne i Københavns Amt, at amtet lige så stille skubber opgaver over på kommunerne, hvad angår genoptræning. Det har vi så forsøgt at belyse i vores rapport og vi når så frem til, at det er rigtigt, at de skubber opgaver over på os. Og det kan amtet selvfølgelig ikke lide. Det betyder ikke, at de uret, men man skal vel have med i betragtning, at det er et led i den diskussion om, hvem der har ansvaret", siger
Gladsaxes kommunaldirektør, Marius Ibsen, der er formand for det udvalg i FKKA, der har skrevet rapporten.
Marius Ibsen har ikke selv set amtets kritik, men vil vurdere den, hvis amtet vil orientere ham om kritikpunkterne.
 
Rapporten konkluderer i øvrigt, at sygehusene udnytter visse kommuners beredskab til genoptræning, at især borgere med lårbensbrud ikke genoptrænes færdigt i sygehusvæsenet, at borgere, der indlægges fra plejehjem i høj grad udskrives helt uden genoptræning og at de borgere, der bor i en kommune med et højt beredskab, er indlagt i kortere tid på amtets sygehuse.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Enhedslisten foreslår EDB-besparelser

Spar en halv million kroner om året på edb i Gladsaxe.
Slagtilbuddet kommer fra Enhedslisten, som mener, det er et realistisk beløb at spare ved at kommunens edb-systemer bliver skiftet ud med gratis systemer, de såkaldte Open Source,
i modsætning til kommunens nuværende systemer, som edb-giganten Microsoft kræver licens for.
 
"Det er faktisk noget, man er ved at indføre eller har kørt med i en række danske kommuner. F.eks. har Allinge-Gudhjem Kommune på Bornholm brugt de har gratissystemer i to år, og på den måde har de sparet over 200.000 kroner om året i licensafgifter", siger Enhedslistens Bent Larsen, som foreslår, at forvaltningen tager det med i overvejelserne, næste gang, kommunen skal udvide eller købe nye edb-systemer.
Ifølge ham har EU-kommissionen henstillet medlemslandene til at overgå til de gratis systemer.
 
Gladsaxe kommunes IT-chef, Jens Christian Permin mener, at besparelsen hurtigt vil blive opslugt af de udgifter, der er forbundet med at skifte edb-systemer og gør i øvrigt opmærksom på, at andre gratisprodukter efter en tid er blevet licensdrevne.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Julen på politisk dagsorden

Selv om det lige varer et par måneder endnu, så er det ikke for tidligt at tænke på julens komme. Det gør i hvert fald flere af handelsforeningerne i Gladsaxe, nærmere betegnet er det julebelysningen, der planlægges nu.
Flere af dem har søgt kommunen om økonomisk hjælp til at skabe den rette stemning i form af julelys, der skal pryde gadebilledet, når den tid altså kommer.
 
Borgmesteren kan under normale omstændigheder træffe afgørelser om de sædvanlige tilskud til julebelysning. Når økonomiudvalget alligevel har julelys på dagsordenen i morgen, så skyldes det, at der er tre ansøgninger, der ligger uden for det sædvanlige.
Det er Handelsforeningen for Søborg og omegn, der ansøger om et tilskud på 110.000 kroner og Foreningen for julebelysningen i Bagsværd By, der har søgt kommunen om 100.000 kroner. Desuden vil bestyrelsen for Det Gamle Søborg Torv gerne have Gladsaxe til at betale for et juletræ inklusiv lyskæde og julestjerne.
 
Følger økonomipolitikerne embedsmændenes anbefalinger, får Bagsværd 75.000 kroner til julebelysningen og Søborg 110.000 kroner.
Om det gamle Søborg Torv skal have sit juletræ, vil politikerne ligeledes drøfte i morgen.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet