Tirsdag den 17. September 2002


De svage grupper rammes

Den budgetaftale, som Socialdemokratiet sent søndag indgik med den borgerlige fløj, har en social slagside, mener Dansk Folkeparti, der ikke selv er med i forliget.
Ifølge Klaus Kjær bliver de svageste grupper ramt af den aftale som borgmesterpartiet har indgået med Venstre, Det Konservative Folkeparti og CD. "En stigning i SFO-priserne går ud over børnefamilierne, pensionister rammes af prisstigninger for tøjvasken og også de handikappede vil mærke konsekvenserne af denne aftale", siger han.
Klaus Kjær mener, der er plads til skattelettelser, uden det behøver at gå ud over de nævnte grupper.
Han er nu i gang med et ændringsforslag til borgmester Karin Søjberg Holsts budgetforslag, men med et solidt flertal bag borgmesteren, er der ikke udsigt til, at 2. behandlingen af budgetforslaget vil ændre meget på den nuværende aftale.
 
I den borgerlige lejr er der nemlig udbredt tilfredshed med aftalen, selv om Det Konservative Folkepartis Lars Abel indrømmer, der er blevet slugt et par kameler.
"Det vigtigste er, at vi får en skattelettelse. Godt nok ikke så høj, som vi kunne have ønsket den, men trods alt en lettelse. Og så glæder det mig, at aftalen får bred opbakning. Det havde da været rart, hvis endnu flere havde været med, men vi kan godt være tilfredse med, at 18 byrådsmedlemmer er med. Om vi skal danse af glæde, er lidt for tidligt at sige", konstaterer Lars Abel fra Det Konservative Folkeparti.
 
Ud over Dansk Folkeparti er alle Socialdemokratiets konstitueringspartnere nu uden for indflydelse, til trods for, at det ikke er et år siden, at de samme partier delte magten og udvalgsposterne imellem sig efter kommunalvalget i november sidste år.
Budgetforhandlingerne fortsætter officielt til oktober, hvor de 25 byrådsmedlemmer holder møde igen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Integration til gruppediskussion

Integration og folkeoplysning, er det muligt, spørger børne- og kulturforvaltningen i Gladsaxe, når den om godt en uge inviterer til møde med foreningslivet.
For tiden er der indbydelser ude til blandt andre foreninger, byrådsmedlemmer, ungdomsklubber, fritids- og ungdomsklubber, folkeskoler og aftenskoler. Og selv om kun cirka 20 foreninger har tilmeldt sig, er fritidskonsulent Ivan Klitte ikke nervøs.
"Der er altid mange, der tilmelder sig i sidste øjeblik, så vi skal nok nå at komme op på de omkring 125 deltagere, vi satser på", siger han.
 
Sidste frist for tilmelding er i morgen, onsdag den 18. september og selve mødet er onsdagen efter, altså den 25. september.
Det radikale folketingsmedlem Naser Khader holder oplægget efter en velkomst af formanden for kultur- fritids og idrætsudvalget samt folkeoplysningsudvalget, Peter Nielsen fra Socialdemokratiet. Efterfølgende lægges der op til gruppediskussion mellem deltagerne om folkeoplysning og integration. Ved fremlæggelsen fra grupperne vil det desuden være muligt at stille spørgsmål til folkeoplysningsudvalget, lige som det også er tilfældet med Naser Khaders foredrag.
Og så er det i øvrigt ved samme lejlighed, at borgmester Karin Søjberg Holst overrækker årets ungdomslederpris.

Usikkert verdensmesterskab i roning

Det internationale roforbund har tildelt Danmark, nærmere bestemt Bagsværd sø, verdensmesterskaberne i roning i år 2005.
Fire nationer havde budt ind på mesterskaberne, men valget faldt på et møde i Lausanne i Schweiz tidligere på sommeren altså på Danmark.
 
Der er blot det problematiske i valget, at robanerne måske slet ikke er nået at blive oprenset, så der er tilstrækkelig dybde under bådene til internationale regattaer.
Med for lille vanddybde bliver der ved åretagene usikre strømforhold, og mesterskaberne kan ikke godkendes.
 
Dansk Forening for Rosport har bedt Gladsaxe kommune om at få tidsterminerne for oprensningen at vide, men da en licitation på projektet tidligst kan være gennemført til februar, så svømmer det hele, ikke mindst mesterskabsarrangementet i 2005, bogstaveligt talt lidt i øjeblikket.
Et verdensmesterskab skal planlægges i god tid, og derfor kan usikkerheden omkring oprensningsprojektet betyde, at det internationale roforbund ender med at vælge et andet land.

Borgerliste: Kommune vildleder

Gladsaxe kommune har bevidst forsøgt at vildlede borgerpartiet Gladsaxelisten i en sag om bevilling af penge til oprensning af Bagsværd sø.
Det mener i hvert fald listen selv, der nu vil have ombudsmanden til at undersøge forholdene.
 
Gladsaxelisten mener, at kommunen har igangsat oprensningsprojektet under falske forudsætninger, fordi en af samarbejdsparterne, Københavns amt, ikke havde givet tilsagn om økonomisk medvirken på beslutningstidspunktet.
Dermed handler kommunen i strid med byrådets beslutning om at bruge 30 millioner kroner til oprensning, mener listen – en forudsætning er nemlig, at både amt og nabokommune Lyngby-Taarbæk medvirker finansielt.
Det har de to parter så siden meddelt, at de gør.
 
Gladsaxelisten mener, at begrebet om god forvaltningsskik er overtrådt og har, som nævnt, sendt sagen videre til ombudsmanden.

Istiden kom til Gladsaxe

Under overværelse af en masse børn fra Gladsaxe, med grønlandske flag viftende omkring sig, blev Narsaq-ugen indviet på Gladsaxe Rådhusplads.
Det skete med placeringen af et fem tons tung isbjerg, der i går blev bugseret ind på pladsen i en container og derefter med en line fra en traktor trukket ud af containeren. Så kunne interesserede børn i alle aldre pille og røre ved den store isklump, der var kommet til Gladsaxe fra de grønlandske venner.
 
Kan man gætte, hvor meget af isbjerget, der er tilbage på fredag, og i øvrigt svare rigtigt på en række andre spørgsmål, der findes i det officielle program, kan man deltage i lodtrækningen om en masse gevinster, blandt andet en sælskindspels.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet