Torsdag den 19. September 2002


Betaler for andres affald

Forskelle i administrationen af kommunernes genbrugsstationer betyder, at skatteyderne i Gladsaxe i nogen grad betaler for, at håndværkere og borgere i andre kommuner kan komme af med deres affald.
I Gladsaxe er der nemlig stort set frit lejde for alle til at komme med alskens typer affald, mens der i nogle kommuner opkræves gebyrer af forskellig størrelse.
 
For en måneds tid siden kontrollerede affaldsafdelingen i Gladsaxe kommune gennem en hel uge de besøgende på genbrugspladsen. Men rygtet om kontrollen spredtes tilsyneladende hurtigt blandt mange af de håndværkere, personalet ellers normalt ser på pladsen dagligt.
Den statistik, der kom ud af undersøgelsen, viste da også en nedgang af både antal besøgende og især i mængden af affald i kontrolugen.
 
I affaldsafdelingen gætter man på, at årsagen til, at mange blev væk, var frygt for bortvisning, eller at der måske senere kan blive tale om en form for betaling for erhvervslivet, hvis statistikken kom til at vise for mange udenbys håndværkere.
Den mulighed foreligger da også. Gladsaxe kommune deltager nemlig i øjeblikket i en samarbejdsgruppe med andre kommuner, hvor særskilt erhvervsbetaling er et af diskussionsemnerne.
Som det er i dag, så betaler alle i Gladsaxe, både den lille private husstand og den store multinationale virksomhed, nøjagtig samme beløb for at slippe af med affaldet, uanset mængden og karakteren.

Slog sin kæreste med en hammer

En 53-årig kvinde blev i går i Gladsaxe byret idømt en behandlingsdom for et overfald på sin daværende kæreste. Hun overfaldt ham med en mindre køkkenkniv og slog ham i baghovedet med en hammer.
Parret, der begge har lidt af et massivt alkoholmisbrug i mange år, var i april i år på druktur i flere dage, hvor de endte i mandens lejlighed på Kagsåvej. Han har altid haft en køkkenkniv liggende på sofabordet til at skære pizza med og på samme bord var også altid en hammer, som manden med et bankesystem brugte til at kommunikere med sin nabo med.
 
Kvinden har ved forskellige lejligheder givet forskellige forklaringer, men nægter sig skyldig. Men da ofret udpegede tiltalte og politiet kunne bevidne, at der var ret meget blod både på hende og i lejligheden og at parret var alene, var der ikke megen tvivl for domsmandsretten:
Det var hende, der havde stukket sin tidligere kæreste med kniven og forårsaget en punkteret lunge, en akut operation og syning i hovedet.
Flere lægeerklæringer konkluderer, at hun er normalt begavet, men at hun på grund af det massive alkoholmisbrug har været sindssyg i gerningsøjeblikket, og at hun lider af forfølgelsesvanvid, sindssygelignende sløvhed, demens og hukommelsessvigt.
 
Kvinden har udbedt sig betænkningstid, før hun bestemmer sig for, om hun vil anke eller modtage dommen.

Politi uden strøm

Gladsaxe politi var i går morges uden strøm fem-seks minutter.
Ved et strømsvigt, der ramte hele Søborg-området, blev også politistationen på Fremtidsvej ramt, og nødgeneratoren, der normalt slår til med det samme, ventede altså godt fem minutter, og efterlod ordensmagten uden strøm. Men telefonerne virkede, og strømsvigtet fik ikke umiddelbart konsekvenser for politiet.
Vagthavende måtte dog igennem Danmarks Radio gøre opmærksom på, at alle lyskrydsene i området var sat ud af drift, og da der ikke var bemanding til at dirigere ved krydsene, opfordrede politiet alle bilisterne til særlig hensynsfuld kørsel, indtil strømmen var tilbage. Det var den omkring klokken 09.30.
 
Også Radio Gladsaxe blev ramt af strømafbrydelsen cirka klokken 8.45, hvilket bevirkede, at de programlagte udsendelser enten blev forsinkede eller udgik. Genudsendelserne af jazz og båndværkstedet udgik, mens miljømagasinet sendes mandag klokken 10.
Et par overgravede ledninger er synderen bag strømafbrydelsen, der ramte 3.300 husstande i cirka tre kvarter.

Transportfirma kandiderer til integrationspris

Til november uddeler Integrationsministeriet for første gang en række priser til virksomheder og personer, der har været med til at skabe positiv opmærksomhed omkring integration.
For at gøre sig fortjent til prisen skal man ikke alene have gjort en særlig indsats for at fremme integrationen, det skal også være en indsats, der kan føres videre og være til inspiration for andre.
Og blandt kandidaterne til integrationsprisen er transportfirmaet Connex, der har sit hovedkontor på Vandtårnsvej i Gladsaxe. Firmaet har ca. 1200 medarbejdere i københavnsområdet, og ud af de 1200 er ca. 30% af anden etnisk baggrund end dansk, fortæller administrerende direktør, Hans Baunsø.
 
"Den primære opgave har været at sikre, at kommunikationen mellen nydanskere og gammeldanskere blev så god som muligt, så derfor har vi iværksat et omfattende uddannelsesprogram for alle trafikledere med et specielt modul, der udelukkende handler om kommunikation primært rettet mod nydanskere. Vi har bl.a. også et integreret tilbud til chaufførerne om danskundervisning så vi er sikre på, at man på det sproglige niveau er på højde med sine kolleger".
 
Der er 150 kandidater til integrationspriserne, og de ialt seks priser bliver uddelt ved en højtidelighed i Tivoli i København den 4. november.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet