Onsdag den 2. April 2003


Kommune klemt i trafikstøj

Politikerne i trafik- og teknikudvalget i Gladsaxe får nok at diskutere, når de på tirsdag skal diskutere trafikministeriets forslag til udvidelse af motorring 3.
Forslaget har nemlig stort set ikke taget hensyn til de synspunkter om fartbegrænsning og støjdæmpning, som kommunen tidligere har fremført.
 
Vejfolkene i den kommunale tekniske forvaltning foreslår derfor, at politikerne reagerer overfor ministeriet ved igen at lægge vægt på, at støjen fra motorvejen skal ned under 55dB, ved at understrege vigtigheden af at holde en hastighedsbegrænsning på 90 km/t på strækningen gennem Gladsaxe, og ved at forlange gennemførelse af et støjafskærmningsprojekt langs ring 4, inden udvidelsen sættes i gang. Ring 4 bliver den vej, der kommer til at aftage mest trafik under anlægsarbejdet på motorvejen.
 
Den nuværende regering har afskaffet den pulje, der ellers lå til blandt andet støjafskærmning på den strækning. Her bør politikerne i Gladsaxe pointere, at det er væsentligt, at den afskærmning alligevel bliver til noget.
Sådan lyder oplægget til politikerne, der den 8. april skal have høringssvaret til ministeriet vedtaget.

Ny strid om bebyggelse

En bebyggelsesprocent på op til 90 ved området ved Tinghøjvej vækker harme hos de konservative i Gladsaxe.
Økonomiudvalget besluttede i går at anbefale byrådet, at der forelægges to forslag til et tillæg til kommuneplanen, det ene med en bebyggelsesprocent på 75, det andet på 90 procent.
Og det undrer Det Konservative Folkeparti, der troede, at partiet havde været med til at beslutte, at der ikke måtte bygges mere end med 50 procent.
 
"Vi troede, at byrådet besluttede en bebyggelsesprocent på 50, og det er lige pludseligt blevet forhøjet. Vi må endnu en gang opfordre til, at forvaltning og borgmester holder sig til kommuneplanen og ikke flere og flere steder sniger procenten op på meget mere end hvad aftalt er", siger Henrik Sørensen, byrådsmedlem for det Konservative Folkeparti, der vel at mærke ikke er med i økonomiudvalget.
Her foreslog Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti på linie med de konservatives forslag, at bebyggelsesprocenten ikke skulle overstige de 50, men han blev nedstemt af økonomiudvalgets øvrige otte medlemmer.
 
Borgmester Karin Søjberg Holst begrunder det blandt andet med, at for at et område skal være attraktivt for en bygherre, skal der gives mulighed for en relativ tæt bebyggelse og afviser i øvrigt, at forslaget strider imod kommuneplanen.
Området ved Tinghøjvej skal ifølge forslaget bebygges med boliger, offentlige institutioner og kontor- og serviceerhverv.
Sagen er til behandling ved næste uges byrådsmøde.

Nye turistattraktioner

Gladsaxes børneinstitutioner og plejehjem bliver nu turistattraktioner.
Erhvervschef Kirsten Nielsen forklarer:
"Vi blev i efteråret kontaktet af Wonderful Copenhagen, som fortalte, at de i et par år havde samarbejdet med udlandet, så interesserede kunne besøg Danmark og se forskellige institutioner. Interessen har været så stor, at Wonderful Copenhagen har kontaktet nogle af omegnskommunerne, bl.a. Gladsaxe, og spurgt om vi ville være med. Og vi syntes, at vi har mange gode ting at vise frem i Gladsaxe, og kan udlandet lære noget af vores erfaringer, så vil vi gerne være med til det", siger erhvervschefen.

Samarbejde mod høje vandpriser

Gladsaxe vil ikke længere finde sig i at betale, hvad politikerne mener, er overpriser for det drikkevand, kommunen køber af Københavns kommune.
 
Når kommunen ikke har drikkevand nok fra egne boringer, bliver resten købt af København, til tre kroner mere per kubikmeter end hvad det koster at indvinde vand fra kommunens egne boringer, og den samme situation står andre kommuner i.
 
Derfor indgår Gladsaxe nu i et samarbejde med flere andre kommuner, fortæller den socialdemokratiske borgmester Karin Søjberg Holst.
"Sammen er vi stærke, og vi mener simpelt hen, at vi betaler for høj en pris for det vand, vi køber af Københavns kommune, det er en sag, der går langt tilbage, den har både været i Miljøstyrelsen og retslige instanser. Nu går vi sammen med en række andre kommuner om at få priserne ned", siger Karin Søjberg Holst, som bliver kommunens repræsentant til generalforsamlingen til det, der kommer til at gå under navnet "Vandsamarbejde Sjælland", og som blandt andre tæller Herlev kommune, der har taget initiativ til samarbejdet.

Flere unge – færre småbørn

De unge i Gladsaxe stormer frem de kommende år.
Det viser den seneste prognose over befolkningstallet i kommunen de næste 15 år.
 
Antallet af unge alderen 17 til 24 årige kommer til at stige markant i fremtiden, ligesom der frem til 2013 bliver flere gamle, det vil sige borgere fra 85 år og opefter.
Til gengæld forventes antallet af småbørn at falde betydeligt, så der i 2018 vil være ca. 250 færre
0 til 6-årige end i dag.
 
Hvis prognosen holder stik, så vil befolkningstallet i Gladsaxe nå helt op på omkring 62.800 i år 2008. Det er en stigning på næsten tusind borgere i forhold til i dag.

Can Can på lærerseminarium

Der er frække kostumer, iørefaldende popsange og, ikke mindst, en rigtig kærlighedshistorie, når Projektmagerne på Blaagaard Seninarium i næste uge har premiere på årets store musical: "Can Can".
Omkring 80 lærerstuderende medvirker i musicalen.
 
"Vi gør det først og fremmest, fordi det er sjovt" siger instruktør Sofie Ponsain. "Der er simpelthen så mange talenter på Blaagaard Seminarium og i området omkring, som har lyst til at lave det her arbejde. Og de er gode til det", siger Sofie Ponsain.
 
Musicalen Can Can har premiere på mandag på Blaagaard Seminarium.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet