Torsdag den 21. August 2003


Borgerprotester i byrådssalen

Trods massive borgerprotester vedtog et flertal af Gladsaxe byråd i går aftes den lokalplan, som skal gøre det muligt at opføre et etagebyggeri med 26 nye seniorboliger på Buddingevej.
Naboerne til det kommende byggeri har både demonstreret deres utilfredshed skriftligt under den obligatoriske høringsperiode, og i går aftes bad naboerne så om taletid i byrådssalen.
 
"Man har sagt ja til, at en kapitalist kan gå i gang med at bygge 8 boliger. Vi har foreslået 6 boliger, så vi på 1. sal, som for mindre en to år siden fik altaner, også kan kigge ud. Vores hus er bygget i 1943, og der er nogle, som har boet der i 60 år, og de er meget kede af det her", sagde en repræsentant for Buddingehus.
 
En anden af naboerne var mødt op med en meddelelse til byrådet: "Jeg kan meddele byrådet, at I allesammen er blevet meldt til Tilsynsrådet i dag på grund af den værdiforringelse vi får på vores ejendom. I en sag fra Vejle er de pågældende byrådsmedlemmer blevet gjort juridisk ansvarlige og har måttet betale".
 
En borger undrede sig over, hvorfor hendes indsigelse mod byggeriet slet ikke var kommet med i dagsordenen, og derfor foreslog enhedslisten, at sagen blev udsat, indtil indsigelsen var blevet korrekt behandlet. Det forslag støttede et mindretal bestående af SF Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.
Efter en længere debat om boligfortætning i Gladsaxe vedtog et flertal af byrådet som nævnt lokalplanen – de konservative og enhedslisten stemte imod, mens SF og Dansk Folkeparti undlod at stemme.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

28-årig eftersøges efter knivstik

Retten i Gladsaxe varetægtsfængslede i går en af de involverede i kæmpeslagsmålet og knivstikkeriet ved en ungdomsfest ved Kagsåkollegiet for små 14 dage siden.
Et slagsmål, der endte med en perforeret lunge, snit- og stiksår samt en masse knubs.
Tre har tidligere været anholdt og sigtet i sagen, men er blevet løsladt.
 
Men den 22-årige mand, retten nu har varetægtsfængslet i en uge, har indrømmet, at han var med i slagsmålet.
Han førte ikke kniven, det gjorde en 28-årig kammerat, som politiet nu eftersøger, men da han følte sig trængt op i et hjørne af en flok fra festen, så slog han fra sig med en ituslået flaske.
Der havde aftenen og natten igennem flere gange været gensidige provokationer og ballade ved festen, og omkring kl. 01 gik det hele bersærk med kastning af stole, borde, flasker og hvad der ellers var af skyts i nærheden.
Det udviklede sig altså også til flere stik med en kniv, og kun tilfældigheder afgjorde, at det ikke gik meget værre end det gjorde.
 
De to, den 22-årige og den 28-årige, der nu sigtes i sagen, kommer fra Brønshøj/Bellahøj-området, mens flere af dem, det gik værst ud over, er kendt af politiet for både egne og storebrødres aktiviteter i og omkring Høje Gladsaxe.

Cirkus i plakatkrig

Der er udbrudt plakatkrig mellem det lille cirkus Arli, der giver forestilling ved Gladsaxe sportscenter på mandag, og så det store cirkus Benneweis, der løbende har forestillinger på Bellahøj.
 
I nabokommunen Herlev bliver der ikke givet tilladelser til ophængning af reklameplakater for arrangementer udenfor kommunen.
I Gladsaxe er det anderledes. Her har de udenbys cirkusforestillinger i årevis fået lov at reklamere på lygte- og telefonpæle, således også i denne sæson.
Det har resulteret i, at reklamerne for den lokale forestilling i Gladsaxe nærmest drukner i plakater for det store cirkus på Bellahøj.
 
Misforholdet har faldet flere for brystet, og Peter Nielsen, vil, som han udtrykker det "på given foranledning kigge på problematikken i Kultur- Fritids- og Idrætsudvalget", hvor han er formand.
Både kommune og ejerne af lygtepælene, NESA, skal i øvrigt give godkendelse til plakatophængning.

Skolebyråd med matadorpenge

For fjerde år i træk kan eleverne i Folkeskolerne i Gladsaxe deltage i en skolebyrådsdag som slutmålet for et længere undervisningsforløb i dansk og samfundsfag.
Andre kommuner har lignende skolebyråd, eksempelvis Ballerup, hvor der følger 150.000 rigtige kroner med, som eleverne kan fordele. I Gladsaxe er beløbet det samme, men dog fiktivt.
 
Børne- og undervisningsudvalgets formand, socialdemokraten Trine Græse siger: "Det vigtigste er, at eleverne på egen krop oplever, hvordan den demokratiske proces fungerer i en by som Gladsaxe. De forslag, som de er kommet med de tidligere år, har vi reelt behandlet i de politiske udvalg, så det bliver skam taget seriøst nok. Jeg mener bare ikke, at pengene skal rulle så hurtigt ud af kommunekassen, så det er muligt at finde 100-150.000 kroner, som skolebyrådet får. Men som ansvarlige politikere ser vi på forslagene".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Gladsaxe politi får hjemmeside

Gladsaxe politi går nu på nettet. De har nu været der længe, men det har været i efterforskningsmæssig sammenhæng. Nu gælder det politiets egen hjemmeside, der 1. september vil være at finde på adressen politi.dk.
Via siden kan der også sendes elektronisk post, men da der er mulighed for, at uvedkommende kan opsnappe og læse indholdet, så bør der ikke sendes personlige eller fortrolige oplysninger, mener Lars Wenstrup fra Gladsaxe politis it-afdeling.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet