Mandag den 10. Februar 2003


Socialdemokraterne og Venstre: Dansk Folkeparti ikke offer for chikane

Der bliver ikke udøvet chikane i byrådssalen på Gladsaxe Rådhus.
Det mener i hvert fald de to største partier i byrådet.
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i fredags, så har Dansk Folkeparti klaget til Tilsynsrådet over politisk chikane, efter et flertal af byrådet på sit møde i sidste uge afviste at behandle et forslag fra partiet om et ekstra stoppested for skolebussen i Kagsåkvarteret. Begrundelsen var, at forslaget allerede har været behandlet. Også på byrådets møde i januar afviste et flertal at diskutere en række forslag fra Dansk Folkeparti.
 
Men den socialdemokratiske gruppeformand, Erling Schrøder, benægter, at der skulle være tale om chikane.
"Bestemt ikke. Tværtimod synes jeg Dansk Folkeparti virker sådan lidt nervøse, og det synes jeg ikke, der er nogen grund til, fordi der er ikke nogen, der generer de partier", siger Erling Schrøder.
 
Heller ikke Venstres gruppeleder, Bjarne Rasmussen, mener, at Dansk Folkparti er udsat for chikane. "I hvert fald ikke fra vores side. Jeg forstår simpelthen ikke sagen. Dansk Folkeparti har tilsyneladende svært ved at forstå arbejdsdelingen mellem byrådet og udvalgene. En sag som den her, den skal selvfølgelig behandles i udvalget, hvilket den er blevet og hvor et stort flertal har sagt nej til det forslag, Dansk Folkeparti har stillet. Og så er den sådan set ikke længere. Det bliver jo ikke anderledes af at sende sagen i byrådet", siger Bjarne Rasmussen.
 
Dansk Folkeparti har indsendt en klage til Tilsynsrådet over byrådets afvisning, som partiet mener var fuldstændig i strid med forretningsordenen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Mange omgørelser i sociale sager

367 Gladsaxeborgere klagede sidste år til det sociale nævn under Københavns statsamt.
I fire ud af ti sager fik borgeren ret, og kommunens socialforvaltnings afgørelse blev enten ophævet, ændret eller sendt tilbage til kommunen til ny afgørelse.
Specielt kniber det for kommunen at følge lovens bogstav indenfor aktivlovens, dagpengelovens og pensionslovens rammer.
 
I syv ud af 18 klagesager om kontanthjælp og aktivering ændrede det sociale nævn således kommunens afgørelse.
Sygedagpengeområdet er tilsyneladende heller ikke helt nemt at administrere. På det felt må Gladsaxe kommune i 30% af klagesagerne omgøre afgørelserne.
Der er ifølge socialforvaltningen ofte tale om formaliteter, men samme forvaltning har ikke desto mindre afholdt flere personalekurser vedrørende retssikkerhedsloven og forvaltningsloven.
Desuden bliver der snarest oprettet to kontrollantstillinger, der skal være med til at sikre korrekt sagsbehandling.
 
Tilkendelse af førtidspension driller også, blandt andet har det sociale nævn i flere tilfælde fundet, at sagsbehandlingen har trukket længere ud end det forventelige for at behandle sagen tilfredsstillende.
Gladsaxe kommune er ikke den eneste, der har problemer med at finde det rette niveau. For hver 1.000 borgere i Gladsaxe klagede de 5,9 over sagsafgørelser. I Københavns amt som sådan lå gennemsnittet i 2002 på 6,3 klager pr. 1.000 indbyggere.

Truede med falsk pistol

En 23-årig mand blev ved retten i Gladsaxe i sidste uge idømt 60 dages betinget fængsel, for i marts sidste år at have truet en kvinde med en attrap pistol.
 
Manden gik en formiddag forbi kvindens have, hvor den ene af hendes hunde gøede voldsomt. Han spurgte hende, om hun ikke kunne få den til at "lukke røven" og sagde, at rottegift ville gøre underværker.
Hun sagde, at han skulle tale ordentligt og kaldte så på sin mand. Manden kom ud i haven og truede den unge mand med en omgang tæsk.
Den tiltalte gik nu hjem og hentede en meget vellignende attrap pistol og gik hen til kvindens havelåge, svingede med pistolen, klikkede magasinet i den og sagde truende til kvinden:
Du vælger selv".
Kvinden blev paf, men svarede alligevel:
" Det gør du også, og nu ringer jeg til strømerne".
Derefter gik gerningsmanden hjem med pistolen og blev kort efter anholdt.
 
Anklageren anbefalede en betinget dom, og dommeren udspurgte omhyggeligt en repræsentant for kriminalforsorgen, om den anklagedes problemer med stoffer.
Til dommen knytter sig da også foruden 60 timers samfundstjeneste et krav om, at den dømte behandles for stofmisbrug.
Den unge mand sagde i retten, at han allerede efterfølgende dag af egen drift ville opsøge et frivilligt behandlingstilbud.

Alternativ prisnomineret kampagne

En offensiv kampagne rettet mod et halvt hundrede virksomheder har skaffet Gladsaxe kommune en markedstingspris-nominering.
Formålet med kampagnen, der kørte i efteråret, var at få flere ledige i arbejde, og som noget nyt brugte kommunen bl.a. medierne til at komme i kontakt med virksomhederne, fortæller virksomhedskonsulent Niels Bahn.
 
"Det var annoncer, artikler, breve fra erhvervsrådet til den administrerende direktør og breve fra mig til personalechefen ligesom vi sendte en lille brochure med om de forskellige former for samarbejde, vi godt ville gå ind i. Efterfølgende ringende vi så virksomhederne op, og de havde set de her breve, annoncer osv. Og på den måde får man en bedre tilknytning til virksomhederne, de kan ligesom genkende de her ting og de kan genkende budskabet", siger Niels Bahn.
 
Efterårets kampagne har resulteret i, at næsten en fjerdedel af de virksomheder har reageret positivt overfor kommunens henvendelse, mens 15 procent er gået skridtet videre og har ansat en ledig.
 
Vinderen af Direct Marketing Prisen, som Gladsaxe er nomineret til, bliver offentliggjort den 27. februar.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Hæder til de gamle

Omkring 15 medaljetagere hos de ældste idrætsudøvere i Gladsaxe får formentlig nu igen chancen for at komme med til den årlige kommunale fest og fejring.
De blev smidt ud af det gode selskab i 1997, fordi både idrættens top og den politiske top dengang ikke fandt, at en oldboys-rekordsætter passede lige så godt på hædersskamlen som en olympisk guldvinder.
Men i dag ser tingene tilsyneladende anderledes ud, og hvis idrætsudvalg og økonomiudvalg kan blive enige, så kommer de gamle igen med.
Foreløbig er idrætspolitikerne positivt stemte, nu mangler så bare økonomifolket med borgmesteren i spidsen.

Familiefilm i vinterferien

Mange af Gladsaxes børn - og deres forældre - er i denne uge ramt af skolernes vinterferie.
Og kan man hverken komme på skiferie eller i øvrigt tage fri fra arbejde, kan det være svært at få tiden til at gå.
Her kan Gladsaxe Bio give en hjælpende hånd, for ugens program bugner af tilbud til børn og unge, fortæller biografleder Per Grunnet. "Vi sender fra klokken 9.30 til klokken 23 om aftenen, og har desuden mange forskellige film, men vi har vinterferien i bagtankerne, så det er mange film for børn og unge, og generelt familiefilm, vi viser i denne uge".

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet