Fredag den 14. Februar 2003


Dom til mindreårige bankrøvere

Der faldt i går promte dom over de tre unge mænd, der i januar begik væbnet røveri mod Dansk Bank i Bagsværd.
Den ene fik halvandet års betinget fængsel, mens de to andre udover betingede domme på henholdsvis to og to et halvt år i tilgift fik et halvt års ubetinget fængselsstraf.
 
Det var samme trekløver, der en måned tidligere, i december, begik røveri mod Fakta på Stengårds Álle, hvor de ved at true personalet med pistol og baseball-bat, slap af sted med 35.000 kroner.
Først da de, med samme pistol, truede sig til 79.000 i Danske Bank, gik det galt for de tre 16-17-årige. 19 minutter efter blev de fanget med udbytte på sig, og i den efterfølgende efterforskning kom det frem, at de også havde røveriet i Fakta på samvittigheden.
 
Retssagen i går mod de tre unge foregik under navneforbud og for lukkede døre, fordi de alle er under 18 år.
Den gerningsmand, der fik den længste dom, har udbedt sig betænkningstid, mens hans to medskyldige har modtaget dommen.
Eftersom de er mindreårige, skal de to unge afsone deres straffe i ungdomsinstitutioner eller en anden form for anbringelse med døgnovervågning.

Salg af sund mad på skolerne lever ikke op til forventningerne

Det økologiske madprojekt på Gladsaxes skoler er ikke nær så populært som kommunen havde regnet med.
Det viser den første evaluering af projekt "Det sunde måltid", der blev introduceret sidste år, og som skal få eleverne til at spise sundere i frikvarterne. Men der er ikke blevet langet helt så mange sunde madvarer over salgsdisken som forventet. Kommunen har budgetteret med en årlig omsætning på 1,5 millioner kroner, men resultatet sidste år blev noget mindre, nemlig 1,1 million. Og det er der formentlig flere forklaringer på, siger projektleder Poul Birkedal.
 
"Dels så er der jo vanens magt. Man har været vant til at gøre tingene på en bestemt måde ude på skolerne og nu skal man til at sadle om. Og det har været svært at indstille sig på nogle steder", siger Poul Birkedal, der også nævner elevernes mange ønsker til menuen i kantineboderne som en del af forklaringen.
Poul Birkedal er alligevel, alt i alt, godt tilfreds med projektets første leveår, på trods af startvanskeligheder med at få leveret madvarer til den rette pris og rette kvalitet.
 
Evalueringen af "Det sunde måltid" er blandt andet baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt elever i 2., 5., 8., og 10. klasser på fem udvalgte skoler. Og undersøgelsen viser tydeligt, at pris og udseende betyder mere end økologien for især de større elever.
Det sunde måltid" er et tre-årigt pilotprojekt, og det vil fortsat blive evalueret og justeret. En af de kommende opgaver bliver at få sammensat et mere varieret menukort på skolerne, og så skal SFO´erne integreres endnu mere i den sunde madordning.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Flere langtidssyge

Antallet af sygedagpengemodtagere i Gladsaxe er stigende.
Sidste år var der i gennemsnit 629 sygedagpengesager om måneden. Det er en stigning på 17 procent i forhold til 2001.
Derfor har kommunen nu ansat to virksomhedskonsulenter, som skal hjælpe medarbejdere med at undgå at blive udstødt fra arbejdsmarkedet på grund af længerevarende sygdom.
Konsulenterne skal blandt andet rådgive virksomheder og sagsbehandlere, om de muligheder der er inden for den sociale lovgivning for at fastholde nedslidte og syge ansatte, og så skal de i
dialog med de borgere, som er i risiko for at miste arbejdet.
Og der er store forventninger til den nye målrettede indsats. Således regner kommunen regner med, at antallet af sygedagpengesager vil være nedbragt allerede til efteråret.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Intensiv kampagne skal hjælpe nye flygtninge

Storstilede planer skal nu hjælpe de nye flygtninge i Gladsaxe med at blive integreret på det lokale arbejdsmarked.
De omkring 75 flygtninge på integrationsydelse i kommunen skal have mulighed for at supplere deres tre-årige sprogundervisning med længerevarende praktikophold på private arbejdspladser i Gladsaxe, og derfor forventer virksomhedskonsulent Niels Bahn, at 500 virksomheder skal kontaktes i forbindelse med kampagnen:
 
Det er på grund af sprogproblemerne primært de lettere opgaver, vi er ude efter, kontorhjælp, forefaldende arbejde, lagerhjælp og den slags. Og med det antal virksomheder, vi har tænkt os at henvende os til, men jeg ikke, det rent statistisk er urealistisk at finde 75 praktikpladser.
 
Det sociale koordinationsudvalg skal i næste uge træffe endelig beslutning om planen, som efter al sandsynlighed bliver vedtaget.
 
Kampagnen er en forlængelse af udvalgets arbejde med at gøre arbejdsmarkedet mere rummeligt, men indsatsen sker også på opfordring fra integrationsminister Bertel Haarder, som har udtrykt utilfredshed med kommunernes manglende initiativer på området.
Da regeringen indførte den nye integrationsydelse blev det et krav, at alle nye flygtninge skal gå til danskundervisning, men et væsentligt element i den sammenhæng er så også at etablere praktikpladser, så udlændingene ikke kun lærer skoledansk, men også integreres via arbejdspladsen.
Bliver der truffet beslutning om at iværksætte kampagnen, sættes den i gang i løbet af marts og løber over det næste års tid.

Intet særligt beredskab omkring PET i Buddinge

Når politiets efterretningstjeneste til april flytter til Gladsaxe, så bliver der ikke gjort noget særligt ud af hverken det brandmæssige eller politimæssige beredskab omkring bygningen i Buddinge.
PET rykker fra den nuværende placering på Bellahøj til de tomme kontorer i Berendsen-koncernens ganske nye administrationsbygning på hjørnet af Buddingevej og Klausdalsbrovej.
 
Brandchef Ole Nedahl siger til Nyhedsmagasinet, at "PET er jo ikke et oplagt mål for terrorhandlinger eller andet, der skulle godtgøre en særlig plan for den del af rigspolitiets afdeling. Københavns brandvæsen har heller ingen særlige udrykningsplaner i forhold til PETs nuværende placering".
 
Heller ikke ordenspolitiet på Gladsaxestationen regner med at skulle køre særlig patruljering omkring PET.
"Vi har i hvert fald ikke fået nogen henvendelse i den anledning endnu", siger leder af ordenspolitiet, Allan Enevoldsen.
De må vel også et eller andet sted være gode til at passe på sig selv i PET – det er jo dog det, de er sat i verden til i forhold til den lovlige samfundsorden.
Blandt hovedopgaverne er at overvåge, forebygge og modvirke samfundsundergravende virksomhed, herunder spionage og terrorisme.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet