Mandag den 20. januar 2003


Skrald skifter til SF

Ole "Skrald" Rasmussen er i Gladsaxe Byråd ikke længere på skraldelisten.

Han har nemlig i weekenden skiftet parti til SF:

- Selv om jeg har markeret mig i debatten, har det har været for svært at få indflydelse som et en-mandsparti. Jeg har stadig mine mærkesager, og dem holder jeg fast i, selv om jeg nu er medlem af SF, siger Ole Rasmussen.

Han skifter med øjeblikkelig virkning til SF, og dermed er der endnu et enmandsparti færre i Gladsaxe byråd, i efteråret skiftede CD´s enlige mandat nemlig til Venstre.


Hjælp til at bekæmpe doping

Idrætsforeningerne i Gladsaxe går nu aktivt ind i bekæmpelsen af doping.

Det højst usædvanlige initiativ, som vist nok af det eneste af sin art i Danmark, går kort og godt ud på, at F.I.G, Fællesrepræsentationen af idrætsforeninger i Gladsaxe, formidler en form for dopingkontrol, som idrætsforeningerne kvit og frit kan benytte sig af.

I dag er det den landsdækkende sportsorganisation, Dansk Idræts Forbund, der foretager stikprøverne, og vil en klub have en dopingkontrol, må den selv betale omkostningerne. Og det er en bekostelig affære.

Men med F.I.G´s initiativ får klubberne mulighed for at bestille en kontrol til træning eller kamp uden at få ondt i pengepungen.

Formand for idrætten i Gladsaxe, Ole Lindskov betegner projektet som et værktøj, som klubberne kan bruge til dels at bekæmpe dopingen, dels at udrydde usande rygter om de ulovlige stoffer:

- Vi kan ikke stoppe brugen af doping, men vil kan forhåbentligt begrænse det på denne måde. Da en vægtløfter fra Bagsværd sidste år blev taget for doping, diskuterede vi i F.I.G, hvad vi kunne stille op. Derfor er vi kommet med den ide, at klubberne selv kan bestille en dopingkontrol, for de ved jo mere om, hvad der foregår i deres egen klub. Og så kan de enten få aflivet rygter, eller de kan få standset misbruget, siger Ole Lindskov og tilføjer:

- Vi opfordrer ikke klubledelserne til at angive deres medlemmer, men ved de, at der foregår noget ulovligt, har de faktisk pligt til at anmelde det. Men ofte er det en mistanke, man ikke kan bevise, og her kan stikprøver være et redskab, som klubberne i dag ikke har, på grund af økonomien.

Initiativet står og falder med kommunal velvilje til at betale for initiativet.

Og Gladsaxe kommune vil formentligt yde de 50. 000 kroner i tilskud, som F.I.G har søgt om. Det tager folkeoplysningsudvalget endeligt stilling til på onsdag.

Bliver pengene bevilget, vil F.I.G igangsætte projektet med det samme.


Tidlig afhentning af skrald ved skoler

Nu bliver der larm i gaden før klokken syv om morgenen på samtlige renovationsstrækninger i nærheden af skoler i Gladsaxe.

For at undgå ulykker, når skraldemændenes lastbiler og skolebørnene ellers mødes i dagtimerne, har skraldefirmaet HCS nemlig fået lov til at hente skraldet inden klokken syv, hvor de første børn begynder at ankomme til skolerne.

Det betyder så til gengæld, at støjen fra lastbilerne og fra tømningen af containerne bliver noget mere mærkbar, da den nu vil komme til at finde sted i de flestes morgensøvn.

Det har været på tale, at lave en særlig skralderute for skoler, men den løsning ville betyde en ekstraudgift på 31.000 kroner om året.


Flere arbejdsløse

Arbejdsløsheden i Gladsaxe steg sidste år. Det afslører dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

I efteråret 2002 var der gennemsnitligt 960 arbejdsledige, fordelt på 535 mænd, 425 kvinder.

Det er en stigning på 3,7 procent i forhold til 2001. Dermed står ca. 3 procent af den samlede arbejdsstyrke i Gladsaxe i øjeblikket uden arbejde.

Antallet af arbejdsløse er procentmæssigt lavere i Gladsaxe end for det samlede Københavns amt, hvor ledigheden er på ca. 4 procent.

I den mere muntre ende af statistikken kan man til gengæld læse, at Gladsaxe er en attraktiv kommune at bo i. I hvert fald flyttede 115 nye borgere til kommunen i 2002, og det er en pæn stigning sammenlignet med de forgangne år.


Hurtig Strax

Straxen på Gladsaxe Rådhus er hurtigere til at betjene borgerne end den politiske målsætning.

Det viser den seneste optælling fra november sidste år, hvor Straxen i en uge registrerede alle personlige henvendelser fra borgerne.

Målet er, at 90 procent af de borgere, der henvender sig på rådhuset uden forudgående aftale, skal betjenes indenfor 10 minutter, og mindst af 70 procent af henvendelserne skal ekspederes af Straxen.

Og resultatet af novembertællingen viser, at personalet i Straxen tog sig af 74 procent af de personlige henvendelser, og at det samlet kun var fem procent, der måtte vente længere end ti minutter.

- Det er selvfølgelig tilfredsstillende, at vi ikke alene opfylder målene, men gør det bedre end det. Vi bruger den slags optællinger til at se, hvor borgerne henvender sig, når det kommer på rådhuset, for at se, om vi skal eller kan ændre på opgaveløsningen. Det er udelukkende en kvantitativ undersøgelser, så vi går altså ikke en og kigger på noget tilfredshedsparameter, fortæller kontorchef fra Straxen, Lotte Sigvardt.

I alt deltog 951 borgere i optællingen, og hele sidste år fik Straxen næsten 30.000 henvendelser.

Men efter lokalkontorerne er nedlagt, og socialforvaltningen atter er samlet på rådhuset, får Straxen både mere personale og flere opgaver.

Det betyder blandt andet, at det bliver dem, som skal tage sig af boligydelser til pensionister.


Bedre lokaler til ordblinde

Ordblinde og børn med vidtgående handicap får i efteråret bedre lokaleforhold på Enghavegård skole i Mørkhøj.

Der er nemlig planer om en 90 kvadratmeter stor tilbygning, der skal huse de særlige læsehold.

Nybygningen betyder, at der bliver plads til også de ældre ordblinde elever fra 6. til 9. klassetrin.

Den nye lille ekstra "læseskole", som bygningen bliver kaldt, koster knap tre millioner kroner og ventes at stå klar midt i september i år, hvis byrådet altså godkender planen.