Torsdag den 30. januar 2003


Utrygge beboere efter massevis af indbrud

40 indbrud i lejligheder i Høje Gladsaxe på blot en måned har skabt utryghed blandt beboerne, der på et møde med politiledelsen i denne uge forlangte handling.
Politiet mener at have opklaret en håndfuld af indbruddene, men er langt fra at få fat på gerningsmændene til hovedparten.
 
Ved indbruddene bliver der benyttet et bredt stemmejern og en skruetrækker – det er alt, hvad der kræves for at komme indenfor.
Et par gange er tyvene blevet forstyrret midt i deres udåd, og et par gange er de brudt ind, mens der har været beboere til stede i lejligheden.
 
På mødet fik politiet overrakt videobånd fra overvågningskameraer i bebyggelsen – bånd, der dokumenterer, at adskillige unge mennesker og mindreårige ofte befinder sig på steder og tidspunkter, hvor de må formodes ikke at have noget at gøre.
De mindreårige skal fremover regne med at blive fragtet hjem til far og mor af politiet, når de støder på de små på uventede steder og tider.

Selvdisciplin i byrådssalen

Varigheden af de månedlige sammenkomster i Gladsaxe byråd var i går til diskussion på et møde mellem borgmesteren og de respektive gruppeformænd.
Et byrådsmøde på under fire timer hører efterhånden til sjældenhederne, og konsekvensen er, at tilhørerne falder fra mener bl.a. SF, som konkret har foreslået at indføre taletidsbegrænsning på 5 minutter.
 
"Resultatet af mødet blev, at vi skal prøve på i højere grad at sætte fokus på den gode mødedisciplin, dvs. det enkelte medlem må selv prøve på at "tøjle sig" i forhold til de drøftelser, som finder sted, og derudover skal man også kigge på mødelederbeføjelserne og prøve at se om man kan stramme op i forhold til de regler der gælder for spørgetiden", siger Lars Abel, formand for den konservative byrådsgruppe.
 
Der blev ikke truffet beslutning om nogen tidsmæssige talebegrænsninger på onsdagens møde.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Farlig kørsel i stjålet bil

Det blev til 1 år og 4 måneders ubetinget fængsel, da retten i Gladsaxe i går afsagde dom over en 32-årig kvinde, som var tiltalt for en række lovovertrædelser i november 2002.
De i alt 14 kriminelle forhold rakte fra overtrædelser af færdselsloven og brugstyveri til vold af særlig farlig karakter.
 
Især samlede interessen sig om anklagen for at have bragt andres liv i fare ved en meget hensynsløs kørsel i en stjålen bil ved Buddinge Centret d. 15 november 2002. Nogle mænd fik hende standset og fastholdt hende indtil politi kunne komme frem, men hun satte sig voldsomt til modværge og fik blandt andet slået 2 af dem over skinnebenene med en bidetang.
 
Ved retssagen optrådte kvinden skiftevis med gråd og vrede afbrydelser, som var til géne for retshandlingen, og som flere gange blev påtalt af dommeren.
Hun var kun lige blevet løsladt fra afsoningen af en dom på 3 års fængsel og domsmandsretten lagde vægt på det hurtige tilbagefald. Derfor er en stor del af straffen udløst af en tidligere betinget dom.

Ungdomslege i 2004

Aflysningen af Gladsaxe Ungdomslege 2002 har ikke afskrækket Fællesrepræsentationen af idrætsforeninger i Gladsaxe, FIG, så meget, at den har opgivet legene.
Men klog af skade har FiG kastet sig over 2004, som skal være det år, hvor legene kommer til Gladsaxe.
Denne gang dog i en lidt anden form, fortæller FiG ´s formand, Ole Lindskov. "Sidst blev vi nødt til at aflyse på grund af manglende tilmelding. Det har fået os til at være mere specifikke, både med sportsgrene og aldersgruppen. Det bliver fodbold, basketball, atletik, roning og svømning for unge omkring de 13 år", siger Ole Lindskov og tilføjer: "Vi har fået utroligt god respons fra borgmestrene i de venskabsbyer, der får invitationer, så vi håber, vi kan få det realiseret".

Venner med forskelligheder

En delegation fra den kroatiske venskabsby Split har i denne uge været på besøg i Gladsaxe.
Gæsterne er blandt andet blevet vist rundt på kommunens plejehjem, på genbrugsstationen og i den nye svømmehal i Bagsværd, og i den mere officielle afdeling blev der holdt møde på rådhuset om fremtidens samarbejde mellem de to byer.
 
Split og Gladsaxe har været venner siden 1967, og en af de personer der kender den kroatiske by godt er byrådsmedlem Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti, som besøgte Split i midten af halvfemserne, og han ser flere muligheder i venskabsforbindelsen.
"Gladsaxe og Split er så forskellige, så vi formentlig kan lære noget af hinanden og også udveksle erfaringer og udveksle kunstnere, som der f.eks. har været tale om på venskabsbymødet. Forskellige systemer, forskellige indstillinger som kan mødes og brydes og som vi kan bruge det bedste af fra begge venskabsbyerne", mener Klaus Kjær, som formentlig i nær fremtid får lejlighed til at gense den kroatiske venskabsby
Gladsaxes socialudvalg, som Klaus Kjær er medlem af, har nemlig udtrykt ønske om at komme på studietur til Split i foråret 2004 og de kroatiske venner er meget positive overfor idéen.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet