Tirsdag den 3. Juni 2003


Handicappede børn bliver i folkeskolen

De syv handicappede børn i Gladsaxe, der hidtil ikke har vidst, hvor de efter sommerferien skal gå i skole, kan nu være sikre på at fortsætte i deres sædvanlige klasse i en almindelig folkeskole i kommunen.
Gladsaxe har nemlig valgt at lade eleverne fortsætte som hidtil, til trods for at Københavns Amt har reduceret antallet af støttetimer til børnene.
 
Hidtil har Gladsaxe og de 17 andre kommuner i amtet ellers afvist at beholde børnene, med den begrundelse, at det pædagogisk ikke var forsvarligt, og at det ville gå ud over undervisningen af de øvrige børn. Og at det i øvrigt er amtet, der har ansvaret for den vidtgående specialundervisningen.
Men da amtet har fastholdt nedskæringerne, ser Gladsaxe ingen anden udvej end at pålægge skolerne at modtage de syv børn, selv om det sker modstræbende, fortæller børne- og kulturdirektør Svend Erik Haase.
 
"Det har vi gjort, fordi amtets tilbud om at sende dem til en specialskole i Vallensbæk simpelt hen ikke er rimeligt. Foreningen af kommuner i Københavns Amt, FKKA, lod det derfor være op til forældrene, om de ville have deres børn til at forsætte i deres folkeskole med færre støttetimer, og det har forældrene sagt ja til. Derfor har de i Gladsaxe i onsdags fået at vide, at børnene kan fortsætte i samme skole efter sommerferien. Hvordan det påvirker undervisningen af de øvrige børn må vi tage op, hvis der opstår problemer, for det kan både være besværligt men også positivt at have en handicappet klassekammerat", siger Svend Erik Haase, der understreger, at forældrene kan være så godt som sikre på, at børnene det næste skoleår går på den folkeskole, de hele tiden har gået i.
 
Når han kun skuer et år frem i tiden, så skyldes det, at børnene altid kun bliver henvist et år ad gangen.
Politikerne i det kommunale børne- og undervisningsudvalg bliver i aften orienteret nærmere om sagen.

Grænsegængercenter i Gladsaxe

Gladsaxe kan blive hjemsted for noget så usædvanligt som et grænsegængercenter.
Grænsegængere er skattepligtige, der bor i Danmark, men arbejder i Sverige, eller bor i Sverige og har indtægt i Danmark.
 
Der er omkring 16.000 skatteborgere bosat i Sverige, som har indtægter i danske kommuner øst for Storebælt. Og i stedet for, at de hver især bliver betjent i de enkelte kommuner, så skal centret tage sig af opgaven, der primært består i skatteforhold, men som også kan være generel vejledning om eksempelvis dagpenge- og sygedagpengeregler i de to lande.
 
Skatteministeren har opfordret kommunerne i HUR-området til at drive et sådant center, og Gladsaxe vil formentlig byde ind på opgaven, siger skattechef Henrik Pontoppidan: "Vi har i forvejen en velfungerende udlandsafdeling, og det rent skattefaglige miljø medarbejderne imellem vil blive forbedret og højnet ved en placering af centret her. Told og skat tager desuden flere og flere opgaver fra kommunerne, og vil vi som kommune fastholde velkvalificerede medarbejdere, så har kommunen en interesse i at påtage sig opgaven".
 
Politikerne i økonomiudvalget diskuterer sagen på et møde i dag.

Muligt samarbejde om ledige

Et samarbejde mellem Arbejdsformidlingen - AF - Storkøbenhavn og Gladsaxe kan måske komme på tale en gang i en uvis fremtid.
Det er i hvert fald den foreløbige konklusion fra kommunen på beskæftigelsesministerens ønske om, at den enkelte ledige skal behandles i eet system, uanset om den arbejdsløse er på dagpenge eller kontanthjælp.
 
Gladsaxe har henvendt sig til AF, der gerne vil samarbejde, men kun med flere af amtets kommuner under et. Men da ministeren gerne senest per første juni ville vide, om der overhovedet er interesse for den slags samarbejde, har Gladsaxe sendt en såkaldt interessetilkendegivelse af sted. Og så vil forvaltningen i øvrigt arbejde på et konkret forslag, som politikerne senere skal tage stilling til.

Ung Venstre-kandidat kåret

Der bliver næppe brug for hverken lommeregner eller fintælling, når Venstre i Københavns Amt i aften skal vælge sin kandidat til Europa-parlamentsvalget næste år.
Der er nemlig kun opstillet én kandidat: Hun hedder Ellen Trane Nørby, og med kåringen i aften følger et travlt valgår for den blot 23-årige kandidat.
 
"Jeg håber, at vi får nogle visioner og ærlige debatter på bordet det kommende år. Jeg føler lidt, at EU-debatten i Danmark er gået i sort. Vi diskuterer som regel kun ja og nej. Det ville være befriende, hvis vi kunne tage en dialog. Og dialogen den skal tages der, hvor folk er", siger Ellen Trane Nørby.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedamagasinet tirsdag)

Miljø og trafik forenes

Økologi og bilos går hånd i hånd, når det til efteråret er miljø- og trafikuge i Gladsaxe.
For andet år i træk bliver der i en hel uge sat ekstra meget fokus på alt det grønne. Og i år falder miljøugen sammen med den landsdækkende trafikuge i midten af september.
Det betyder et stort program med masser af grønne og trafikale aktiviteter for både store og små, bl.a. miljøcykelture, sundhedsmesse og miljørollespil og et stort lørdags-arrangement på rådhuspladsen med teater og boder, ligesom skoleeleverne har "grønt skema" hele ugen.

Ung fanefest i Gladsaxe

Gladsaxes lokale afdeling af DSU- Danmarks socialdemokratiske ungdom - går imod strømmen.
Hvor andre har valgt at droppe den røde fane eller i hvert fald ikke har så nært et forhold til den længere, så har de unge socialdemokrater i Gladsaxe fået en helt ny, 50.000 kroner dyr fane. Og det er så stor en begivenhed, at den i går blev fejret med en fest, fortæller Gladsaxes DSU-formand Johan Vibenholt.
 
"Det er vigtigt at holde fat i de gode traditioner og symboler, som fanen er. Den er noget, vi kan være stolte af at vise frem. Det er en højtidelighed, som vi fejrede ved at slå tre søm i for at sætte det sidste af fanen fast til fanestangen, det er en gammel tradition, hvor de tre søm symboliserer frihed, lighed og solidaritet. Vores fane var blevet gammel, orange og slidt af tidens tand, så vi trængte til en ny, normalt kan en fane holde i 100 år", siger Johan Vibenholt.
 
Socialdemokrater fra Københavns Amt og Gladsaxe var inviteret til højtideligheden og borgmester Karin Søjberg Holst var en af de tre, der satte et søm i fanen, der i øvrigt er betalt gennem en mindefond.

Storstilet turnering på Gladsaxe stadion

Nogle af verdens bedste fodboldhold spiller på Gladsaxe stadion til sommer, hvor AB er vært for en såkaldt firkantturnering.
Arrangementet skulle gerne være med til at skabe mere opmærksomhed omkring den økonomisk trængte boldklub i Bagsværd og klubbens sponsorer.
Og turneringens trækplastre er de tyrkiske UEFA Cup-vindere Galatasaray samt et endnu ikke udpeget internationalt tophold, og fra den danske superliga deltager FC København og så selvfølgelig AB selv.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet