Torsdag den 5. Juni 2003


Åbne døre hos PET

Danmarks nok mest lukkede virksomhed åbnede i går dørene og inviterede indenfor i sit nye hovedkvarter i Gladsaxe.
 
Politiets Efterretningstjeneste, PET, er flyttet ind på Klausdalsbrovej i Buddinge, og i går blev efterretningstjenestens nye lokaler, eller rettere forhallen i den store kontorbygning, vist frem for en særligt inviteret offentlighed.
 
Blandt gæsterne var justistministeren, rigspolitichefen og kriminalinspektør Niels Larsen fra Gladsaxe politi, som var kommet for at hilse de nye naboer velkommen.
"Vi er jo glade for at få nogle kolleger herud i området. Vi har så småt gået og skæmtet med, at vi er ved at danne det nye polititorv herude", sagde kriminalinspektøren.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hjælp på vej til støttekrævende børn

Hurtigere og bedre hjælp til Gladsaxes støttekrævende børn og deres forældre.
Det vurderer formanden for børne- og undervisningsudvalget, socialdemokraten Trine Græse, bliver resultatet af en selvransagelse i forvaltningen.
 
Hidtil har den administrative organisation været fordelt på både socialforvaltningen og børne- og kulturforvaltningen, der til tider har haft svært ved at spille sammen.
Men nu foreslår samme forvaltninger i en rapport, at opgaverne lægges over i en og samme afdeling, og om den rapport siger Trine Græse:
"Ved at samle det i en enhed kan vi bruge den til at give bedre og hurtigere hjælp til de børn og unge, det handler om. Det har jo ikke altid fungeret så godt på den måde, som det er i dag, hvor der er to forskellige forvaltninger, der varetager opgaven, så det bliver forhåbentligt bedre fremover", siger Trine Græse.
 
I børne- og undervisningsudvalget var der enighed om at være positivt indstillet overfor rapportens indhold, som nu skal forelægges de politiske kolleger i økonomiudvalget og socialudvalget.
Skulle de være lige så begejstrede for teksten, sendes den om 14 dage til høring blandt skolebestyrelserne og de involverede personalegrupper. Og skulle der ikke være indsigelser forventes det vedtaget af byrådet ved udgangen af året og iværksat fra næste sommer.

Falske checks med posten

Banker i Gladsaxe politikreds oplever i stigende grad at få fremsendt falske checks, som fremsenderen så beder banken indsætte på en bestemt konto.
 
"Hvor checkbedragere tidligere selv oftest gik hen til skranken for at forsøge at få indløst de falske checks, så benytter de i dag enten postvæsenet eller afleverer selv forsendelser i bankens postkasse med anmodning om at få den medfølgende check indsat. På den måde vanskeliggøres vores efterforskning", siger Henning Nielsen, leder af bedrageriafdelingen hos Gladsaxe politi.
 
De seneste måneder har banker i området været udsat for den slags bedrageriforsøg seks gange, det foreløbig sidste forsøg var med en falsk check på 32.000 kroner.
Checken og brevet bliver nu undersøgt for fingeraftryk, kontoindehaveren skal afhøres og eventuelle vidner omkring banken ved brevets afleveringstidspunkt skal findes, førend der muligvis kan rejses tiltale for bedrageri.

Kollega: Præst uden tro er et skvat

"Det er for galt", siger sognepræst ved Stengård kirke, Edvard Nielsen, om kollegaen i Taarbæk, der offentligt har bekendtgjort sin manglende tro på gud.
 
Troen handler om hjertets overbevisning, hjernen har Edvard Nielsen kun dårlige erfaringer med: "Inden vi bliver ordineret, bliver præsteløftet gennemgået for os, og når man en gang har aflagt løftet, så holder man det. Man er vel et mandfolk og ikke et skvat. Hjernen leder os ofte ud i noget, som vi bagefter fortryder bitterligt, så troen er noget for hjertet og ikke hjernen".
 
Kollegaen i Taarbæk, Thorkild Grosbøll, har nu af stiftets biskop fået en uge til at komme på andre tanker omkring naturvidenskab og tro.

Mødeaktivitet på fridag

For de fleste er den 5. juni, grundlovsdag, forbundet med en fridag, men for flere politiske partier er det også dagen, hvor der kan luftes de lidt mere vidtløftige tanker.
 
Lokalt i Gladsaxe er der mulighed for høre taler fra Socialdemokraterne Bent Greve og Tine Aurvig Huggenberger, og fra konservativ side stiller Lars Abel og Lars Barfoed op.
 
Lars Barfoed er folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, han siger om hovedpunkterne i sin grundlovstale: "Jeg synes egentlig ikke, at der er behov for en revision af grundloven. Der selvfølgelig flere punkter, der kunne trænge til en modernisering, men det kræver en større sag at gå i gang med det, og den har vi ikke lige nu. Jeg vil også komme ind på, hvordan vi sikrer velfærdssamfundet i fremtiden, og hvordan vi kan gøre det ordentligt for de svageste i samfundet".

Bud efter legat fra Dyrup

22 unge billedkunstnere har søgt malingproducenten Dyrups nyindstiftede kunstnerlegat, der består af to portioner på hver 25.000 kroner samt et års brug af et helt nyt atelier i Dyrups hovedsæde i Søborg.
 
Ved en sammenkomst i Planetariet senere på måneden, hvor der både skal ses film om farver og høres strygermusik, bliver de to legatmodtagere udpeget.
Derfra er det så bare med at bruge løs af farverne i atelieret, der er indrettet i en gammel fabriksbygning med vinduer fra loft til gulv.
 
Eneste forpligtelse for legatmodtagerne er at skænke et værk, der skal indgå i udsmykningen af firmaets domicil.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet