Torsdag den 1. Maj 2003


Begejstring og nedadvendte tommelfingre

De lokalpolitiske reaktioner på oplægget til et kulturhus i Gladsaxe spænder lige fra overstrømmende begejstring til borgerlig aversion.
Tirsdag aften fik byrådspolitikerne fremlagt flere skitser til, hvordan et kulturhus kan se ud, og Ida Krogh fra SF er begejstret:
"Gladsaxe har længe sovet en kulturel tornerosesøvn, så det er på tide, vi vågner op. Vi skal have bedre kulturelle tilbud til borgerne, og kan et kulturhus ellers blive både for professionelle og amatører, så er det en god ide. Kultur koster penge, og sådan vil det altid være".
Ida Krogh understreger, at hun ikke taler på SF´s byrådsgruppe på tre medlemmer, men at det udelukkende er hendes egen holdning, hun udtrykker.
 
Hendes begejstring deles af den radikale Lis Smidsholm:
"Der er bragende gode forslag, og jeg håber, at mulighed for hotel kan få Venstre med, fordi det kommer erhvervslivet til gode", siger Lis Smidsholm, men den invitation tager Venstre ikke, på lige fod med Dansk Folkeparti og de konservative vil de ikke have et kulturhus i kommunen, og oplægget i tirsdags har ikke fået Venstre til at ændre mening, siger Kim Wessel-Tolvig:
"Nej, bestemt ikke. Det er et flot udkast, men alt for stort for Gladsaxe. Jeg tvivler på, at der kan findes investorer til det, og selv om det skulle ske, vil kommunen stadig skulle betale mellem 10 og 35 millioner kroner om året, det er alt, alt for meget".
 
Der tegner sig umiddelbart et politisk flertal for et kulturhus, bestående af De Radikale, SF, Enhedslisten og ni socialdemokrater, den tiende, John Brown Brabrant Althoff-Andersen, er imod – et flertal på 14 ud af byrådets 25 medlemmer.
Hvornår den politiske debat finder sted står stadig hen i det uvisse, blot at kulturhuset bliver en del af fremtidens kommuneplansdrøftelser. Det kan ske så sent som i 2005. Og der er det jo valgår, så det kan tænkes, at beslutningen af strategiske overvejelser udskydes til efter valget, og dér kan den politiske magt ændre sig.

Plan om ny skøjtehal til 30 millioner

På et ekstraordinært møde i denne uge besluttede politikerne i KFIU, der står for kultur-, fritids- og idrætsudvalget i Gladsaxe, at bruge godt syv millioner kroner på en renovering af bade- og omklædningsforholdene i Gladsaxe svømmehal.
En stor del af beløbet, 4,3 millioner, kommer fra de penge, der var afsat til at renovere skøjtehallen for, og det skaber usikkerhed for skøjteløbernes fremtid.
 
Udvalgets formand, socialdemokraten Peter Nielsen, siger om skøjtehallens fremtid: "Hvis det står til mig som formand, så får vi en ny hal med et par hundrede tilskuerpladser til omkring 30 millioner. Hellere det end at bruge 21 på at renovere den gamle hal. Men nu skal vi se på et konkret forslag på vores næste møde den 6. maj, og så får vi forhåbentlig den nye hal med i budgetforhandlingerne for år 2004".

Stigende sygefravær i Gladsaxe kommune

Gladsaxe kommunes omkring 6.000 ansatte havde sidste år op mod en halv million sygefraværstimer, hvilket er en stigning i forhold til året før.
I 2001 lå sygefraværet på 4,9%, mens det i 2002 var steget med 0,4 til 5.3%.
 
I den kommunale top er man mystificeret over stigningen, som der, ifølge kommunaldirektør Marius Ibsen, ikke er nogen umiddelbar forklaring på: "Vi har gennem nogle haft særlig fokus på sygefravær og forstår ikke, hvorfor vi efter nogle års nedgang nu igen oplever et stigende fravær. Vi er bestemt ikke glade for statistikken, som får os til at overveje, om ikke vi skal genoptage brugen af lægeattester – ikke som en fast rutine, men som et blandt flere instrumenter til at få nedbragt sygefraværet".
I statistikken er der ikke taget højde for, om der eventuelt kan være tale om flere langtidssyge, der forrykker billedet. Det er en af de ting, der nu skal undersøges nærmere.
 
Som vanligt er det ansatte indenfor omsorgsarbejdet, der topper sygefraværslisten. Både personale på daginstitutioner og i enhedsplejen har et fravær omkring de 6%. Mindst syge er de ansatte på Gladsaxes biblioteker. Bogens folk har oven i købet som eneste personalegruppe formået, eller rettere, haft grund til at være syge i mindre omfang. En biblioteksansat har i gennemsnit halvt så mange sygedage som en ansat i enhedsplejen.

Hårdere straf til ung voldsmand

En 19-årig mand fra Gladsaxe fik i sidste uge ved Østre Landsret seks måneders ubetinget og ni måneders betinget fængsel for trusler, vold, afpresning og frihedsberøvelse.
Landsrettens dom er en betydelig skærpelse af byrettens dom, som lød på 15 måneders betinget fængsel med 240 timers samfundstjeneste.
Det var da også anklagemyndigheden og ikke den tiltalte, der ankede den dom, som retten i Gladsaxe afsagde i maj sidste år.
 
Forbrydelserne udspillede sig i marts 2002 og blev begået sammen med en anden ung mand.
Det gik ud over jævnaldrende skolekammerater, som under påtvungne køreture følte sig voldsomt truet af bemærkninger som: "Vi nakker dig med en 9 millimeter" ," Vi klipper dine fingre af" og "Vi smadrer dine knæskaller", og som derfor indvilligede i at betale af på en fiktiv gæld.
Deres forældre fik nys om sagen og anmeldte de to mænd til politiet.
 
Medgerningsmanden afventer sin dom i en anden sag, og derfor bliver hans andel i denne sag først behandlet senere.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet