Mandag den 12. Maj 2003


For få brandeftersyn

Brandvæsenet i Gladsaxe er stedse bagud med de lovpligtige brandsyn af virksomheder og kommunale institutioner.
De seneste tal fra sidste år viser, at der ved årsskiftet manglede 10,7 procent, eller at der helt konkret var 44 brandsyn, der ikke blev foretaget.
Det er en tendens, der har varet i nogle år nu, siger brandchef Ole Nedahl, der samtidig konstaterer, at antallet af manglende brandsyn er steget i de seneste år.
 
"Det betyder, at vi ikke kan overholde de lovpligtige krav om brandsyn. På grund af manglende ressourcer har det længe været et problem. Vi har godt nok fået bevilliget en ekstra halv stilling, men den er ikke blevet besat endnu. Når den gør det, og vedkommende er blevet uddannet, vil jeg tro, at vi kan komme ud på de brandsyn, vi skal. Som det er i dag er der nogle virksomheder og institutioner, der i stedet for et årligt tjek, nu kun bliver tjekket en gang hvert halvandet år. Der hvor vi har en fornemmelse af, at der er noget galt, der kommer vi, så i mit hovedet er der ikke nogen risiko, men selvfølgelig vil vi kunne overse fejl og mangler ved de virksomheder, vi så ikke besøger så tit, men vi kommer, hvor vi skal", siger brandchef ved Gladsaxe kommune, Ole Nedahl.
 
Brandvæsenet foretog i alt 367 brandeftersyn sidste år, men skulle altså have foretaget 44 flere.
Ved de udførte eftersyn har langt de fleste institutioner og virksomheder til gengæld levet nogenlunde op til reglerne, således er der kun 10, der har fået mærkaten " utilfredsstillende", og en virksomhed har haft så dårlig brandsikkerhed, at den blev stemplet "uantagelig" og var tæt på at blive lukket.

Måske mindre støj hen ad vejen

Der var høvisk tale og god stemning, da Gladsaxes en-mands-delegation i sidste uge var på visit hos Folketingets trafikudvalg.
Men om der kommer mere ud af SF´eren Peter Brookers forsøg på at overbevise udvalgsmedlemmerne om, at der skal støjdæmpes, så snart som muligt og så meget som muligt, når motorring 3 skal udvides fra fire til seks spor, det står stadig tilbage at finde ud af.
 
Den konservative formand for Folketingets trafikudvalg, Kaj Ikast, siger: "Vi overgik langt taletiden for den slags møder, men der en god stemning, og det er rart med den direkte kontakt, som vi også kan få gavn af senere, når vejen udvides. Folketingets trafikudvalg var enig med Gladsaxe, men vi kan ikke lovet noget omkring den støjdæmpende asfalt, de beder om. For den er så ny, at den endnu ikke er afprøvet. Men det varer jo også et par år, før vi skal bruge asfalt til udvidelsen, og til den tid er vi nok blevet klogere", siger Kaj Ikast.
Han henviser til, at to undersøgelser af den type asfalt har haft vidt forskellige resultater, og derfor afventer trafikudvalget udkommet af en tredje analyse.
 
I mellemtiden må Peter Brooker, og resten af Gladsaxes byråd, som han repræsenterede i Folketinget, vente og se.
Forslaget om at udvide motorring 3 fra fire til seks spor skal andenbehandles i Folketinget på torsdag.
Udvidelsen forventes at gå i gang til juli og stå færdig om fem år, i 2008, til den nette sum af 1.8 milliard kroner.
 

Sag om skøjtehal udsat

Der kommer ingen afklaring på fremtiden for Gladsaxe skøjtehal i denne uge.
Politikerne i kultur-, fritids- og idrætsudvalget skulle ellers have behandlet et forslag til en 30 millioner kroner ny hal på et møde i morgen.
Men da forslaget indebærer den form for økonomi, så bliver det behandlet sammen med andre ønsker til projekter de kommende år.
Isen er dermed mere end usikker for skøjteløberne, som netop har måttet se 4,3 millioner kroner fjernet fra hallens renoveringskonto.
 
Udvalgsformand Peter Nielsen, Socialdemokraterne, har tidligere udtalt, at hvis det står til ham, så er den nye hal klar næste år.
Men det kræver, at der kan samles et politisk flertal i forbindelse med forhandlingerne om de kommende års kommunale budget.
 
I første omgang indkaldes kultur-, fritids- og idrætsudvalget ekstraordinært den 27. maj, hvor også andre sager om næste års budget bliver behandlet.

Glæde og lettelse efter velbesøgt handicapfest

Det europæiske handicapår blev markeret i Gladsaxe hele sidste uge med en række arrangementer på hovedbiblioteket, og lørdag var det området omkring rådhuset, som var forvandlet til en stor festplads med boder og underholdning.
 
Og sent lørdag eftermiddag kunne en glad handicapformand ånde lettet op.
"Det har taget meget tid. Vi har arbejdet på det siden september, så det er dejligt, at der er så mange mennesker. Det gør, at jeg ikke tænker så meget på, at det har været hårdt. Men det har det", sagde Lone Andersen, formand for den lokale afdeling af Dansk Handicapforbund.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Farce om brandtomt fortsætter

Ejeren af brandtomten på Moseskrænten 1 i Søborg har nu opfyldt den dom, der tvang ejeren til dels at rydde op på grunden og dels at lappe taget ud mod vejen.
Det er efterhånden ni år siden, at huset brændte delvist ud – og ligeså længe har naboer og forbipasserende skullet leve med synet af en have fyldt med affald og et hus, der mest af alt minder om et levn fra en større borgerkrig.
 
Af uransagelige grunde har husets ejer aldrig ønsket at få repareret eller solgt huset, og Gladsaxe kommune har flere gange givet påbud om at få bragt sagerne i orden. Senest er det sket med en retskendelse i hånden, og det er det medfølgende påbud, der nu er opfyldt.
Problemet er blot, at det kun er den ene side af taget, som er blevet lappet – den anden står stadig åben, og dermed kan kommunen starte forfra med nye påbud.
 
Den kommunale byggesagsafdeling lover naboerne, at der vil ske yderligere i sagen. Men hvor længe det, der vel bedst kan betegnes som en farce skal fortsætte ud over de ni år, der allerede er gået, vides ikke.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet