Nu tager Københavns Amt til genmæle i striden om, hvem der har ansvaret handicappede børns specialundervisning.
Fronterne er trukket op mellem amtet og Gladsaxe og de 17 andre kommuner i FKKA – foreningen af kommuner amtet – og det konkrete resultat er, at 24 gladsaxe-børn fra sommerferien må sige farvel til en del af deres støttetimer - og meget vel en plads i en almindelig folkeskole i Gladsaxe.
Senest har amtet nemlig udmeldt, at det ikke længere vil betale for alle støttetimerne, og at der vil ske en reduktion på op til 50 procent af undervisningen efter sommerferien, men ifølge Lars Abel, den konservative formand for det amtslige undervisningsudvalg, handler det ikke om at spare:
- Det er en kollektiv udmelding fra FKKA, at de vil smide børnene ud af de kommunale skoler, hvis amtet ikke betaler det, kommunerne kræver. Og det vil vi ikke. De har bobarderet os med visitationer af børn, der skal have specialundervisning, og det var langt fra hensigten med den nye folkeskolelov i 2000, her står der, at udgifterne ikke må stige for amterne. Vi vil gerne betale, men ikke mere end andre amter gør, og vi så helst for børnenes skyld, at de kan blive i deres kommunale skoler, men er gået i gang med at forberede os på, at kommunerne ikke vil have dem, siger Lars Abel, der oplyser, at amtet i torsdags sendte brev ud til de frustrerede forældre, hvis børn bliver ramt af denne uenighed mellem amt og kommune.
Amtet har nu henvendt sig til undervisningsministeriet, og Lars Abel understreger, at amtet vil følge indstillingen herfra.
I udsendelsen den varme stol, som vi sender her på frekvensen onsdag klokken 07.30 og med genudsendelse samme dag klokken 17.30, handler det også om specialundervisningen, hvor blandt andre Lars Abel er gæst i studiet.
Kantiner, gymnastiksal til 35 millioner, bedre rengøring, en udrykningstjeneste med lærere og pædagoger til svært underviselige elever, legepladser til sfo-børn, efteruddannelse af lærerne og renovering af bygninger.
Sådan lyder en del af ønskerne fra folkeskolerne i Gladsaxe til de næste års kommunale budgetter.
Der er næppe sandsynlighed for, at de mere ekstravagante ønsker, som eksempelvis den nævnte sportshal, bliver opfyldt.
Godt nok kendes den økonomiske ramme for kommunerne ikke præcist endnu, men aftalen med regeringen kommer sikkert ikke til at indeholde mulighed for at slå så meget til Søren, hvad angår nye byggeaktiviteter.
Det virker da også for de fleste skoler mere nødvendigt at bruge ressourcer på specialundervisningsområdet, hvor det kniber med at få råd til at undervise fagligt svage elever. De havner dermed nemmere i gruppen af svært underviselige børn – en gruppe, der i forvejen sluger flere og flere ressourcer.
Tal fra kommunens egen pædagogisk-psykologiske rådgivning understøtter alvoren. I løbet af en femårs periode har rådgivningen oplevet en stigning på 79% i henvendelser til psykolog vedrørende elever i den undervisningspligtige alder.
Bag ønskerne, som vil indgå i byrådets samlede budgetdrøftelser, står de enkelte skolers bestyrelser, som består af forældre, personale og ledelse.
Jysk Sengetøjslager, møbelforretningen Biva og byggemarkedet Harald Nyborg er alle på vej til at åbne afdelinger i Gladsaxe.
Det sker i et næsten 8.000 m2 stort nyt etagebyggeri på Gladsaxevej i den ende, der ligger mellem ringvejen og Rosenkæret.
Sådan lyder i hvert fald en del af den plan, som Gladsaxe kommune har fået ansøgning om fra et konsortium med blandt andre byggematadoren Kaj Wilhelmsen.
Ud over de tre store detailhandelbutikker bliver der også plads til et lagerhotel, hvor man kan leje sig ind med sit varelager, og en Jet-benzintank.
Bliver ansøgningen godkendt, hvad alt foreløbig tyder på, så kommer der til at stå en bygning i tre etager med facadebeklædning i stål og glas og med fladt tag.
En gruppe udvalgte borgere i Søborg skal, som de første i Danmark, være med til at teste et nyt og brugervenligt edb-system for ældre.
Victoria hedder det nye system, som skal gøre det nemt for ældre i hele landet at komme i kontakt med f.eks. kommunen og forskellige insitutioner.
Det ambitiøse projekt har været fem år undervejs, og nu nærmer sig tiden, hvor Victoria skal afprøves i praksis - og her kommer 30 Gladsaxeborgere ind i billedet, fortæller konsulent Finn Olsen.
"Vi har et kanon godt samarbejde med Gladsaxe kommune, som er gået meget aktivt ind i det her. Og det er planen, at 30 borgere i Søborg skal med i et feltforsøg, hvor vi kan teste det her og forbedre det, så det bliver rigtig godt", siger Finn Olsen.
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)
I eftermiddag er der Temadag i Gladsaxe, om dét, at kunne færdes sikkert i hjemmet og på gaden, når man har nået den 3. alder.
Det er Ældrerådet I Gladsaxe der inviterer, og Freddy Hilstrøm fortæller hvorfor:
"Når vi bliver ældre, bliver vi langsommere, det må vi erkende. Og da trafikken kører meget stærkt, og man skal være forsigtig i trafikken, er det meget vigtig, at vi ældre medborgere ved, hvordan vi skal færdes i trafikken".
Ældrerådet i Gladsaxe, som har indbudt Gladsaxe Politi til at komme med et indlæg om ældre trafikanters sikkerhed på gade og vej, om sikkerhed i boligen og sidst men ikke mindst om, hvordan man sikrer sig mod tricktyveri.
Omsorgscentret Egegården danner rammen om arrangementet, der starter klokken 14.
Og det er i øvrigt 4. gang i år Ældrerådet i Gladsaxe inviterer til Temadag.