Torsdag den 20. Marts 2003


Irak giver penge og travlhed

Mindst to Gladsaxe-firmaer har haft ekstra travlt i forbindelse med krigstruslen i Irak.

BIMCO, der er beliggende på Bagsværdvej, er brancheorganisation for mere end 60% af verdens handelsflåde, sendte i går en række forholdsregler ud til skibsredere og agenturer.

Forholdsreglerne er stykket sammen ud fra sikkerhedsefterretninger fra myndigheder i USA og Bahrain. De går blandt andet på, hvad skibe, der pludselig befinder sig i krigszonen, kan forvente af instruktioner fra de krigsførende magter, og hvilke forsikringsmæssige konsekvenser, der bogstaveligt talt kan følge i kølvandet på krigshandlinger.

Skibsfart til USA opfordres til at holde øje med enhver usædvanlig aktivitet, der muligvis kan sammenkædes med terroraktioner og rapportere observationerne til FBI.

Også hos softwareleverandøren Bruhn Newtech i Søborg er der travlhed.

Firmaet leverer udstyr, der kan forudsige udbredelsen af angreb med kemiske, biologiske og nukleare våben, og styrkerne fra både USA og England medbringer firmaets software.

Bruhn Newtechs koncernchef, Niels Jørgen Tobiassen, oplyser til dagbladet Politiken, at firmaet i år regner med at omsætte for 52 millioner kroner mod 37 millioner sidste år. En stigning, der primært tilskrives situationen i og omkring Irak.


Politiet tilfreds med vagtværn

Selv om det er politiets opgave at holde opsyn, ser politimester i Gladsaxe politikreds, Finn Meilby, det ikke som et problem, at kommunen har planer om et kommunalt vagtværn og om at engagere frivillige forældre til at holde et vågnet øje med de unge om natten, den såkaldte natteravne-ordning:

- Det er fine initiativer begge to. Hvad angår natteravnene, så er det jo ikke meningen, at de skal foretage anholdelser, de skal jo nærmere være med til at undgå, at det kommer så vidt, skulle der opstå problemer, skal de tilkalde os. Og det kommunale vagtværn er jo ikke anderledes end at private har for eksempel Securitas til at passe på tyveri, siger Finn Meilby og fastslår:

- Det er utvivlsomt en politiopgave, men vi må se i øjnene, at der ikke er ressourcer til alle de opgaver, der kræves af politiet, så det kommer vi til at leve med. Man kan også rent samfundsmæssigt stille spørgsmålstegn ved, om politiet skal tage sig af alle den slags opgaver, for det vil blive meget dyrt og nok heller ikke noget, som samfundet kan være tjent med, siger politimesteren.


Gladsaxe vil stadig undersøge giftgrunde

Selv om en ny rapport stiller spørgsmålstegn ved, hvor mange penge det offentlige skal bruge på at undersøge og oprense giftgrunde, så får det ikke umiddelbart miljøchef ved Gladsaxe kommune, Carsten Sølyst, til at overveje ændringer for oprensningen af giftgrunde i Gladsaxe:

"Det er vigtigt at få kortlagt, hvor der er problemer, for det er svært at sige generelt, hvilket problem og i hvilket omgang der er tale om, og før man ved det, kan man jo heller ikke vide, hvad man skal gøre ved den forurenede grund, men jeg vil da ikke afvise, at man kan ændre grænsen for, hvor forurenet en grund må være, før vi griber ind", siger Carsten Sølyst.

Embedslæger i København og Frederiksberg har i en rapport anfægtet hele indsatsen mod giftgrunde, de mener nemlig, at sammenlignet med luftforurening er der blot en lille sundhedsrisiko forbundet ved de giftgrunde, der lige sniger sig over den lovpligtige grænse for, hvor meget en grund må være forurenet.

Det koster skønsmæssigt en lille million kroner at oprense en grund i parcelhusstørrelse.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Sigtelse for industrispionage

En 43-årig mand risikerer nu at blive sigtet, i mest dramatiske fald, for industrispionage, og i det mindste for overtrædelse af markedsføringsloven.

Den 43-årige benyttede nemlig den sidste måned af sin ansættelse hos et firma inden for telefonibranchen til at overføre data fra arbejdscomputeren til hjemmecomputeren.

Det var data om tilbud til kunder, specifikationer på anlæg samt en række andre følsomme oplysninger.

Manden er i dag ansat i et konkurrerende firma, og da han derfra begyndte at komme med fristende tilbud til kundekredsen fra sin tidligere arbejdsplads, så faldt mistanken på den 43-årige, der nu er meldt til bedrageriafdelingen hos Gladsaxe politi.

Overtrædelse af markedsføringsloven kan give op til to års fængsel.


Krig mod skraldefirma

Tilsynsrådet har på alle punkter afvist en klage fra byrådsmedlem Ole Rasmussen over flere forhold omkring afhentningen af dagrenovation i Gladsaxe.

Ole Rasmussen, oprindelig valgt ind for Skraldelisten men i dag repræsenterende SF, havde klaget over uens arbejdstøj hos den nye entreprenørs ansatte, over for tidligt afhentet skrald, og at overenskomsten og arbejdstilsynets regler ikke bliver overholdt.

Men det er alt sammen kommunens egen sag, eller en sag mellem kommune og entreprenør, og altså ikke noget, som tilsynsrådet vil eller kan blande sig i.

Til det siger Ole Rasmussen: "Jeg har bare i dag fotograferet 12 ulovlige forhold, hvor der ikke er blevet brugt kærrer, men hvor sækkene blot er blevet stablet op. Men byrådet er åbenbart bedøvende ligeglad med, at entreprenøren overtræder reglerne. Men fra på mandag sætter vi en skurvogn op ude ved HCS, entreprenøren, og så fotograferer vi alle, der kører ud og ind, lige som vi vil fotografere dem over hele Storkøbenhavn for at få dokumentation for ulovlighederne".


Ekstra etage på Hareskovbo

Det private plejehjem Hareskovbo i Bagsværd udvider nu boligarealet med en ekstra etage på to af fløjene.

Dermed føjes der næsten 1.000 kvadratmeter til det i forvejen 9.500 kvadratmeter store plejehjem.

Udvidelsen sker ikke for at få flere borgere ind, men for at erstatte 21 utidssvarende boliger med 16 mere opdaterede boliger.

En af plejehjemmets naboer har klaget over den ekstra etage, som vil give skyggevirkning i løbet af året.

Men lokalpolitikerne har ved selvsyn studeret området og fundet, at skyggegenerne er ganske små, og har derfor ikke fundet anledning til at afslå ønsket om den ekstra etage.