Torsdag den 27. Marts 2003


Forurening under transformerstationer

Der er blevet fundet kraftig forurening med klorerede opløsningsmidler i grundvandet under NESAs transformerstationer i Gladsaxe.
NESA har siden midten af 50erne brugt klorerede opløsningsmidler til rensning og rengøring af transformerne, en brug, der først blev stoppet efter mere end 40 år.
 
NESA har 29 transformerstationer i Københavnsområdet. Indtil videre er 11 blevet undersøgt, og der er fundet forurening under de 8.
Transformerstationen Glentegården på Buddingevej er en af de stationer, hvor der fundet forurening, der udgør en væsentlig risiko for grundvand og drikkevandsindvindingen.
Sandsynligvis er også stationen på Brudelysvej i Bagsværd forurenet og kommer dermed til at indgå i den overordnede tidsplan for yderligere undersøgelser og etablering af afværgeforanstaltninger, som er ved at blive udarbejdet.
Bag planen står 13 kommuner, som alle har forurenede transformerstationer, Københavns amt og NESA.
 
For NESA, og ikke mindst ejerskabet bag, er økonomien omkring oprensningen ret interessant, fordi der er mulighed for at sælge selskabet.
Gentofte kommune er hovedaktionær med 57% af aktierne, Københavns amt har 22%, mens Gladsaxe kommune ejer en forsvindende lille del, nemlig sådan cirka 0,2%.
Resten er fordelt på flere ejere, som alle vil kunne lide en økonomisk bet, hvis oprensningen bliver rigtig dyr.

Nyder ikke godt af flere penge

Det kommer ikke institutionerne i Gladsaxe til gode, at kommunen sparer penge på grund af færre børn og dermed færre pladser.
Enhedslisten og SF ser ellers det faldende antal som en mulighed for at rette op på års trange og stressede vilkår for børn såvel som for ansatte, men et flertal af medlemmerne i børne- og undervisningsudvalget nedstemte de to partiers forslag om at lade enten alle de sparede penge eller halvdelen bliver på institutionsområdet.
 
Det mener Ida Krogh fra SF er meget fedtet: Efter institutionerne i flere år er blevet nednormeret og pædagogerne fået mere travlt, så er det yderst fedtet, at vi ikke lader nogle af midlerne bliver hos institutionerne, som har god brug for dem. De kunne for eksempel bruges til udflugter eller bedre legetøj, det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad pengene kunne bruges til", siger Ida Krogh og tilføjer: "g ved godt, at de penge allerede er afsat andetsteds i budgettet, men så kan vi jo tage dem fra den bugnende kommunekasse, der er jo ikke ligefrem fordi vi er en kommune, der er på fallittens rand. Og hellere bruge nogle af de penge der er lagt til side på børnene, end at lade pengene ligge og rådne op"
 
Ida Krogh havde foreslået, at halvdelen af de sparede penge blev i institutionerne, mens Enhedslistens Emilce Nielsen foreslog, at det var hele beløbet.
Men begge forslag blev afvist af det øvrige børne- og undervisningsudvalg med den begrundelse, at der allerede i kommunens budget er taget højde for de demografiske ændringer.
Det vil sige, at de penge, der spares på institutionerne, skal bruges andre steder, hvor der kommer flere borgere til, eksempelvis på skoleområdet, hvor to millioner kroner ekstra er overført.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Lundevang må vente lidt med flyttekasserne

Planerne om at flytte heldagsskoleafdelingen ved Lundevang Skole er umiddelbart udsat, selv om flytningen principielt er godkendt.
Skoleafsnittet forventes at rykke ud i de lokaler på Ilbjerg Allé, som Mørkhøj lokalkontor i dag bor i, men som bliver ledige, når lokalkontorerne flytter sammen på Gladsaxe rådhus til sommer, og herefter kommer afsnittet til at være organisatorisk tilknyttet Mørkhøj Skole, der ligger lige overfor.
 
Ifølge næstformand i børne- og undervisningsudvalget Lonny Hjort fra Socialdemokraterne er det mest en formel detalje, der mangler at falde på plads, før udvalget kan træffe en endelig beslutning.
De berørte skoler er nemlig ikke umiddelbart blevet hørt, men næstformanden regner ikke med, at der vil komme indsigelser fra hverken Mørkhøj Skole eller Lundevang.
 
Flytningen af afdelingen sker, fordi Lundevang ikke har plads til at udbygge, og så har det vist sig, at heldagsskoleafdelingen og specialafdelingen på skolen ikke har et pædagogisk udbytte af at være fysisk tæt på hinanden.

Betalte ikke for gevinstgivende kupon

En 17-årig butikselev er blevet fyret med øjeblikkelig varsel fra et større supermarked efter formodet snyd med nogle spillekuponer.
Eleven solgte tre kuponer, men tog sig formentlig kun betalt for de to af dem, de to billigste. På den tredje var der spillet for 7.500 kroner, hvilket svarede meget godt til den manko, der var i kassen ved lukketid.
 
Butikken udlægger det sådan, at eleven må have lavet aftalt spil med kunden. "Man glemmer ikke bare at kræve så stort et beløb ind fra en kunde", siger butikken, der har meldt den unge mand til politiet.
Med til historien hører også, at den dyre kupon oven i købet gav gevinst, dog kun 6.900 kroner.
 
Selve udleveringen af kuponerne og betalingen er blevet videofilmet, hvilket gør det noget nemmere for politiet at finde ud af, om der var tale om en forglemmelse eller en form for dobbeltspil.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet