Onsdag den 5. November 2003


Pris til pumpefirma

Nyskabende, miljøbevidst, god til at involvere medarbejderne og en positiv deltager i samarbejdet med Gladsaxe kommune.
Det var nogle af de rosende ord, som virksomheden Iron Pump i går aftes fik af borgmester og formand for erhvervsrådet, Karin Søjberg Holst, da hun ved kommunens årlige erhvervskonference overrakte Gladsaxe Prisen 2003.
 
Og prisen, der har fysisk form af et maleri, bliver tillagt stor betydning af personalechef ved Iron Pump, Vibeke Lodberg:
"Medarbejderne vil da blive glade for at få den anerkendelse, især fordi vi ikke er så stor en virksomhed. Så er det rart at vide, at der alligevel bliver lagt mærke til os".
 
Iron Pump, der har til huse i Mørkhøj industrikvarter, har omkring 100 medarbejdere, har eksisteret i omkring 100 år og lever af at producere pumper.

Nej tak til nye butikker

Der bliver hverken plads til et nyt kæmpe butiks- og kontorcenter i Søborg eller til et mindre supermarked i Buddinge i den tyske kæde LIDLs regi.
I hvert fald ikke i denne omgang, har politikerne i økonomiudvalget i Gladsaxe bestemt.
 
Der lå ellers et storstilet projekt klar fra bygherren W-Investering, som indebar nye butikker på mere end 14.000 m2 og nye kontorlokaler på godt og vel 7.000 m2, placeret ved Gladsaxe Møllevej og Vandtårnsvej.
Men med henvisning til, at de mange kvadratmeter ville komme til at ligge udenfor den nuværende centerstruktur, der er vedtaget i Gladsaxe, så sagde politikerne nej til ansøgningen.
 
For den tyske supermarkedskæde LIDL var situationen faktisk den omvendte.
Kæden havde søgt om lov til at rive Buddinge trælast ned og bygge en dagligvarebutik på 1.500 m2 på grunden.
Men det er for ringe en udnyttelse af ejendommen, mener politikerne, der også i dette tilfælde peger på, at butikken ville ligge udenfor de udpegede centerområder.
Det skal lige tilføjes, at supermarkedskæden havde fået fuldmagt fra trælastens ejer til at sende ansøgningen. Der var altså ikke tale om at rive den i øvrigt ret nye trælastbygning ned hen over hovedet på ejeren.
 
Så selv om der hver dag ville passere tusindvis af pendlere, hvoraf mange formentlig ville benytte de to butikker, så forbliver de altså i skuffen som planer.
Til gengæld stiger sandsynligheden for, at ejeren af Høje Gladsaxe centeret denne gang vil realisere udbygningsplanerne i området.
 
Dansk Folkeparti stemte som eneste parti for begge projekter, da både det lille og det store butikscenter i går blev forelagt i økonomiudvalget.

Handicapråd i Gladsaxe

Et stort og længe næret ønske om at få et handicapråd i Gladsaxe går nu måske i opfyldelse.
På byrådets møde i næste uge vil Enhedslisten nemlig foreslå, at der bliver oprettet et
handicapråd i kommunen.
Og det forslag bakkes op af den lokale formand for handicapforbundet:
 
"Vi er en del, der har kæmpet for det i nogle år. Og jeg ved godt, der er nogle politikere, der har været lidt bekymrede for, hvad der så skulle ske, om vi ville få for meget magt. Men jeg tror, det er en god idé. Og vi har bakket det op i vores organisation", siger Lone Andersen, formand for Dansk Handicapforbund i Gladsaxe.
 
Enhedslisten foreslår, at der bliver nedsat en arbejdsgruppe, som inden for en tidsfrist på fem måneder skal komme med et konkret oplæg til, hvordan et handicapråd skal
sammensættes og hvilke kompetencer rådet skal have.

Flere udenlandske læger

Cirka hver 20. læge på Københavns Amts sygehuse kan i fremtiden være med en anden etnisk baggrund end dansk.
Det vurderer amtet, der tilbyder udenlandske, herboende læger en vej til de danske sygehuse.
Via et integrationsforløb med sprogundervisning, praktik og teori får de udenlandske læger nemmere ved at omsætte deres uddannelse til den danske pendant.
 
Carsten Lenstrup er overlæge ved Gentofte Amtssygehus og tillige formand for lægekredsforeningen i amtet.
Han står for at finde praktikpladser til de udenlandske læger på amtets sygehuse, han siger:
"Det er en ordning, der fungerer fint. De udenlandske læger modtager sprogundervisning og er i praktik på hospitalerne. På den måde holder de deres faglighed ved lige og får kontakt med danske kolleger. De skal ikke selv behandle patienter, men umiddelbart volder en udenlandsk læge ikke patienterne problemer, så længe vedkommende kan tale dansk. Det er meget vigtigt for patienterne, at de føler, lægen kan forstå dem", siger Carsten Lenstrup.
 
Københavns Amt skønner, at der vil komme mellem 10 og 20 læger igennem forløbet hvert år, og kan de besætte lægestillinger på sygehusene vil det på længere sigt betyde, at cirka fem procent af amtets sygehuslæger vil have et eksotisk klingende navn.
For amtet er det en kærkommen arbejdskraft, da der er mangel på læger generelt, og ifølge Carsten Lenstrup har ideen også tilslutning fra de danske læger.
Praktikordningen er et samarbejde mellem sprogcenter Hellerup, Københavns Amt, lægekredsforeningen og sekretariatet for den lægelige efteruddannelse.

Flygtningehjælp mangler indsamlere

På søndag bliver der samlet ind over hele landet til fordel for Dansk Flygtningehjælp, men organisationen har nedtonet forventningerne til årets indsamling i Gladsaxe.
 
"Vi har fået indsamlere, men der er brug for flere. Lige nu mangler vi ca. 50 i Gladsaxe. Der er over 200 ruter, og dem vil vi jo gerne have besat, men vi håber bare, at hovedparten bliver besat", siger Iben Neergaard fra Dansk Flygtningehjælp.
 
Det er nu på søndag, der bliver samlet ind, og hver indsamler skal regne med at bruge ca.
tre timer på at stemme dørklokker.