Torsdag den 2. Oktober 2003


To år og tre måneders fængsel til makedonske røvere

To makedonske mænd på henholdsvis 21 og 22 år er ved retten i Gladsaxe blevet idømt to år og tre måneders fængsel efter et røveriforsøg mod en pengetransport på Søborg torv sidst i juli måned.
Efter afsoning bliver de to udvist af Danmark med et bestandigt forbud mod at rejse ind igen.
De to makedonere, der var i landet på turistvisum, tilstod i retten røveriet, mens en tredje formodet gerningsmand, en herboende makedoner, nægter sig skyldig.
 
Røveriet foregik natten til tirsdag den 29. juli mod en pengetransport, der netop havde afhentet dagens omsætning fra et supermarked på torvet.
De tre røvere overfaldt chaufføren, pressede en kniv mod hans hals og satte en pistol mod hans hoved. Pengene var anbragt i en kuffert, som på grund af særlige sikkerhedsforanstaltninger ikke kunne åbnes. Chaufføren blev smidt ind i en elevator med besked om at forholde sig roligt.
Imens stak røverne af, men politi og hundepatruljer var hurtigt fremme, og fik på mindre end 20 minutter snuset sig frem til pistol, kniv, pengekuffert og to af røverne.
 
Om godt og vel to år kan de to så rejse tilbage til Makedonien, mens skæbnen for den tredje røver endnu er ukendt. Blandt andet er udlændingestyrelsen ved at undersøge, om en mulig domfældelse kan komme til at indeholde en efterfølgende udvisning.

Prisstigninger rammer især ældre

Ældre vil blive ramt hårdest af de kommende prisstigninger i tog og bus i Hovedstadsområdet.
I yderste konsekvens kan stigningen på togkortene betyde, at de ældre, der i forvejen er økonomisk trængte, vil fravælge transportudgiften, som vil stige mellem ti og 13 procent fra næste år.
Det mener formanden for Gladsaxes Ældreråd Knud Ole Jensen:
 
"Der er nogle ældre, der i forvejen er meget svære at få ud af huset, og de vil helt sikkert blive endnu sværere at lokke, når priserne stiger 10 procent. Og det vil helt sikkert betyde, at nogle vælger transportudgiften fra, og så kan de altså ikke komme ud, for de har jo ikke samme mulighed for at cykle eller køre bil selv".
 
Prisstigningerne ved eksempelvis et tremåneders pensionistkort til alle zoner stiger med 65 kroner, fra 380 til 425 kroner, en stigning på næsten 12 procent.
Hovedstadens Udviklingsråd, HUR, som politisk varetager busdriften i Storkøbenhavn, havde varslet væsentligt højere prisstigninger, men har nu forhandlet sig til 50 millioner kroner mere til næste år. Det betyder, at priserne kun stiger halvt så meget, end først antaget og de ekstra penge vil primært bruges til at mindske prisstigningerne for pendlere, pensionister og børn.

Mere sortering af affaldet

Plast, metal og elektriske maskiner.
De er blandt de områder, hvor Gladsaxeborgere i fremtiden kan forvente, de skal sortere deres affald bedre end i dag.
Den kommunale forvaltningen er så småt gået i gang med den lovpligtige affaldsplan, der skal revideres hvert fjerde år, og som denne gang skal foreligge til januar 2005.
Og da EU samtidig barsler med krav om, at affaldssorteringen inden for de tre områder forbedres bliver det formentligt indarbejdet i den nye plan.
 
Det kan i hvert fald ikke undgås, at den kommunale affaldssortering skal justeres, forklarer Pia Vendelholdt Christensen fra kommunens affalds- og genanvendelseskontor:
"På langt sigt kommer borgerne til at mærke det, fordi de skal sortere deres affald endnu mere, end de gør i dag. Men da vores genbrugsstation er ved at blive udvidet, vil det ikke nødvendigvis betyde, at borgeren skal flere steder hen for at komme af med sit affald".
 
Det endelige udkast til affaldsplanen, dækkende fra 2005 til 2016, kommer i offentlig høring næste sommer, men Pia Vendelholdt Christensen opfordrer alle til allerede nu at henvende sig til Gladsaxe kommune eller Den Grønne Guide, hvis man har gode ideer til en affaldsplan.

Dansk Folkeparti afvist

Et nyt, men garanteret ikke sidste, kapitel i sagen om svømmetid for muslimske kvinder blev skrevet, da Gladsaxe byråd i går aftes skulle behandle et svar til Tilsynsrådet på en klage fra Dansk Folkeparti.
 
I august måned besluttede brugerbestyrelsen i Bagsværd svømmehal at imødekomme et ønske fra muslimske kvinder, om at benytte hallen uden for normal åbningstid. Dansk Folkeparti mente, der var tale om en både diskriminerende og ulovlig beslutning, og foreslog derfor byrådet, at ophæve beslutningen. Men, et flertal af byrådet sendte i stedet forslaget videre til kultur- fritids- og idrætsudvalget, og derfor klagede Dansk Folkeparti til Tilsynsrådet, fordi partiet mente, det var forkert, at et fagudvalg skulle forholde sig til, om byrådet skulle omgøre en beslutning eller ej.
 
Da byrådet i går aftes skulle vedtage kommunens svar til Tilsynsrådet, ønskede Dansk Folkeparti en mindretalsudtalelse ført til protokols.
Men protokollatet blev afvist, med den begrundelse, at det var for langt. Men Klaus Kjær (DF) mistænker, at der ligger andre motiver bag afvisningen:
"Det kunne meget vel tænkes, at borgmesteren ikke er interesseret i, at borgerne, gennem referater fra byrådsmødet, skal gøres bekendt med, hvad Dansk Folkeparti mener om denne sag, sådan at det alene bliver en sag mellem byrådet og Tilsynsrådet", siger Klaus Kjær.

AB på børsens observationsliste

Et turbulent regnskabsår for fodboldaktieselskabet AB sluttede i går med en alt andet end tilfredsstillende regnskabsaflæggelse.
Året startede med sonderinger om en fusion med Farum, formand og næstformand trak sig efter 14 dage i bestyrelsen, en af klubbens mest spektakulære spillere blev solgt, træneren blev udskiftet, og så er der lige det med pengene.
Her kommer AB ud med et underskud på 16 millioner kroner, og det samlede regnskab, hvor AB nu har tabt mere end halvdelen af sin egenkapital, har fået Københavns Fondsbørs til at sætte aktieselskabet på observationslisten.
 
AB har for omkring syv millioner kroner uafklarede sager kørende. Det handler om en stævning mod en tidligere hovedsponsor, en stævning mod et forsikringsselskab og ikke bogførte indtægter fra et spillersalg.
 
Hver en krone vil lune i kassen, ligesom ethvert point vil det på det rent sportslige plan i superligaen, hvor den øjeblikkelige sidsteplads heller ikke pynter i regnskabet.
På lørdag har AB chancen mod FC København på hjemmebanen på Gladsaxe stadion.

Stele i bussluse driller

Den kommunale vejafdelings smertensbarn, stålstelen i busslusen på Krogshøjvej i Bagsværd, er igen ude af funktion.
Det betyder at også andre trafikanter end busser kan drøne igennem, hvilket ellers netop ikke var hensigten.
Samlet set har stelen det seneste halve års tid vel alt i alt kørt op og ned i vejen som planlagt i et lille døgn. Dermed lider stelen samme skæbne som bommen, som stelen har afløst. Den fungerede nemlig også kun i korte perioder, inden den blev ødelagt.
Stelen er også blevet ødelagt et par gange, men lider desforuden af en række tekniske problemer.
I dag skal anlægget så prøvekøres igen, inden en ny mulig igangsætning.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet