Torsdag den 9. Oktober 2003


Så er budgettet vedtaget

På et ekstraordinært byrådsmøde onsdag aften vedtog et stort flertal af byrådet kommunens budget.
Samtlige partier var en tur på talerstolen for at kommentere budgettet og ikke mindst det historisk brede forlig.
Socialdemokraternes Erling Schrøder sagde:
"Resultatet er blevet flot. 23 medlemmer af byrådet er med i forliget. Det er en god ting for borgerne, det betyder, at vi får arbejdsro det næste år til at føre de ting ud i livet, som vi har stående på vores driftsbudget og anlægsbudget, forhåbentlig uden de store diskussioner", sagde Erling Schrøder fra socialdemokraterne.
 
Bjarne Rasmussen, Venstre:
"Jeg vil ikke stå her og fremhæve, hvor Venstre specielt har sat fingeraftryk eller måttet give køb til fordel for andre. Et forlig er nu en gang et hele, når forhandlingerne er afsluttet. Men det er for os meget tilfredsstillende, at vi er blevet enige om, at sætte skatten ned igen i år. Nu nærmer vi os så småt det niveau, som er passende for en kommune af Gladsaxes karakter".
 
Peter Brooker fra SF sagde:
"På de fleste områder er der de seneste 15 år sket en 15% forringelse af normeringerne, noget SF har været med til og tager ansvar for. På den baggrund var det væsentligt for SF, at der ikke skete yderligere forringelser, herunder at demografien fulgte med. Vi kan også på den baggrund sige, at det er helt urimeligt, at de borgerlige synes, der frådses med offentlige midler og at det er væsentligt, at skatten sættes ned".
SF er blandt andet med i budgetaftalen fordi der er afsat flere penge til klubberne, til efteruddannelse af lærerne og til kantiner på skolerne.
 
Også de konservative kan støtte budgettet:
"Fra konservativ side kunne vi have valgt, at komme med ultimative krav til budgetforhandlingerne, som vi vidste ikke kunne samle flertal, og have truffet et bevidst valg om, ikke at ville tage ansvar, ved ikke at stemme for budgettet, og dermed ikke få indflydelse kommunens udvikling i det kommende år. Men for os er det vigtigt, at være borgerlige stemmer der arbejder end at stille ultimative krav", sagde den konservative Henrik Sørensen.
 
Dansk Folkeparti er altså det eneste parti som er udenfor budgetaftalen.
"Allerede fra starten af budgetforhandlingerne var det meningen, at Dansk Folkeparti ikke skulle have den mindste indflydelse, ikke den mindste indrømmelse. Hvorfor skulle vi dog tilslutte os en budgetaftalen, uden at få noget igen? Budgettet var lagt, da borgmesteren ved 1.behandlingen kom med sit udspil. Den brede budgetaftale er derfor resultatet af et taktisk og dygtigt tilrettelagt spil, hvor borgmesteren har formået at få alle partier, bortset fra Dansk Folkeparti, til at tro, at netop de har sat deres fingeraftryk og har fået indflydelse på budgettet", sagde Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti, som fremsatte sit eget ændringsforslag til budgettet, men det blev, ikke overraskende, nedstemt af de øvrige partier.
 
Også Enhedslisten er godt tilfreds med det budget, et flertal nu har vedtaget:
"Allerede da borgmesteren fremlagde sit budgetforslag ved 1.behandlingen sagde jeg her fra talerstolen, at det lød fornuftigt. Og ikke alene har vi fastholdt de fleste ting fra budgetforslaget, vi har også forbedret det, og det er vi godt tilfreds med".
 
Den sidste på talerstolen var Arne Hermann fra det radikale venstre.
"Jeg synes at det budget umiddelbart står for snusfornuft. Det er sket mange fornuftige ting – det er rart at høre, at det faglige niveau i folkeskolen skal styrkes og at man stiler mod frit skolevalg. Det grønne aktivitetshus kommer på biblioteket, det er også en udmærket idé", sagde Arne Hermann, suppleant for den radikale Lis Smidsholm.
 
Klokken 19.30 onsdag aften blev kommunens budget for 2004 og overslagsårene vedtaget.