Fredag den 13. August 2004


Dreng røvede guldsmed

En 15-årig dreng har, ifølge Gladsaxe politi, erkendt, at det var ham, der onsdag røvede ure, smykker og kontanter for i alt 113.000 kroner i en guldsmedeforretning på Bagsværd Hovedgade.
Drengen blev anholdt torsdag formiddag. Under røveriet truede han med et afkortet jagtgevær.
Til politiet har han forklaret, at han manglede penge, fordi hans forældre for tre uger siden rejste på besøg i Irak, og efterlod ham med kun 500 kroner at leve for.
Den 15-årige bliver fremstillet i grundlovsforhør i dag.

Forældre overhører råd om skolestart

Trods råd om det modsatte fra daginstitutionerne så lader omkring 20 forældrepar i Gladsaxe deres børn starte i skolen med det resultat til følge, at børnene må gå børnehaveklassen om.
En rundspørge på skolerne tidligere på året viste, at 32 børn ventedes at skulle gå et år om.
Siden har 14 af børnene dog udviklet sig så meget, at de vurderes at kunne følge med i en 1. klasse.
Tilbage er 18 børn, 11 drenge og 7 piger fordelt på 10 skoler, som skal tage et år mere i børnehaveklassen. Forældrene til de 18 børn har alle et år tidligere siddet anbefalingen fra institutionen om at lade børnene blive i børnehave overhørig.
De 18 børn svarer til 2,7% af årgangen og ligger temmelig præcist op ad antallet af omgængere de foregående tre år.
I den kommunale børne- og kulturforvaltning er problematikken med omgængere blevet fulgt tæt gennem længere tid, og der tegner sig et generelt billede af børnenes personlige, sociale og faglige baggrund og udvikling: Børnene er socialt og følelsesmæssigt umodne, deres sprog og udtryksformer er utilstrækkelige, og de tager ikke del i og nyder godt af børnehaveklassens læringsmiljø, som det hedder i en orientering fra forvaltningen.

Venskabsrejse blev til turisttur

Gladsaxe Internationale Venskabsforening er netop hjemvendt fra Ungarn.
Men årets venskabsbyrejse udviklede sig ikke helt som forventet.
Formand for foreningen, Arne Hermann, siger om mødet med de ungarske venner:
"Ja, dem mødte vi desværre ikke så mange af. Det udviklede sig til at blive mere end turisttur. Men en dejlig turisttur med masser af oplevelser. Der var meget smukt, vi startede i Budapest og kørte gennem det halve Ungarn og så alverdens slotte og borge, paladser og domkirker. Men Veszprem havde ikke helt forstået, at vi også gerne ville møde nogen, det havde vi allesammen forestillet os. Vi var sammen med en viceborgmester i et kvarter og han sagde noget almindeligt pænt osv. Men vi troede at vi, ligesom de andre steder vi har været, kunne komme i kontakt med folk og møde befolkningen".

Gladsaxe Almennyttige Boligselskab fylder 60

I morgen fejrer GAB, Gladsaxe Almennyttige Boligselskab, 60 års jubilæum i Gladsaxe.
Det markeres fra kl. 10 ved græsplænen ved Søndergård park, et byggeri, som GAB opførte i årene 1947-1958.
GABs første byggeri var i 1944, hvor 75 rækkehuse på Vibevænget blev opført. Siden fulgte flere rækkehuse på Stengårdsvænge og byggeri på Bindeledet.
Men det er i høj grad husene i Søgård, kollektivhuset i Høje Søborg og Søndergård Park, der har gjort det jubilerende selskab, og kommunen, kendt på det arkitektoniske landkort, hvor Søndergård Park fortsat er det mest anerkendte byggeri herhjemme fra perioden omkring 1950.
Ved festivitasen i morgen afslører borgmester Karin Søjberg Holst i dagens anledning en nyopstillet Robert Jacobsen-skulptur ved det lille butikstorv.

Bagsværd skole forstår at spare på strømmen

På bare et år er det lykkedes skolen at opnå en energibesparelse på ca. 14 procent - takket
været bl.a. miljørigtige indkøb og målrettet information, fortæller teknisk serviceleder Per Sonne:
"Vi har jo en miljøgruppe her på skolen, og da elkampagnen startede, gik vi ind og så på, hvad vi kunne gøre her på skolen. Vi brugte noget af det materiale elsparerådet havde givet os, plakater, klistermærker osv. Og vi begyndte at skrive til lærerne og snakke med børnene. Derudover har vi skiftet ca. 250 glødepærer ud med energisparepærer og det er noget der tæller meget. Vi har fået energimærkede pumper og køleskabe og frysere. Desuden har vi fået lavet lysfølere. Vi har så mange gangarealer og et biblioteksområde, hvor lyset tidligere brændte fra morgen til aften. Nu slukker lyset efter et vist antal minutter hvis der ikke er nogle mennesker der bevæger sig. Det giver også meget", fortæller altså teknisk service leder Per Sonne fra Bagsværd skole.

Alsidig billedkunster udstiller på Kildegården

Det er en alsidig billedkunstner som i øjeblikket udstiller på omsorgscentret Kildegården i Søborg.
Rebekka Harrit blev i 2001 uddannet fra Det kongelige danske kunstakademi og i dag er hun social- og sundhedshjælper-elev på Kildegården. Så hvad er mere oplagt end lige at udstille et par malerier:
"Man kan opleve et udsnit af mine mindre malerier, der var ikke så meget vægplads, så jeg måtte tage de små. Men jeg vil vise en bred indfaldsvinkel til maleriet. Der er malerier som er små og søde, men også malerier som er lidt mere farlige i det".
Rebekka Harrits udstilling kan opleves på Kildegården ind til den 20. september.