Tirsdag den 6. Januar 2004


Politimester: Kort lunte giver stigning i værtshusslagsmål

Danskerne render rundt med for korte lunter. Ikke til nytårsfyrværkeriet, men til temperamentet.
Det mener politimesteren i Gladsaxe, Finn Meilby, er en væsentlig del af baggrunden for det stigende antal slagsmål på værtshuse.
Også antallet af spritbilister er steget, ja faktisk fordoblet på blot et par år, men ellers er kriminaliteten generelt set faldende i Gladsaxe politikreds, fortalte politimesteren under gårsdagens traditionsrige parole på politigården i Buddinge:
 
"Vi ser alt for hyppigt, at folk bliver hurtigt hidsige, ikke finder sig i noget og tænder hurtigt af med hårdtslående argumenter. En anden dybt beklagelig stigning ser vi i antallet af spirituspåvirkede bilister, hvor vi i 2003 konstaterede 420 tilfælde, hvilket er 100 sager mere end sidste år".
 
I programmet "Den varme stol", som sendes onsdag kl. 7.30 og 17.30, går vi bag om tallene i kriminalitetsstatistikken, tæt på politiets egenopfattelse og image i befolkningen samt på nogle af de fremtidsperspektiver, der tegner sig for politivirksomheden i Gladsaxe.
Finn Meilby er gæst i programmet.

Socialdemokratisk uenighed om sponsorbusser

Et stort og længe næret ønske fra Gladsaxes omsorgscentre er nu gået i opfyldelse.
Et flertal af socialudvalget har nemlig sagt ja til reklamefinansiering af minibusser, som er særdeles eftertragtede på omsorgscentrene.
Imod stemte enhedslisten, sf samt en enkelt socialdemokrat, Mette Marie Schmidt:
 
"Jeg synes omsorgscentrene skal have tilstrækkelig busser til rådighed. Spørgsmålet drejer sig udelukkende om finansieringen og signalværdien. Jeg mener busserne bør finansieres af de puljemidler der er afsat på området og en arv efter Karl Petterson, som der resterer nogle penge på. Jeg mener, at der fremadrettet skal være penge nok i budgettet til udskiftning af busser, så vi sikrer en rimelig standard", siger Mette Marie Schmidt.
 
"Jeg mener generelt ikke, at kommunens hverken drifts- eller anlægsopgaver skal reklamefinansieres. Og hvis man endelig går ind på den tanke opstår der et behov for at beslutte, hvor grænsen går", siger socialdemokraten Mette Marie Schmidt, der i øvrigt mener, at socialudvalgets beslutning er i modstrid med en tidligere beslutning i økonomiudvalget.

Borgmester: Måske er de gode tider forbi

De ansatte på Gladsaxe rådhus var i går inviteret til morgensamling i rådhushallen, hvor borgmester Karin Søjberg Holst holdt sin nytårstale for medarbejderne.
Og 2003 var et godt år for Gladsaxe, fastslog borgmesteren, der samtidig mener, at 2004
bliver et spændende år:
 
"Spændingen skyldes først og fremmest, at der her i det nye år afgives to betænkninger, som får stor betydning for kommunerne i al almindelighed, og i al fald nogen betydning for Gladsaxe i særdeleshed. Strukturkommissionens betænkning vil stille forslag om, hvilke opgaver kommunerne skal have, og hvor de store de skal være. Jeg tror ikke, at Gladsaxe skal lægges sammen med nogen, for vi er store nok. Men forhåbentlig så får vi nye opgaver. De amtskommunale sociale opgaver og beskæftigelsesområdet er gode eksempler. Vi risikerer også at miste opgaver, og her er skattevæsenet i søgelyset. Jeg vil beklage, hvis det går den vej. For vore medarbejdere gør et godt stykke arbejde. Og mens vi er ved skatten, så kommer der en betænkning om et nyt udligningssystem, som måske vil foreslå både udligning af selskabsskatter og en skærpet udligning i al almindelighed. Det kan godt komme til at koste Gladsaxe en del penge. Men vi håber ikke, det går så galt. Især så kan jeg ikke tro, at regeringen vil gøre det til en ulempe for kommunerne at tiltrække nye arbejdspladser. Det er ikke på den måde, vi får arbejdsløsheden ned. Udligningsreformen kan altså betyde, at de økonomiske udsigter i Gladsaxe bliver lidt mørkere. Vi har i nogle år haft gode økonomiske betingelser, så serviceniveauet har kunnet vokse, samtidig med at skatterne er sat ned. Måske er de gode tider forbi. Også fordi den økonomiske vækst nu er lavere", sagde Karin Søjberg Holst.

Fredsmarch nået til Gazastriben

Flere end et halvt hundrede kvinder fra 15 forskellige lande er lige nu på fredsmarch i Israel og Palæstina.
Dorte Valentin fra Bagsværd er med turen. Mandag eftermiddag var deltagerne var på vej ind i Gazastriben:
 
"Det er det eneste checkpoint, som andre end israelere kan bruge, og vi er i tvivl om, hvorvidt vi kommer ind, men vi håber det. Vi har investeret 3000 dollars i en lastbil med fødevarer til kvinder og børn, fortrinsvis i Gazastriben fordi der er meget nød", fortæller Dorte Valentin.

Nyt mødested

Om få dage er der premiere på et nyt tilbud til Gladsaxe-borgere, som mangler et socialt
netværk.
Frivillighedskoordinator Anette Skov fra De frivilliges hus fortæller:
 
"Der er mange tilbud til pensionister f.eks. Men hvad gør man, hvis man ikke er pensionist endnu, og måske har lyst til at møde nogen, og ikke har et særlig stort netværk? Så kan man komme her og møde folk, drikke lidt kaffe, spille et spil eller måske gå en tur. Det afhænger af, hvad man har lyst til. Så det er en social mødegruppe, hvor man kan møde andre mennesker, uden at være forpligtet til at skulle komme hver gang. Man kan komme, når man har lyst. Og det er for alle mellem 18 og 65".