Fredag den 18. Juni 2004


Indvielse af længe ventet botilbud

I dag er der indvielse af 7 nye boliger til psykisk udviklingshæmmede.
Botilbuddet Ellekilde har været seks år undervejs og både byggeplaner og lokalplaner er
blevet ændret flere gange i forløbet.
Det er et år siden det første spadestik til Ellekilde blev taget, men byggeriet blev
standset, før det nåede at gå i gang, da en alvorlig jordforurening blev opdaget på grunden.
Oprensningen har forsinket byggeriet ca. et halvt år, men nu er Ellekilde altså klar til
indflytning.

Skoletilfredshed skal stige

Tilfredsheden med folkeskolen i Gladsaxe skal stige de kommende år.
En brugerundersøgelse viser, at 76,7 procent af de adspurgte forældre er overordnet tilfredse eller meget tilfredse med folkeskolen.
Til det siger formand for børne- og undervisningsudvalget, Trine Græse:
"Det er et højt tal, og vi kan hverken fordoble det eller andet, men vi synes, at der skal arbejdes med det alligevel og at det skal stige. Så vi har sat som mål, at det til næste brugertilfredshedsundersøgelse om to år skal stige med to procent til 78,7. Og det er især ude på skolerne, at de skal studere resultaterne nærmere og snakke om, hvad de kan gøre bedre".

Formodede røvere varetægtsfængslet

Gladsaxe politi mener at have fået fat på de tre mænd, der bevæbnet med et skarpladt skydevåben og et koben den 6. juni forsøgte at røve en kiosk på Mørkhøjvej.
De tre blev skræmt væk, da ejeren, der anede uråd, kom truende ud fra baglokalet med et stort stykke træ.
Inden de flygtede, affyrede de et skud. Kioskejeren nåede dog lige akkurat at gemme sig bag et skilt, og skuddet havnede i et stakit.
De to af mændene er ved retten i Gladsaxe blevet varetægtsfængslet i 14 dage, mens den tredje mand fik tre gange 24 timer. Den sidste kendelse har politiets anklager kæret til landsretten med krav om 14 dages varetægtsfængsling.
Sagen blev behandlet i retten for lukkede døre, så det er sparsomt med oplysninger omkring, hvordan politiet har fået fat på de tre formodede gerningsmænd.

Mænd i krise er tabu

Mænds sundhed er temaet for en konference der finder sted i denne uge. Konferencen er arrangeret af Ligestillingsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Syddansk Universitet og udforsker bl.a. hvorfor mænd har så svært ved at søge hjælp, når de har psykiske problemer.
Psykiatrisk center i Ballerup er udover egen læge eller socialrådgiver, det sted man som borger i Gladsaxe kan søge hjælp i det offentlige, hvis man har en livskrise. Signe Nielsen, der er sygeplejerske på centret, bekræfter at der er færre mænd end kvinder der søger hjælp. Hun anslår at mændene udgør 30 procent.
Ifølge Signe Nielsen er det mere legalt i vores samfund for kvinder at have en livskrise end for mænd. Mænd søger ofte først hjælp når krisen har resulteret i et alkoholproblem, og det er ærgerligt at det skal nå helt derud, mener hun.
De borgere der henvender sig til psykiatrisk center er typisk i krise efter en skilsmisse, et mistet job eller på grund af alkoholmisbrug.

Brandvæsnet runder det skarpe hjørne

I år er det 50 år siden Gladsaxe fik sit eget brandvæsen.
Lokalhistoriker Arne Hermann fortæller:
"Men kunne jo se, at det var fuldstændigt uholdbart efterhånden som bebyggelsen voksede og brandkatastroferne blev større og større. Der var bl.a. en husmor, som en dag skulle ned til købmanden der lå få huse fra hjemmet i Søborg. Børnene var alene hjemme, og det var dengang men havde petroleumsovne, og de kom til at vælte ovnen og det hele gik op i luer og børnene indebrændte. Det var en frygtelig tragedie og så var der mange der sagde, at nu måtte man altså have et ordentligt brandvæsen".
I slutningen af 20´erne indgik kommunen et samarbejde med Falck i Gentofte, men det var altså først i 1954 Gladsaxe fik sin egen brandstation.

Tre ja’er og et nej

Stengård/Vadgård skakklub har fået 5.000 kroner, så verdens næstyngste stormester, en 13-årig nordmand, kan deltage i et simultanskakarrangement i forbindelse med sommerferieaktiviteterne.
Skoleskakken foregår på Stengård skole, men mesterbesøget vil blive forsøgt flyttet til et mere borgervenligt sted som eksempelvis rådhushallen.
Det besluttede folkeoplysningsudvalget på sit møde i denne uge.
Her blev der også givet 12.000 kroner til kurser for sækkepibeorkestret The Copenhagen Caledonia Pibe Band.
Gladsaxe Børnefilm Klub fik de ønskede 9.800 kroner, mens der ikke kom penge til et fællesarrangement mellem iranske og danske badmintonspillere.