Tirsdag den 25. Maj 2004


Borebiller tager livet af undervisningslokaler

Ungdomsskolen i Gladsaxe er ved at blive ædt op af borebiller.
Tre næsten 40 år gamle pavilloner med i alt seks undervisningslokaler er blevet angrebet og står formentlig ikke til at redde.
Det var ungdomsskoleinspektøren selv, Jens Thind-Andersen, der opdagede, at der var noget galt med bygningerne:
 
"Når jeg gik på gulvet, føltes det som et skib i søgang. Man kunne forestille sig, at der var gået råd eller svamp i de gamle pavilloner, men teknikerne fandt altså, at der er tale om borebiller, der æder træet op indefra"
 
Pavillonerne blev i første omgang rømmet af elever og ansatte, men bygningsmyndighederne har sagt god for, at lokalerne kan bruges, indtil videre, uden fare for liv og lemmer.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Behandlingsdom til tyv

En 18-årig mand fra vestegnen har ved retten i Gladsaxe fået en behandlingsdom, efter at han er blevet kendt skyldig i omkring 35 forhold. Han var tiltalt for 44 tilfælde af indbrud, tyverier, et gaderøveri samt trusler om tæsk, hvis ikke den røvede person kom med flere penge dagen efter.
 
Den 18-årige modtog i oktober sidste år en dom i retten i Gladsaxe, blandt andet for et indbrud på Mørkhøj skole og et gaderøveri i samme område, og blev anbragt på en lukket ungdomsinstitution, da han på det tidspunkt var 17 år.
Det lukkede ungdomsfængsel var nu ikke så lukket igen, da det lykkedes den unge mand at slippe væk efter kun en dags ophold.
Friheden varede et lille halvt års tid, inden politiet igen fik fat i ham.
Siden er han fyldt 18 år, men en mentalundersøgelse viser, at han er uegnet til at afsone straffen i et almindeligt fængsel.
I stedet er det blevet til en behandlingsdom, og det er nu op til lægerne at vurdere, hvornår han igen kan komme på gaden, dog maksimalt om fem år.
 
Den 18-årige har udbedt sig betænkningstid med henblik på en eventuel anke til landsretten.

Børn bliver længere i børnehaven

De seneste år har flere og flere børn i de små klasser i skolerne i Gladsaxe måttet gå om, altså tage et år mere på samme klassetrin, men med nye kammerater.
Men nye tal tyder på, at forældrene har tænkt sig om en ekstra gang med hensyn til skolestarten.
I forhold til det forventede er der nemlig omkring 10%, eller cirka 60, færre børn, der begynder deres skoleforløb efter sommerferien.
624 nye skolebørn starter i 29 børnehaveklasser efter sommerferien.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Elsparekampagne fortsætter næste år

Erfaringer fra vinterens elsparekampagne viser, at det bliver svært at reducere elforbruget i de kommunale bygninger.
"Egentlig er det jo gået meget godt. Men det er måske fordi vi ikke kender de eksakte resultater endnu. Men der har været mange gode initiativer rundt om på institutionerne. Men vi ved også, at det bliver svært at få reduceret tallet for kilowatttimer. Vi bruger mere og mere teknik, både i de små hjem og også på rådhuset og i de kommunale bygninger og institutioner. Og hvis vi bruger mere strøm, fordi vi går mere teknik ind, så kan man ikke samtidig gå ned i kilowatttimer uden vi selvfølgelig stadigvæk sparer på noget af det vi har i forvejen. Så derfor tænker man på at fortsætte elsparekampagnen til næste år", fortæller den radikale formand for miljøudvalget, Lis Smidsholm.

Succes for ny countryklub

En nystartet countryklub er kommet rigtig godt fra start.
Formand for Søborg country and line dance club, Hanne Kelager, fortæller:
"Vi har fået en enorm støtte fra Gladsaxe Kommune og fået nogle dejlige lokaler på Marielyst skole i en gymnastiksal som vi er meget glade for. Da vi startede op var der over 30 medlemmer og vi er i dag mellem 25 og 27".

Nyt projekt for overvægtige

Et helt nyt projekt for overvægtige tilbyder varigt vægttab og forbedret livskvalitet.
En af initiativtagerne er forfatteren Irma Henriksen, der selv har været overvægtig, men tabt sig:
"Det bygger egentlig på grundlaget fra anonyme alkoholikere, hvor vi bruger de 7 trin til et varigt vægttab uden slankekure. De fleste kvinder spiser med følelserne, spiser når de er kede af det eller vrede. Og det er det, vi vil gå ind og arbejde med".
Gladsaxes folkeoplysningsudvalg skal på sit møde i denne uge behandle en ansøgning om tilskud til projektet Varigt vægttab og livskvalitet.