Mandag den 15. November 2004


Støjhandlingsplan vedtaget

Et stort flertal af Gladsaxe byråd har nu vedtaget en handlingsplan for bekæmpelse af
trafikstøj i kommunen.
Det langsigtede mål er, at få støjen ned under 55 db, fortæller formand for trafik- og teknikudvalget, Peter Brooker, SF:
"Det er jo egentlig meget naturligt, at vi på lang sigt gerne vil have, at ingen skal være over den belastende grænse. Det er selvfølgelig et fremtidigt mål, det er ikke så nemt at nå, især ikke med en trafikmængde, vi ikke er herre over, og der er en masse andre ting, vi ikke er herre over. Men derfor er det godt at have et mål. På kortere sigt frem til 2010 skal der ske en halvering af boliger, der er belastede med mere end 65 db".
 
Ebbe Skovsgaard, venstre, siger om støjhandlingsplanen:
"Den her handlingsplan skal nu udmøntes i handling for de godt 100 boliger, vi ved er belastede med mere end 65 db. Det er de boliger, vi kender. Det betyder, at det ikke er alle fra kommunens veje, fordi alle kommunens veje er ikke taget med i planen. Men vi ved i dag ud fra planen, at der er ca. 100 boliger, og det er dem vi skal forsøge at hjælpe med de midler, som er sat i budgettet".
 
Også enhedslisten går ind for støjhandlingsplanen.
Men hvis trafikstøjen skal bekæmpes, er det nødvendigt også at styrke den kollektive trafik, mener Emilce Nielsen:
"Det der er årsagen til den trafikstøj, det er faktisk den enorme biltrafik. Derfor er det ligeså vigtigt at tænke på, at omlægge trafikken, både rent fysisk, men ligeså meget kan vi gøre noget ved trafikstøjen ved at forbedre den kollektive trafik. Der er en grund til, at folk køber bil. Bl.a. fordi det næsten er umuligt at færdes med den kollektive trafik, det bliver dyrere og dyrere og ringere og ringere. Og det er et problem, fordi med den kollektive trafik transporterer man mange flere mennesker på en fornuftig facon", mener altså Emilce Nielsen fra enhedslisten.

Hvor mange må der bo i et bofællesskab?

Skal et kommunalt byggesagskontor bestemme, hvor mange personer der må være i et bofællesskab, eller skal den sag overlades til kollektivets eget for godt befindende.
Den problematik er blevet aktuel for beboerne i et 300 kvadratmeter stort hus indrettet som bofællesskab med 10 værelser på Vandkarsevej i Bagsværd - og ikke mindst for naboerne på vejen.
Planloven opererer ikke med noget egentligt loft for antallet af beboere i et bofællesskab, men byggesagskontoret i Gladsaxe kommune har vurderet, at et beboertal på seks i ejendommen vil være almindeligt acceptabelt i området.
Den afgørelse har ejeren af huset med bofællesskabet nu bedt politikerne i teknikudvalget se nærmere på, hvilket sker på et møde i dag.

Spørger til farlige virksomheder

Efter fyrværkeribranden i Seest ved Kolding bliver det nu spurgt til sikkerheden omkring
Gladsaxes farlige virksomheder.
Det er socialdemokraten John Brown Brabant Althoff-Andersen som i et brev til den tekniske direktør i kommunen spørger, om der i Gladsaxe er virksomheder, der er så farlige, at de
omkringboende skal evakueres i tilfælde af brand eller udslip, og om man har
evakueringsplaner for sådanne katastrofesituationer:
"De har garanteret lavet meget ud af sikkerheden og beredskabet, men jeg vil gerne have vished for, at man faktisk føler, man har tjek på det. Da jeg flyttede hertil i 1976 ringede til beredskabschefen og spurgte, om det var sikkert at bo i nærheden af Dyrup, fordi der var nogen, der havde fortalt mig, at den lige havde været sprunget i luften og tønder var fløjet 100-200 m. i luften. Så jeg ville gerne have noget konkret, jeg fik i hvert fald svar nok til at jeg tænkte, at jeg godt kunne flytte hertil med et barn. Men nu har jeg spurgt, fordi nogle beredskabschefer rundt om i landet siger, at det ikke kun gælder fyrværkeri, der er andre problemer, lak- og malingsfabrikker kan være et problem. Og jeg vil have helt styr på, at man har kontrol med det der".

95 indsamlere på gaden i Gladsaxe

I går blev der samlet ind over hele landet til fordel for Dansk Flygtningehjælp.
I Gladsaxe var 95 indsamlere ude med raslebøssen, og det er det højeste antal indsamlere i Gladsaxe i nogensinde, og de fik samlet knap 100.000 kroner ind, hvilket svarer nogenlunde til det beløb der blev samlet ind sidste år.
På landsplan blev der samlet ca. 11 millioner kroner ind i går, og pengene går bl.a. til
flygtninge i Sudan.

Trivselsuge i Mørkhøj

På Mørkhøj skole bliver der i denne uge sat fokus på trivsel på skolen:
"I aften er der et stort trivselsarrangement på skolen. Skolebestyrelsen har inviteret alle forældre til spisning og foredrag om trivsel om problemløsning i familien. Resten af ugen vil klasserne arbejde med trivsel og tirsdag- onsdag- og torsdag er der morgensamling i aulaen, hvor børnene synger og laver forskellige øvelser sammen", fortæller Birgitte Ledertoug, inspektør på Mørkhøj skole.
Når ugen er omme skal alle klasser give deres bud på, hvad der bedst fremmer trivslen på skolen, og elevernes forslag vil herefter blive samlet i et sæt fælles trivselsregler.