Onsdag den 15. September 2004


Bred tilfredshed med bred budgetaftale

Mandag aften blev der indgået budgetforlig i Gladsaxe.
Igen i år blev det en bred budgetaftale mellem socialdemokraterne, venstre, det konservative folkeparti, sf, de radikale og enhedslisten.
Og igen i år blev partierne enige om en skattenedsættelse på 0,1 procent.
En tilfreds gruppeformand for de konservative, Lars Abel, siger:
"Det konservative folkeparti havde to mål: at vi kunne få en skattesænkning og at vi kunne få et bredt forlig. Og begge dele er jo blevet opfyldt, så vores mål er i hvert fald langt hen ad vejen blevet accepteret af de andre partier og i særdeleshed borgmesteren. Og det er vi da tilfredse med, sådan overordnet set. Vi synes det har været meget vigtigt at fortsætte den gradvise nedsættelse af skatteprocenten som blev iværksat allerede for flere år siden. Rent økonomisk er det et bæredygtigt budget der hænger sammen på en fornuftig måde. Det er klart havde de konservative haft 13 ud af de 25 medlemmer i byrådet, så havde det nok set anderledes ud, men overordnet set er vi tilfredse med den måde, det er skruet sammen på".
 
Beslutningen om sætte skatten ned giver derimod ikke anledning til begejstring hos det
radikale venstre:
"Men sådan skulle det være, for ellers var det ikke blevet næsten hele vejen rundt om bordet vi var blevet enige, og det sætter jeg altså højt. At det ikke kun er borgmesterpartiet og os andre støtter der får lov til at bestemme budgettet men også mange af de andre f.eks. konservative og venstre og så deres vælgere også føler, de er repræsenteret. Jeg er glad for, at Søndergård skole har fået så mange ord, og jeg er helt tilfreds med den løsning der er blevet til, at vi i 2007 skal tage stilling til, hvad man gør med den. En anden ting jeg ved er meget vigtig for elever og forældre på Søborg skole er, at man ikke flytter SFO´en ind på skolen. Med hensyn til miljøet, så er det ikke blevet til så meget. Det er jo et meget lille budget vi har og miljøet kører ko egentlig flot kan man sige. Det der ikke kører så flot, er at vi stadig mangler en restaurering af Bagsværd sø set med miljøøjne, nemlig biomanipulation. Og det håber jeg vi får", siger den radikale Lis Smidsholm.
 
For enhedslisten var det især en række beslutninger på skoleområdet der var afgørende for, at partiet gik med i budgetaftalen:
"Med budgetaftalen åbner der sig en mulighed for at man stadigvæk kan få pædagogiske overvejelser ind, før man siger ja eller nej til at modtage et nyt barn fra et andet skoledistrikt. Jeg synes også det er vigtigt, at man med budgetvedtagelsen ikke allerede bestemmer hvilken budgetmodel skolerne skal have. Det vil sige nu skal vi have skolebestyrelse og andres svar på den høring, der har fundet sted om reformen på skoleområdet, før vi tager stilling til, hvordan det skal udmøntes. Og så er det meget vigtigt, at man har fået en garanti for, at børnene kan gå på Søndergård skole ind til 2007. Den frist der er givet, giver os mulighed for at kæmpe videre for bevarelse af skolen. Det er også vigtigt, at vi har fået ekstra penge til at hjælpe børn og unge der har det svært og at man starter på et arbejde, der skal gøre skolevejene sikrere for børnene", siger Emilce Nielsen fra enhedslisten.

Skolebestyrelse: En rimelig løsning

Et af de helt store emner under budgetforhandlingerne var som nævnt spørgsmålet om
Søndergård skoles fremtid.
Forligspartierne har vedtaget, at de elever, der går på skolen i dag og indskrives
indtil der er truffet endelig beslutning om Søndergård skole senest i 2007 kan være sikre på at blive gående på skolen.
En forholdsvis rimelig løsning, lyder det fra skolebestyrelsens formand:
"Vi havde selvølgelig håber, at man ville vælge at bygge en ny skole for at være sikker på at bevare skolen. Men som alternativ hvis nogle af beregningerne skal laves om eller hvis man skal kigge lidt nærmere på lokalebehovet i Gladsaxe, så er det en løsning vi er rimelig godt tilfreds med. Men det er klart, der venter et stort arbejde for skolebestyrelsen, lærerne og pædagogerne ved at man skal ud og promovere skolen og arbejde for at det stadigvæk er en god skole at være på, så vi fastholder den store indskrivningsprocent og tilslutning der er til skolen. Det bliver også et stort arbejde at fastholde medarbejdere, fordi der er jo alligevel en vis usikkerhed når skolens fremtid ikke er endelig afgjort. Men det giver os da håb om, at vi ved at kunne arbejde godt for skolen i 2007 kan få besluttet at bevare skolen", siger Malene Grinsted, formand for bestyrelsen på Søndergård skole.
 
Der er flere kommentarer til budgetaftalen i Nyhedsmagasinet i morgen og i programmet Den varme stol som vi sender klokken 17.30 hvor Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst er gæst.