Torsdag den 16. September 2004


Bred budgetaftale

De politiske forhandlinger om det kommunale budget endte i denne uge med en bred
budgetaftale mellem seks af byrådets syv partier.
For venstre var en fortsat skattenedsættelse på 0,1 procent af helt afgørende betydning.
Derudover er det først og fremmest helheden i budgettet der vækker tilfredshed hos venstre, siger Bjarne Rasmussen:
"Der er jo en økonomisk helhed i det her. VI har altid lagt vægt på, at vi ikke skal spille fandango med kommunens økonomi. Det har man jo erfaringer for fra gamle dage, at det gjorde man. Men siden vi har fået mere indflydelse på kommunens økonomiske udvikling, så har der været styr på sagerne, og det er der også her. Man vil kunne se, at der er en fornuftig likviditet i hele perioden. Det er overordnet i et budget meget vigtigt. Og så er vi tilfredse med, at der er opnået en helhedsløsning på skoleområdet først og fremmest. Jeg nævnte også i min ordførertale, at det er utilfredsstillende, at man kan tage stilling til dele af det og ikke andre dele. Nu er det slået sammen under ét og vi har jo givet en garanti for, at de der kommer på Søndergård skole ind til 2007 de også kan fortsætte resten af deres skoletid der. Og man behøver jo ikke være professor for at se, hvad der næsten er en given udgang på den sag. Man giver vel ikke en garanti indtil 2017, 23 ud af 25 byrådsmedlemmer, hvis man regner med, at det er unødvendigt at give en garanti".
 
For SF var bevarelsen af Søndergård skole en mærkesag under budgetforhandlingerne og
partiet er tilfreds med den beslutning, der er truffet, siger Peter Brooker:
"Vi mener stadigvæk, man ikke skal nedlægge skolen og at man godt kunne have truffet den beslutning nu. Men det er så langt som vi kommer. De har fået en tidsfrist og undersøges, og vi mener godt det kan lade sig gøre at videreføre skolerne i bagsværd-området og i øvrigt i resten af kommunen".
Med hensyn til skattenedsættelsen siger Peter Brooker:
"Vi har skrevet under på et forlig der indebærer en nedsættelse. Vi synes ikke selv det var en god idé, men da der ikke er åbenlyse nedskæringer, så er det i orden. Det er lånefinansieret. Der optages faktisk lån for et større beløb for at finansiere en skattenedsættelse".
 
Hos socialdemokraterne er der til gengæld udbredt tilfredshed med budgetaftalen:
"Den socialdemokratiske gruppe er udmærket tilfreds med det opnåede resultat. Og med hensyn til det sociale område synes jeg også i det store hele jeg kan være tilfreds. Det er jo altid sådan, at man har flere ønsker end der kommer med, men det gælder jo for samtlige udvalg. Men vi har fået nogle ting med. Vi har fået penge, ikke alle de penge vi har ønsket, til voksne med særlige behov, sårplejemidler, et demensdaghjem og endelig er der jo servicebussen, som vi nu skal i gang med som forsøgsordning. Og så ½ mia. til ombygning af plejeboliger, som vi er i fuld gang med og skal fortsætte intensivt med her de kommende år".
 
Dansk folkeparti er som det eneste parti ikke med i budgetforliget.
Og de fortryder ikke, at de forlod forhandlingerne under 2.forhandlingsrunde:
"Vi er utrolig glade for, at vi ikke er med i den aftale. Det er en ganske uforståelig aftale der er indgået. I hvert fald set med borgerlige øjne. Vi undrer os meget over, at både venstre og konservative kan være med i den. Det gik som vi forudså, at borgmesteren indrømmede 0,1% skattenedsættelse og så har hun ellers fået en række af venstrefløjens mærkesager igennem. Og det kan undre at venstre og konservative vil være med i en sådan aftale, blot får at opnå 0,1% skattelettelse", siger Klaus Kjær fra Dansk folkeparti, som kommer med sit eget ændringsforslag til budgettet, inden fristen udløber på mandag.
 
Det kommunale budget bliver endeligt vedtaget i byrådet den 6. oktober.