Mandag den 27. September 2004


Ny godkendelsesprocedure for TV-by

Selvom der bliver solgt projekterede ejer- og andelsboliger i Gyngemosepark i lange baner, så er plangrundlaget for det gamle TV-by-område endnu ikke i orden.
Byrådet i Gladsaxe vedtog godt nok allerede i maj måned de ændringer, der skal forandre områdets anvendelse fra medievirksomhed til blandet bolig- og erhvervsområde. Men naturklagenævnet har på baggrund af en klage fra Gladsaxelisten underkendt den beslutning, fordi kommunen havde undladt at indkalde ideer og forslag.
En 14-dages offentlighedsfase har ikke ført afgørende nyt med sig, og derfor kan økonomiudvalget i morgen igen førstebehandle sagen.
I samme hug skal politikerne i udvalget også godkende forslag til en rækkehusbebyggelse med 90 boliger på den sydligste 25.000 m2 store del af TV-by-grunden.
På grunden ligger der to små-søer, som af Københavns amt, der er myndighed på det område, er blevet bedømt til at være af midlertidig karakter. Derfor kan de godt nedlægges, hvis der i forbindelse med nybyggeriet skabes et frø- og paddevenligt vandelement.
Både planen for Gyngemosepark og det nye ønske fra ejeren, Sjælsø Gruppen, om rækkehusene skal godkendes i byrådet.

Kirkeskat stiger

Kirkeskatten i Gladsaxe stiger næste år.
Der bliver dog ikke tale om noget gigantisk skattesmæk til medlemmerne af folkekirken, idet stigningen kun bliver på 0,02%.
Dermed når den samlede skat til kirken op på 0,75%.
Med en skattepligtig indkomst på eksempelvis 300.000 kroner om året, så vil stigningen på de 0,02% resultere i en yderligere økonomisk belastning på – 60 kroner.
Kirkeskatteprocenterne fastsættes af kommunerne på grundlag af dels budgetterne for de lokale kirkelige kasser, som menighedsråd og provstiudvalg har ansvaret for.
Dels det beløb, som folkekirkens medlemmer i hver enkelt kommune skal betale til landskirkeskatten, som fastsættes af kirkeministeren.
De laveste kirkeskatteprocenter findes i Birkerød og Gentofte med godt 0,40.
De højeste kirkeskatteprocenter findes i Højer og på Samsø med omkring 1,50.
Deltagelsen i den danske folkekirke koster årligt medlemmerne omkring fem milliarder kroner.

Botilbud for sindslidende åbner dørene

Et sædvanligvis lukket land bliver nu for første gang åbnet for offentligheden.
I næste måned holder Gladsaxes nyeste botilbud for sindslidende, Ellekilde, åbent hus:
"Gladsaxe kommune har jo brugt penge på at bygge et nyt botilbud til psykisk udviklingshæmmede. Og på samme måde som man viser svømmehaller, plejehjem og andre bygninger frem for borgerne, så gør vi det også med bofællesskabet Ellekilde, så borgerne i Gladsaxe kan se, hvad man har brugt pengene til" fortæller afdelingschef Elinor Kyhnauv fra pensions- og handicapafdelingen.
Og det er tirsdag den 5. oktober mellem 15 og 17 Ellekilde holder åbent hus.

Røde kors mangler indsamlere i Gladsaxe

På søndag bliver der samlet ind over hele landet til fordel for Røde Kors´ hjælpearbejde.
Niels Gamborg Nielsen siger om indsamlersituationen i Gladsaxe:
"Vi skal bruge ca. 220 indsamlere i Gladsaxe og på nuværende tidspunkt har vi 50. Det vil sige vi mangler yderligere 170 indsamlere. Så der er et stykke vej endnu, men vi håber på at vi med de næste dage med reklamer i medierne vil få de indsamlere, vi skal bruge".
Sidste år var indsamlersituationen omtrent den samme i Gladsaxe, alligevel lykkedes det at skaffe 214 indsamlere, som tilsammen fik samlet ca. 200.000 kroner ind for Røde Kors.

Fuld fart i det grønne idécenter

Hvis alle bilister overholdt de gældende hastighedsgrænser, ville der årligt være mindst 100 færre trafikdræbte og 1400 færre tilskadekomne i trafikken.
Og hvor meget farten betyder, kan man opleve, når der nu på torsdag bliver stillet en såkaldt fartsimulator op i det grønne idécenter:
"Anledningen er, at der kører en landsdækkende hastighedskampagne "fart gør ondt værre", som Rådet for større færdselssikkerhed og trafiksikkerhedsrådene i landet står for. Bl.a. kommer en fartsimulator ud i storcentre rundt omkring i bl.a. Ballerup centret, men ikke rigtigt lige her i nærheden. Og så skulle den ikke bruges lige den dag hvor vej- og parkafdelingen er repræsenteret i den grønne idécenter, og så var det oplagt, lige at få lov at låne den", fortæller Ulla Visbech Madsen fra kommunens vej- og parkafdeling.

Jagten på intelligent liv i rummet i rivende udvikling

Jagten på intelligent liv i rummet er blevet forstærket de senere år, bl.a. takket være et
såkaldt astrobiologisk samarbejde.
Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetariet fortæller:
"De senere år har vi set en opblomstring af et tværfagligt samarbejde hvor folk fra mange forskellige videnskabsgenrer, både astronomer, fysikere, geologer og biologer, arbejder sammen for at prøve på at give et godt bud på, om der findes liv andre steder og hvordan liv i det hele taget opstår. Der kommer hele tiden ny viden. Et af de helt store gennembrud de seneste 10 år er, at vi nu har fundet planeter, der kredser omkring andre stjerner end solen. Det anede vi faktisk ikke før, om der fandtes andre planeter derude end dem vi kender fra vores eget solsystem".
Astrofysiker Michael Linden-Vørnle fortæller mere om videnskabens søgen efter intelligent liv i rummet i aften klokken 19.30 på Gladsaxe hovedbibliotek.