Onsdag den 20. April 2005


Gladsaxe-modstand overfor gasfusion

Med borgmester Karin Søjberg Holst i spidsen vender Gladsaxe-medlemmerne af HNGs repræsentantskab sig nu mod selskabets fusionsplaner med Naturgas Midt/Nord.
Det er konklusionen efter et møde i går mellem de fire repræsentanter fra Gladsaxe, den radikale Lis Smidsholm, Venstres Ebbe Skovsgaard og de to socialdemokrater Mette Marie Schmidt og Karin Søjberg Holst.
"Vi har vanskeligt ved at forstå begrundelsen for at flytte hovedsædet til Viborg. Vi kan ikke se, hvad HNG får ud af det andet end tab af arbejdspladser. Det er ikke fordi, at vi er modstandere af effektivisering, men det løser intet og er heller ikke specielt effektivt at flytte arbejdspladser fra hovedstadsområdet til Viborg. Det skriver vi nu i et brev til samtlige 71 repræsentanter fra de 47 ejerkommuner på Sjælland".

Mere fokus på unges sundhed

Det er ikke godt nok, at de 15-årige i Gladsaxe er lige så sunde som jævnaldrende landet over.
Det står nemlig også skralt til med deres helbred, viser landsdækkende undersøgelser, og nu også, som tidligere omtalt i Nyhedsmagasinet, en specielt på elever i 9. klasserne i Gladsaxe.
Den viser, udover at de fleste er tilfredse med tilværelsen både i og udenfor skolen, et stort antal overvægtige og rigtig mange, der lider af hovedpine, søvnløshed og andre smerter.
Noget af et skræmmende billede, mener børne- og undervisningsudvalgets formand Trine Græse: "Nogle af resultaterne er skræmmende, og det er bestemt ikke godt nok, at vi bare ligner andre unge i landet. Vi skal gøre noget. Snart mødes vi med klubledere og – bestyrelser, hvor vi vil tage sagen op. Vi søger midler fra sundhedsstyrelsen til særlige initiativer overfor overvægtige. Vi er i gang med sund mad og udbygning af kantinerne på skolerne. Så vi har fokus på det, men skal også gøre mere".
624 elever, svarende til godt 92% af årgangen, har deltaget i undersøgelsen.

Vejbump bliver lavet om ved skole

Et af de få steder i Gladsaxe, hvor vejbumpene fungerer efter hensigten, skal nu laves om, så de bliver nemmere at passere.
30 km/t-bumpene ud for Stengård skole på Triumfvej er nemlig en af de ruter, de nye servicebusser skal køre på fra 1. september.
De busser er lavgulvede, så ældre og handicappede lettere kan komme ind i dem. Men altså også så lave, at de ikke kan komme over de effektive bump.
30 km/-bumpene er ellers den eneste type bump, hvor bilisterne reelt er nødt til at sætte farten ned, hvis de altså bryder sig om deres bilers og undervognes tilstand.

Ældreroning på Bagsværd sø

En lille snes aktive ældre holder hver uge i sæsonen formen ved lige på Bagsværd sø.
Ældreroning startede sidste år som forsøg i Bagsværd roklub, og Lene Balschmidt fortæller:
"Der sidder masser af ældre mennesker rundt omkring i kommunen, som har mulighed for at komme ned og ro om dagen. Roklubben bliver ikke brugt ret meget i dagtimerne, så det ville vi benytte os af. Og de får så rørt alle deres muskler og led, uden at de belaster dem hårdt. Det er ikke så hårdt som at løbe, man kan bruge musklerne ligeså meget eller lidt man vil, men man får dem rørt".
I forbindelse med den landsdækkende kampagne "Gang i ældre" holder roklubben åbent hver eftermiddag i næste uge, hvor der foruden rundvisning vil være mulighed for at prøve
robassinet og romaskinerne.