Torsdag den 28. April 2005


Boliger på Buddinge Batteri

Området ved Buddinge Batteri har nu fået statens blåstempling til at blive bebygget med nye boliger.
Det gamle forsvarsværk er ellers omfattet af museumslovens umiddelbare beskyttelse af fortidsminder, men Kulturarvsstyrelsen, der holder øje med landets mindeværdige steder, har netop godkendt et byggeprojekt fra ejendomsselskabet 2talinvest.
Selskabet vil rive det, der kaldes for de sekundære bygninger, ned, bygge nye boliger og retablere og vedligeholde hele voldanlægget, som offentligheden kommer til at få adgang til.
Kulturarvsstyrelsen begrunder tilladelsen med, at ændringen er nødvendig for at sikre og forbedre forholdene for fortidsmindet. Det skal sikres gennem en ejer- eller andelsboligform, hvor en af fællesudgifterne vil udgøre vedligeholdelse af batteriet.
Det er statens eget ejendomsselskab, Freja, der sælger ud af arvegodset – her i form af en del af det gamle forsvarsværk for København.
Freja har tidligere tilbudt Gladsaxe kommune at købe batteriet. Men dengang var det slet ikke på tale at udnytte det til boligbyggeri, og kommunen takkede nej til batteriet, der selvfølgelig vil være en grøn gevinst, men samtidig også et udgiftstungt område at vedligeholde.
Den umiddelbart kontroversielle afgørelse fra Kulturarvsstyrelsen vil formentlig afføde protester fra beboerne i området og fra naturfredningsforeningen.
Gladsaxe kommune vil desuden også gøre styrelsen opmærksom på, at boligprojektet kræver ændringer af både kommune- og lokalplan. Ændringer, der tilkommer byrådet at foretage.

Idrætsklubber: Mange opgaver fordelt på få mennesker

De lokale idrætsklubber risikerer at skræmme frivillige idrætsledere væk med for mange
arbejdsopgaver.
Det mener Danni Aakeson, som i denne uge modtog Nordeas Idrætslederpris.
Han er cheftræner i Gladsaxe Bordtennisklub, hvor han foruden trænergerningen har påtaget sig en række ulønnede opgaver:
"Det er f.eks. at forberede træningen, lave sociale arrangementer og tage med til kampe i weekenderne og stævne i f.eks. Århus og Odense og rundt omkring på Sjælland. Og ligesom bare være der for spillerne og coache dem. Når mange klubber har problemer med at få frivillige, så er det nok fordi, at de får så meget på én gang. Fordi der er ikke så mange mennesker, så opgaverne er fordelt på få mennesker. Det kan virke lidt skræmmende på nye forældre og idrætsledere, at der er så meget at gå i gang med".

Et tilbud som kun få benytter sig af

Den lokale afdeling af foreningen SIND har i gennem det sidste år tilbudt rådgivning for sindslidende og pårørende hver 14. dag. Et tilbud, som kun få har benyttet sig af.
Formand for den lokale forening af SIND, Hanne Colding siger blandt andet om interessen:
"Jeg synes måske den på sin vis er lidt mindre, end vi havde regnet med. På den anden side tror jeg, at de mennesker, som er kommet til os, har fået meget hjælp. Så rent kvantitativt er det ikke så meget, men kvalitativt synes jeg, vi har hjulpet rigtigt meget".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet.)

Affaldsøer ved kommunale institutioner

Snart bliver det nemmere for borgerne at komme af med de gamle batterier og dåser.
I hvert fald hvis det står det til konservative folkeparti, som til årlige budgetforhandlinger vil forslå, at der allerede til næste år bliver etableret små affaldsøer til miljøfarligt affald rundt omkring i kommunen:
"Vi foreslår, at der i forbindelse med daginstitutioner og andre institutioner etableres små affaldsøer, hvor borgerne nemt og hurtigt kan komme af med miljøfarligt affald. Der er 6000 der kommer f.eks. i børnehaverne hver dag med deres forældre, og det vil lette børnefamilierne, hvis de når de afleverer deres børn også kan aflevere affald som batterier og metalaffald", siger Henrik Sørensen fra det konservative folkeparti, som desuden foreslår, at ordningen med affaldsøer skal gennemføres som et aktiveringstilbud i samarbejde mellem
miljøforvaltningen og socialforvaltningen.

Tre overfaldsmænd fanget

Gerningsmændene til et overfald og røveri mod en 17-årig dreng i påsken er nu fundet.
Natten til 2. påskedag blev den 17-årige overfaldet på Søborg Hovedgade af tre yngre mænd, der slog og sparkede og frarøvede ham en mobiltelefon.
Både den overfaldne og vidner gav så gode beskrivelser af gerningsmændene, at politiet har fået fat i de to af dem, mens den tredje ventes anholdt snarest.