Tirsdag den 2. August 2005


Danskere er tilbageholdende

Indvandrerne skal have et arbejde hvis de skal gøre sig håb om at blive integrerede. Det er hovedbudskabet i regeringens nye aftale "En ny chance til alle" som er blevet til i fællesskab med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Men måske ville det også hjælpe hvis vi danskere var nemmere at komme i kontakt med. Vi er nemlig meget tilbageholdende, når vi møder fremmede mennesker. Det siger Shoukat Naimi fra Afghanistan. Han har boet i Danmark i 15 år og har skullet vænne sig til at sidde alene i bussen. "Hvis der er en ledig plads i bussen, så sætter man sig dér. Man sætter sig ikke ved siden af hinanden hvis man kan undgå det", siger han. Den 41-årige bygningsingeniør har også skullet vænne sig til at danskerne ser skævt til ham fordi han ikke drikker alkohol. "I Danmark samles man om ølflasken, og det har taget lang tid for mig at komme ind i fællesskabet, fordi man ser skævt til mig, når jeg bare sidder og drikker kaffe, mens de andre drikker øl", fortæller Shoukat Naimi.

C: Kommunalt idrætstilbud i direkte konkurrence med oplysningsforbundene

Flere ældre er blevet mere aktive.
Det ses bl.a. på den stigende interesse for den såkaldte omsorgsgymnastik - et kommunalt idrætstilbud til Gladsaxes pensionister og efterlønsmodtagere.
Omsorgsgymnastikken omfatter bl.a. svømning, træning til idrætsmærket og, som noget nyt, stavgang, og i øjeblikket er der ligefrem venteliste på flere af aktiviteterne.
Hvis det står til pleje- og omsorgsafdelingen skal det populære idrætstilbud fra næste år udvides, og der skal oprettes flere hold, primært for de svagere ældre, fordi det har vist sig, at det i dag især er de ressourcestærke, der går til omsorgsgymnastik.
En udvidelse af omsorgsgymnastikken vil koste 700.000 kroner mere årligt. Men, risikerer også at gå ud over aftenskolernes idrætsaktiviteter for de ældre, lyder det fra det konservative folkeparti:
"700.000 er en stor ekstrabevilling. Og megen af den aktivitet der foregår, sker i direkte konkurrence med oplysningsforbundenes aktiviteter. Vi vil godt have, at de to aktivitetsformer bliver sidestillet. Vi kan ikke se nogen grund til, at kommunen udsulter oplysningsforbundene. Kommunen og oplysningsforbundene skal kunne tilbyde det samme til samme pris. Vi kan ikke se, hvorfor kommunen skulle gå ind og underbyde oplysningsforbundene med det resultat, at oplysningsforbundene bliver nødt til at fyre ansatte", siger Henrik Sørensen, det konservative folkeparti.

Gulddreng fra Bagsværd

Årets talentprismodtager i Gladsaxe, atletikudøveren Andreas Bube fra Bagsværd Atletik Club, løb bogstaveligt talt med to flotte medaljer ved dette års danmarksmesterskaber i Odense.
Guld blev det til i 400 m hæk, mens den samme distance, bare uden hække, gav en sølvmedalje, selvom Bagsværd-løberen også her satte både personlig og klubrekord.
For få dage siden deltog 17-årige Andreas Bube i junior-verdensmesterskaberne, der foregik i Litauen.
Her rakte anstrengelserne til en 18. plads i et skrapt felt af verdens bedste juniorer.
Men herhjemme, blandt seniorerne, løber den mere end talentfulde Andreas altså hurtigt nok til at redde sig et sæt medaljer af fineste og næstfineste karat.

Virksomheder skal blive bedre til affaldshåndtering

Gladsaxes virksomheder skal blive bedre til at håndtere deres affald.
For at sikre, at mest muligt erhvervsaffald fremover bliver sorteret og behandlet korrekt, øges
den kommunale indsats de kommende år. Bl.a. tager medarbejdere fra det kommunale affaldskontor på "hjemmebesøg" på udvalgte virksomheder:
"Vi vil kigge på al affald, når vi kommer derud. Vi varsler næsten altid vores tilsyn, medmindre der er noget andet helt galt, så de vil have et brev 14 dage før og de vil samtidig få tilsendt et skema, hvor de har mulighed for at forberede sig til tilsynet. Der vil stå hvilke affaldstyper, vi kigger efter, hvad bruger de til at transportere og hvor kører de affaldet hen, altså hvilke modtageanlæg bruger de. Og vi kigger på virksomheder, som har forholdsvis store mængder affald, som køres til forbrænding", fortæller Anne Lone Eriksen fra Gladsaxe Kommunes affaldskontor.