Torsdag den 4. August 2005


Inder tilstår drab

Den ene af de to indiske mænd, der sidst i maj måned tæskede en landsmand til døde med en mukkert, har nu tilstået drabet.
Den 35-årige mand blev fundet døende i en grøftekant på Greveegnen den 29. maj. Han døde i ambulancen på vej til hospitalet.
Spor førte politiet til en villa på Forsvarsvej i Gladsaxe, hvor der bl.a. blev fundet blodspor. Her blev de to mænd anholdt og har siden siddet fængslet i isolation.
Mens den ene har vedkendt sig drabet, så har den anden indiske mand kun erkendt at have været til stede og siden hjulpet til med at flytte den afdøde fra villaen i Gladsaxe. Desuden har han også været med til at forsøge at fjerne blodsporene, hvilket ikke lykkedes, selvom der var lejet en tæpperenser til formålet.
Angiveligt har den dræbte haft "lånt" den ene gerningsmands kone samt nogle identitetspapirer, så han kunne komme ind i Danmark.
Efter udlånet ville konen imidlertid ikke tilbage til ægtemanden. Det faktum og den efterfølgende jalousi og hævnfølelse skulle altså have udløst den dødelige gennemtæskning.
Drabet har været planlagt i længere tid, og politiet har ved en tidligere lejlighed været tilkaldt af den nu dræbte, der følte sig truet af de senere drabsmænd.
Under politiets efterforskning blev der i villaen afsløret tre børn i alderen 7-13 år, som er aldeles ukendte af myndighederne. Hverken socialforvaltning, skole eller andre instanser har hidtil kendt til eksistensen af børnene.
Der er udtaget DNA-prøver fra gerningsmændene - som politiet har en formodning om er brødre – desuden fra to indiske kvinder og fra i alt otte børn, dels fra villaen og dels fra en anden adresse i Værebroparken i Bagsværd.
Resultatet af prøverne, der skal klarlægge de familiemæssige relationer, ventes først at foreligge om et par uger. Og selve retssagen mod de to mænd lader vente endnu længere på sig, fordi der sandsynligvis også vil blive fremsat krav om mentalundersøgelser.

Ghettodannelsen skal til livs

Det er et stort punkt i regeringens nye integrationsaftale, hvor man lover penge til renovering og socialt forebyggende arbejde i almennyttige boligområder. Høje Gladsaxe kan komme i betragtning til denne pulje, men det kræver at boligforeningen erkender, at der er et behov for hjælp. Og det har man ikke tradition for i Høje Gladsaxe, hvilket kan betyde, at der ikke bliver gjort den nødvendige indsats for at undgå ghettodannelse i området. Det sagde Emilce Nielsen fra Enhedslisten i går i debatprogrammet Dagsordenen. Her pegede Lone Yalcinkaya fra Venstre samtidig på konkrete initiativer for at komme ghettodannelsen til livs. Blandt andet ved hjælp af mere politi i nærområdet.
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Gudstjeneste på urdu i Høje Gladsaxe

Som den foreløbig eneste kirke i landet er Haraldskirken i Høje Gladsaxe begyndt at holde Gudstjenester på urdu.
Og sognepræst Morten Miland Samuelsen har kun rosende ord tilovers for det nye initiativ, som blev taget i foråret af en familie fra Høje Gladsaxe:
"Hvis det er mennesker, hvis modersmål er urdu, er det det eneste rigtige. Grundtvig siger jo, at modersmålet er hjertets sprog. Og der er ikke noget, der kommer så tæt på ens hjerte som éns tro og éns religion. Efterhånden som immigranterne bliver mere og mere etableret, så er det vigtigt, især for dem, der er flygtet eller immigreret, fordi det var svært for dem at være kristne i deres hjemlande, at holde Gudstjeneste på hjemlandets sprog".

Udeblev fra retssag adskillige gange

En yngre mand fik ved retten i Gladsaxe i går en betinget fængselsstraf på 64 dage samt pålæg om at betale halvdelen af sagens omkostninger.
Omkostningerne er efterhånden løbet op i en anseelig størrelse, ikke på grund af sagens omfang eller alvorsgrad, men fordi manden i de forløbende år har været tilsagt i retten adskillige gange uden dog at være dukket op.
Manden var tiltalt for i alt tre forhold. I de to første forhold var han tiltalt for forsøg på indbrud i to forskellige huse i samme kvarter i Bagsværd, og i det tredje forhold var han tiltalt for på anholdelsestidspunktet at havde været i besiddelse af en brødkniv med en klinge på over 12 cm.
Tiltalte nægtede sig skyldig i de to forsøg på indbrud, men erkendte at han havde haft en kniv på sig, da han var blevet anholdt af politiet om natten.
Tiltalte forklarede til retten, at han havde været til en fest. Til festen var han blevet slået ned af nogle af ham ukendte mænd. Efter overfaldet var han stukket af, men var på vejen løbet ud i køkkenet og havde taget en brødkniv. Efter et stykke tid opdagede han, at han havde mistet sin pung til festen. Han forsøgte at finde tilbage til huset hvor festen blev holdt, men da han ikke havde adressen og da han samtidig var temmelig fuld, prøvede han at komme ind i det forkerte hus. Tiltalte havde ingen erindring om at han skulle havde været flere steder.
Tiltalte blev frifundet for de to forsøg på indbrud, idet domsmandsretten lagde hans og forsvarets forklaring til grund, men dømte ham for våbenbesiddelse.