Onsdag den 10. August 2005


Amtet klar med budgetforslag – for sidste gang

Et helt nyt behandlingstilbud til unge med spiseforstyrrelser, flere penge til kræftbehandling, og nye studiecentre på gymnasierne.
Københavns amt har netop offentliggjort sit budgetforslag. Og det et udspil, som i høj grad bærer præg af, at det er det sidste budgetforslag fra amtet, inden Region Hovedstaden tager over i 2007.
Den konservative formand for amtets udvalg for undervisning, kultur og internationalt
samarbejde, Lars Abel, der også sidder i Gladsaxe byråd, siger:
"Det der interesserer os meget i forbindelse med det her budget er jo anlægsbudgettet, forid vi har en række aktiviteter, vi gerne vil have gjort færdige inden den nye region opstår og inden gymnasierne f.eks. overgår til selveje. Vi vil gøre vores investeringsplan for gymnasierne færdig, og vi har også en række andre ting i forbindelse med de penge vi fik ved at sælge NESA-aktierne, dem vil vi også gerne have disponeret på en fornuftig måde, så borgerne får gavn af dem. På gymnasierne skulle vi gerne videre med studiecentrene, bl.a. på Rødovre gymnasium. Vi er jo gået i gang på Gladsaxe gymnasium allerede i år, der vil være første spadestik her senere i august måned. Studiecentrene er noget af det, vi har arbejdet meget med gennem de senere år, og der kommer vi altså et godt skridt videre med de investeringer, som er lagt ind i budgetforslaget. Men der er knyttet nye betingelser til budgettet fra staten, man går ind og sætter os under administration på et tidspunkt senere på efteråret. Det vil sige det er meget vigtigt, at vi har sikkerhed for, at de opgaver, vi går i gang med, også kan blive gjort færdige og de penge, som jo er betalt af skatteyderne i amtet går til vores egne aktiviteter".
 
Preben Andersen, der er Gladsaxes andet medlem af amtsrådet og formand for
psykiatriudvalget, glæder sig over, at man på psykiatriområdet har mulighed for at udvide budgettet næste år:
"Selvom vi har tilført børne- og ungdomspsykiatrien adskillige midler gennem de senere år, så er der fortsat alt for lang venteliste, fordi henvisningerne og henvendelserne fortsat stiger. Så der går vi ind og styrker yderligere med en million. Og som noget nyt åbner vi en klinik på amtssygehuset i Gentofte omkring spiseforstyrrelser. Der er også meget pres på det område. Netop spiseforstyrrelser er noget, der rammer mange unge mennesker og giver meget store lidelser og besværligheder i både dagligdagen og fremtiden", siger Preben Andersen. Der er lagt op til forbedringer på psykiatriområdet for i alt 5 mio. "Det er klart, at vi har en situation, hvor amtet er inde i en afvikling. Og det betyder også, at det er begrænset, hvor mange initiativer, vi kan sætte i værk. Fordi nu er det jo det nye regionsråd, der skal overtage mange af opgaverne, ligesom kommunerne også skal overtage en del"
 
Amtets budget bliver endeligt vedtaget til oktober.

Mørkhøj får ikke eget postnummer

Gladsaxe kommune får ikke lov til at ændre postnummer for den del af kommunen, der i dag hører til postdistrikt og postnummer 2730 Herlev.
Der har ellers fra politisk side været rettet henvendelse til Post Danmark for at få en ændring i stand for store dele af Mørkhøj-området, der så skulle have eget postnummer, sådan som det kendes andre steder fra i Gladsaxe, eksempelvis 2880 Bagsværd og 2860 Søborg.
Postvæsenet godkendte for et par år siden en ændring for Dyssegårdskvarteret, der dengang hørte under 2860 Søborg, selvom bydelen er en del af Gentofte kommune.
Et stort flertal af de knap 3.000 husstande i Dyssegård sagde i en spørgeskemaundersøgelse ja til at få et postnummer, der mere signalerede Gentofte end Gladsaxe eller Søborg. Og i dag hedder de med Post Danmarks velsignelse så noget så fint som 2870 Dyssegård.
Men den går altså ikke for Mørkhøjs vedkommende, lyder det i et brev fra en postlogistiker i Post Danmark til Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst. En Gladsaxe-borgmester, der i øvrigt må lide den tort, at have bopæl i og være borgmester for Gladsaxe, men med et 2730-postnummer fra Herlev nederst i privatadressen.
Postetaten anfører i brevet, at der skal være et sted mellem 5.000 og 10.000 husstande for at en ændring kan komme på tale. I Dyssegård var der ikke engang 3.000.
Desuden hedder det, at kommunen skal give accept. Den side af sagen må siges at være plads, idet det er kommunens øverste politiske chef, der selv har udbedt sig ændringen.
Fortsættelse følger formentlig.

Overfaldsmand for retten

En 19-årig mand var i går ved retten i Gladsaxe tiltalt for overfald og røveri.
Ifølge anklager og vidner skulle han foran Barney’s Bodega på Søborg Hovedgade en nat i marts havde spurgt to jævnaldrene om hvad klokken var, og da den ene stoppede op for at svare, blev han slået i hovedet med en tom ølflaske og sparket flere gange mens han lå ned. Den 19-årige skulle endvidere have fratvunget offeret hans mobiltelefon samt forsøgt at tage hans jakke.
Tiltalte forklarede selv til retten, at han ganske rigtigt havde stoppet de to unge, for at spørge hvad klokken var og hvor der var en bodega eller lignede der var åben. Den ene skulle så have sagt "skrid din bøsse" og tiltalte havde så slået ham i hovedet med flasken, fordi han blev bange og ikke kunne bedømme situationen. Derefter havde han sparket offeret, givet ham et knytnæveslag og taget hans mobiltelefon. Jakken nægtede han derimod ethvert kendskab til.
Dommen ventes afsagt, når der efter forsvarets begæring, er fortaget en mentalundersøgelse.
Tiltalte er på nuværende tidspunkt underlagt en ungdomssanktion, men den pågældende socialforvaltning har efter et år erkendt, at foranstaltningen ikke fungerer for ham.