Onsdag den 24. August 2005


Pædagogernes fagforening kritiserer Gladsaxe

Om godt 14 dage går årets budgetforhandlinger i gang i Gladsaxe.
Og mens de politiske udmeldinger i forhold til borgmesterens budgetudspil foreløbig er
sparsomme og lidt forsigtige, så er pædagogernes fagforening, BUPL, nu fremme med kritik. Borgmesteren foreslår nemlig en mindre løn-fremskrivning, end dén, Kommunernes
Landsforening anbefaler.
Det sker samtidig med at kommunen har halveret en ekstrabevilling til pædagogerne på knapt to millioner kroner, fortæller Randi Tielbo, faglig sekretær i BUPL:
"Byrådet har ved undersøgelser selv fundet ud af, at bl.a. pædagogerne har et efterslæb ift. den lønudvikling, de øvrige medarbejdere i kommunen har. Derfor lægger de 2,7 mio. ekstra ind til rekruttering og fastholdelse af en række medarbejdere bl.a. pædagoger. Af de 2,7 mio. får de 1,8 lige præcis til vores område. Men vi når aldrig nogensinde at se røgen af dem. Fordi inden vi når at komme i forhandlinger, opdager de, at de har et underskud ift. det budgetterede i indeværende år. Så i stedet for 1,8 mio. får vi kun 0,8 mio. Resten bliver brugt til at dække et hul i budgettet. Og det betyder jo, at det efterslæb, som de selv havde besluttet sig for at gøre noget ved, det gør de så alligevel ikke. Efter det har været behandlet i hovedudvalget og efter at pengene har været bevilget i økonomiudvalget siger man "ja tak, de penge kan vi godt bruge, vi bruger dem bare til noget andet. Så vores lønudvikling er stadig bagefter de øvrige medarbejdere", siger Randi Tielbo. "Oveni købet, og det er næsten det allerværste af det hele, så omtaler borgmesterens budgetudspil en reduceret prisfremskrivning. Det er første gang, så langt tilbage jeg kan huske. Og det betyder, at de budgetter, der ligger for 2006, de er reduceret med omkring 1 mio. ift. lønfremskrivningerne. Og det betyder igen, at vi kan enten ikke give folk den løn, de får i dag, ellers også er vi nødt til at skære ned i personale. Fordi den samlede lønsum den bliver ikke fremskrevet til det personale, der er. Det er dobbelte signaler der siger "vi mente ikke det, vi sagde med, at vi vil rekruttere og fastholde pædagoger i Gladsaxe kommune", siger Randi Tielbo, faglig sekretær i BUPL, som har kritiseret beslutningen over for hovedudvalget i Gladsaxe kommune.

Brandstifter fik selv skader

En påsat brand i en mindre lastbil på Pilegårdsvej i Mørkhøj udviklede sig natten til søndag med eksplosionsagtig fart.
Flere andre biler i nærheden blev også antændt, og store termoruder i en bygning tæt ved revnede på grund af den stærke varme fra de brændende biler.
Branden blev opdaget kort før halv tre om natten. En halv time senere blev der fra en anden adresse på Pilegårdsvej rekvireret en ambulance til en 22-årig mand med brandsår på den ene arm.
Manden blev anholdt og blev efter skadestuebehandling fremstillet for en dommer, der varetægtsfængslede den 22-årige i foreløbig 12 dage.
Politiets teori går på, at manden har brugt en dunk benzin, der stod på ladet af lastbilen, til at anstifte branden i kabinen. Benzinen har fortættet i den varme nat og overrasket den 22-årige i sin hurtige antænding.
Brandstifteren er i forvejen kendt af politiet, blandt andet for en del hærværk i området.

Indbrudstyve taget på fersk gerning

De formodede gerningsmænd til op mod syv indbrud på Blågård seminarium i Mørkhøj blev natten til i går taget på fersk gerning.
Betjente i civil har efter de mange indbrud på det sidste overvåget seminariet og kort efter midnat var der bid.
Tre unge luskede rundt i området, forsvandt så, men kom kort efter tilbage.
De knuste en rude ind til kantinen, blot 100 meter fra betjentenes skjul, og derfor var det ingen sag at få fat i nakken på indbrudstyvene.
Gerningsmændene i alderen 21, 16 og 15 år er alle bosiddende lige syd for Gladsaxe i Københavns kommune.
Politiet vil i forbindelse med afhøringerne undersøge, om de tre også står bag omfattende hærværk mod dele af det nye byggeri i Gyngemose-området.

Symfoniorkester må aflyse nytårskoncert

Ændrede tilskudsregler betyder, at Gladsaxe Symfoniorkester fremover kommer til at skære ned på sine koncert-aktiviteter.
"Vi har en efterårskoncert som sædvanlig i rådhushallen, og så har vi en forårskoncert, som ikke er helt på plads endnu. Men vi er nødt til at springe nytårskoncerten over, fordi vi ikke har råd. Vi har ikke råd til at have alle de prøver, hvor vi skal betale dirigent og instruktører. Egenbetalingen til aftenskoleundervisningen er som bekendt blevet fordoblet af regeringen. Og det gør, at vi ikke har råd til at have alle de prøver. Så den koncert er vi nødt til at springe over", fortæller Karin Röh, formand for Gladsaxe Symfoniorkester.
"Til gengæld har vi ifm. forårskoncerten tænkt os at rejse til Gladsaxes venskabsby i Polen, Koszalin. Det er vores plan først at give en koncert i rådhushallen og derefter rejser vi i himmelfartsferien. Og vi har søgt kommunen om rejsetilskud, fordi kommunen har nogle gode regler som sportsfolk og spejdere og andre har gavn af. Men de passer altså ikke til et orkester som vores, vi er nødt til at søge en masse dispensationer. Kommunen har nogle regler der siger, at de giver rejsetilskud til hold på max. 24, men det kan vi ikke bruge til noget, vi er nødt til at være et helt orkester på ca. 50. Så vi har søgt kommunen om at give rejsetilskud og dispensation. Og det er vi meget spændte på, om vi må få".

110.000 til gode hos TDC

Gladsaxe kommune har nu fået ret god mulighed for at få 110.000 kroner tilbage fra teleselskabet TDC, et beløb, der for 6-7 år siden er blevet betalt for meget i leje af faste telefonkredsløb.
Udsigten til at få refunderet en del af regningen kommer efter en højesteretsdom i juni over TDC. Her havde Novo Nordisk i Bagsværd anlagt sag for at få refunderet det, som medicinalgiganten mente udgjorde en reel overpris for lejen af anlæggene.
Novo fik medhold, og dermed er vejen banet for andre af TDCs kunder, heriblandt Gladsaxe kommune, der som nævnt har opgjort det for meget betalte beløb til 110.000 kroner.
Efter højesteretsdommen har TDC sagt, at selskabet formentlig ikke vil føre flere retssager med kunderne omkring det spørgsmål.
Derfor ser det også ud til, at Gladsaxe på forholdsvis lempelig vis kan tilbagebetalingen sat i gang.