Torsdag den 13. Januar 2005


Byrådsdebat om fremtidens Gladsaxe

I går aftes tog Gladsaxe byråd hul på en af årets helt store sager: kommuneplan 2005.
Det er den plan, der bestemmer, hvordan kommunen skal udvikle sig de kommende år, hvor mange boliger og butikker er der eksempelvis plads til og hvor skal de ligge.
 
Et af de forslag, som allerede har delt de politiske vande, er den eventuelle udvidelse af Høje Gladsaxe Centret.
Enhedslisten, venstre og de konservative er modstandere af en centerudvidelse, bl.a. fordi den ifølge en detailhandelsanalyse vil få fatale konsekvenser for butikslivet især på Søborg
Hovedgade.
Men løbet ér allerede kørt for de handlende på Søborg Hovedgade, mener Dansk Folkeparti, som bakker op om en udbygning af Høje Gladsaxe Centret:
"Vi hylder den fri konkurrence, vi er ikke imod en udvidelse, fordi de fremmer konkurrencen på det monopol, som Prima i dag rent faktisk har der. At det så går ud over Søborg Hovedgade, ja for det første mener jeg, at løbet er kørt for Søborg Hovedgade for mange år siden, det er bare et spørgsmål om, om de lider en hurtigere butiksdød end de ellers ville gøre, hvis man udvidede Høje Gladsaxe Centret. Men så må butikkerne satse på andre servicemuligheder, som kan tiltrække borgerne, så de alligevel handler på Søborg Hovedgade", mener Dansk Folkepartis Klaus Kjær.
 
Et af temaerne i kommuneplanen er omdannelse af erhverv.
F.eks. er der forslag om at etablere detailhandel eller opføre boliger på den nordøstlige del af Gladsaxevej, hvor bl.a. Søborg Møbelfabrik i dag ligger. Men SF havde et 3. alternativ:
"Tanken om, at man måske skal have boliger er god, men SF synes også om tanken om, at man kunne have et ungdomshus eller et børnekulturcenter på stedet. Det er jo et ret stort areal, og vores tanke er, at man skal holde mulighederne åbne for arealanvendelse",
sagde Peter Brooker fra SF, som ikke fik opbakning til sit ændringsforslag.
 
Det gjorde til gengæld venstre og det konservative folkeparti:
"Den grønne karakter i eksisterende boligområder med åben-lav bebyggelse tilstræbes fastholdt og gerne forbedret. Yderligere boligfortætning i disse områder søges undgået", hed det i forslaget. "For os er det afgørende, at vi ikke kommer ind i mange af de slagsmål der ligger i, at man går ind og omdanner og totalt ændrer karakter af et boligområde, dvs. man ægger op til en ny måde at fungere på, nye befolkningsgrupper, socioøkonomiske sammensætninger og det er i det hele taget et andet mønster, som kommer til at fungere i et boligområde", lød det fra Lars Abel fra det konservative folkeparti under byrådets 1. behandling af
kommuneplanforslaget, som fra næste måned bliver lagt ud til offentlig debat.
Sidst på foråret bliver der holdt borgermøde om planen, som forventes endeligt vedtaget lige før sommerferien.

Efterladenskaber fra renseri koster dyrt

Jord forurenet med klorerede opløsningsmidler under et tidligere renseri på Søborg Hovedgade får nu Københavns amt til at gribe dybt i lommerne og stable et afværgeprojekt til over 3,5 million kroner på benene.
Renseriet var i drift i perioden 1948-1969 på adressen Søborg Hovedgade 189 og 191, hvor der i dag ligger helt andre butikstyper.
I de efterfølgende år, frem til amtet for to år siden undersøgte stedet, har forureningen bredt sig 45 meter ned under jordoverfladen i et ca. 400 meter langt bælte under to kilometer væk fra Søborg vandværk.
Dermed udgør forureningen en alvorlig trussel mod vandværkets drikkevandsindvinding, der hvert år ligger på omkring 700.000 m3.
Selve arbejdet med afværgeforanstaltningen ventes at vare i mindst ca. tre år og indebærer fjernelse af jord ned i seks meters dybde, og etablering af et ventilationsanlæg til at suge forurenet luft op med længere nede i jorden.
Amtet er i forvejen i gang med forureningsafværgning to andre steder på Søborg Hovedgade, i nummer 17-29 og 84, ligesom der holdes skarpt øje med i forurening i nummer 121.

Hashrygning og kædeslag

Unges hashrygning gennem længere tid i et vaskeskur på Breumvej i Mørkhøj blev tirsdag aften for meget for to voksne mandlige beboere.
De bad de fire unge i skuret om at holde inde og forsvinde. Det udviklede sig til et skænderi og siden blev mændene slået med en knallertkæde af en af de unge.
I går sad to anholdte til afhøring på Gladsaxe politigård, blandt andet en 17-årig, der selv meldte sig og påtog sig skylden for at have slået med kæden.
Den påstand stemmer imidlertid ikke overens med ofrenes oplysninger, og politiet mener, at den 17-årige har påtaget sig skylden, fordi den formodet rigtige gerningsmand i forvejen har en betinget dom hængende over hovedet.
De fire hashrygende unge er i forvejen godt kendte af politiet.

Teatergæster bliver realitystjerner

Gladsaxe Teater har om få dage premiere på Maratondansen. En reality-musical om
dansekonkurrencekonceptet maratondans, som i 30´ernes Californien var det helt store hit i
medierne.
På scenen står dels skuespillere og dels en række "ægte" reality-stjerner kendt fra tv,
men også publikum spiller en stor rolle i forestillingen:
"Vi ophæver det traditionelle teaterrum, som jo er en af fordelene på Gladsaxe Teater, og inviterer hver aften 8 publikummer ned og være med som maratondansepar med numre og kostumer og det hele. Og de er simpelthen med. Og så tager vi folk ned, som får lov til at danse, de er med som sidedommere og på alle leder og kanter".
Publikum kan dog godt takke nej, forsikrer teaterchefen: "Der er en vis grænse, hvor man må have en fornemmelse af, hvor langt man kan gå. Publikum går jo ikke i teatret for at blive involveret, det bryder de sig ikke om, så vi leger med den grænse og finder ud af, hvor den går".