Onsdag den 1. Juni 2005


Stigende udgifter til overførselsindkomster

Selvom der kommer færre på kontanthjælp og sygedagpenge i Gladsaxe, så vil udgifterne stige de kommende år, også mere end der er taget højde for økonomisk.
Det viser en analyse om overførselsindkomsterne, som bliver forelagt socialudvalget i morgen.
En nedsættelse af den statslige refusion kommer til at koste 2-3 millioner kroner mere om året, og samlet set vil udgifterne på området stige fra 274 millioner i år til 294 millioner om blot tre år.
En stigning på 20 millioner, der altså fremkommer, selvom analysen viser, at der bliver over 700 færre borgere på overførselsindkomst.

Byrådsmedlem Klaus Kjær bakker op om Pia Kjærsgaard

Dansk Folkeparti vil ikke have, at indvandrere uden danske statsborgerskab skal kunne stemme ved kommunalvalget til efteråret.
Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti, byrådsmedlem i Gladsaxe, siger: "
Der bør gælde samme regler, som der gælder i forbindelse med folketingsvalg, hvor man skal have dansk statsborgerskab for at kunne få indflydelse på det samfund som man omgiver sig med"… "Der er visse partier f.eks. de radikale som tiltrækker indvandrere, fordi de har et ganske særligt samstemmende syn på hvordan integrationen skal foregå. Og derfor mener jeg, at det er en skævvridning når så mange udlændinge uden dansk statsborger får indflydelse i relation til lovgivningen, men så sandelig også i forhold til hvordan man udmønter lovgivningen ude i kommunerne f.eks. omkring integrationen."
I dag har enhver, der er fyldt 18 år og som har fast bopæl i Danmark stemmeret til kommunalvalget. For borgere, der ikke er statsborgere i et EU-land eller i Island eller Norge, er retten gjort betinget af, at man uden afbrydelse har haft fast bopæl i riget i de sidste tre år forud for valgdagen.

Skolebestyrelser: Riv ned og byg nyt

Skolerne i Gladsaxe er nedslidte, lokalerne er for små, og der mangler penge til personale.
Enkelte skoler er i så dårlig stand, at forældre alene på den baggrund ligefrem vælger andre skoler.
Det er højsæson for folkeskolerne i Gladsaxe til at gøre politikere og forvaltning opmærksomme på, hvilke problemer, der trænger sig allermest på på de enkelte skoler.
Politikerne står nemlig for at lægge første hånd på næste års kommunale budget, og der er nok at bruge pengene på, hvis skolernes ønsker skal følges.
Bestyrelsen ved Mørkhøj skole fortæller om en flugt fra skolen, hvis fysiske stand både ude og inde, efter forældres opfattelse bestemt ikke er noget at råbe hurra for. Derfor går skolen efter en udbygning og et gevaldigt løft af udeområderne, som det udtrykkes.
På Bagsværd skole taler bestyrelsen om en slidt hovedbygning med for små undervisningsrum og forældede faglokaler, ligesom skolens sfo-hus er så nedslidt, at det bør rives ned og erstattes af nyt.
Kantinerne ude på flere skoler er for små og med køkkener, der på grund af ringe standard er på kanten til ikke at blive godkendte af fødevaremyndighederne.
Enghavegård skole har slet ikke nogen kantine og ønsker sig derfor en sådan, og fra Vadgård skole lyder der fromme ønsker om at få nedrevet de små, utidssvarende og nedslidte idrætssale med en ny stor sportshal.
Sådan lyder blot en lille håndfuld af den store mængde forslag til nye aktiviteter, som nu skal bundfælde sig hos politikerne, inden de egentlige budgetforhandlinger går i gang.

Vader i miljøpriser

Miljøet i Gladsaxe skal prise sig lykkeligt. Der uddeles nemlig hele to priser om året til miljørigtige initiativer.
Som omtalt forleden i Nyhedsmagasinet, så uddeler Gladsaxe Miljøforening på fredag sin pris til et hus i kolonihaven Pilegårdens Haveby i Mørkhøj. Og sandelig om ikke Gladsaxe Miljø- og Energiråd følger efter i skarpt trav og giver sin pris den 16. juni.
Der er dog det særlige ved dette års pris, at der simpelthen ikke har været bragt nogen modtagere i forslag. Derfor bliver sidste års 2. prioritet rykket op på en 1. plads i år.
Prisen går dermed til boligforeningen Torvegård, da de, som det hedder i begrundelsen, har ydet en næsten pioneragtig indsats for at begrænse, sortere og genbruge affald, herunder at få boligafdelingernes eget område til at hjemmekompostere husholdningsaffaldet.
Prisen bliver overrakt af rådets formand Lis Smidsholm.

Idrætsdag – nu også med dans

På fredag mødes Gladsaxes 4. – 6. klasser til en venskabelig kappestrid i og omkring
Gladsaxe sportscenter.
Det er skolernes fælles idrætsdag, og for første gang nogensinde er også dans på programmet, fortæller idrætskonsulent Pia Bagger:
"I år er 6. klasserne også med, tidl. var det kun 4. – 5. klasse, så vi forudså, at vi måske ville få lidt af et pladsmæssigt problem, ved at der jo ikke er baner nok på stadion. Så der var brug for en ny aktivitet, som kunne tiltrække en masse. Og uden de store behov for f.eks. en dommer og for plads. Så vi tænkte "hvad kunne blive et hit?". Og så har vi aldrig prøvet dans. Det handler jo om at bevæge sig, og det gør man jo i dans. Og der er 150 børn der har meldt sig!"
Ca. 1400 skolelever deltager i år i idrætsdagen og foruden dans er der f.eks. turneringer i svømning, håndbold og bordtennis.