Torsdag den 9. Juni 2005


Kommuneplan vedtaget i byrådet

Et stort flertal af Gladsaxe byråd vedtog i går aftes den ny kommuneplan.

Kommuneplanen indeholder de politiske visioner for Gladsaxes udvikling de kommende år hvad angår bl.a. butikker, boliger, grønne områder og trafikale forhold.

Og især udvidelsen af Høje Gladsaxe Centret har fået ikke så få ord med på vejen, siden debatten om fremtidens Gladsaxe blev skudt i gang for snart et år siden. Og centerudvidelsen var også det helt store emne for kommuneplandebatten i går aftes i byrådet.

Bjarne Rasmussen, venstre:

"Jeg har tidligere her fra talerstolen givet udtryk for, at jeg simpelthen ikke tror på, at Høje Gladsaxe-planerne vil blive effektueret. Det ser ud som om, jeg har taget fejl. Der ser i hvert fald ud som om, ejeren stadig tror på det, og det må vel næsten betyde, at man har fået en aftale med Føtex? Fordi hvis man ikke har det, så er udvidelsen en død sild. Hvis der er en aftale, så vil vi ikke modsætte os muligheden for, at bringe Høje Gladsaxe Centret op på et niveau, som både borgerne i Høje Gladsaxe, de handlende og resten af kommunen kan være bekendt. Men samtidig må vi sige, at det vil have en negativ påvirkning alt andet lige på Søborg Hovedgade. Og derfor fremgår det, at hvis og når der skal sælges jord til udvidelsen af Høje Gladsaxe Centret, så vil salget blive betinget af, at byggeriet bliver gennemført indenfor en nærmere fastlagt kortere tid. Og det er simpelthen fordi, det er uacceptabelt, at man har en lang periode med usikkerhed på Søborg Hovedgade om, hvorvidt der bliver bygget i Høje Gladsaxe eller ej. Så det er måden at løse det på".

Og samlet set vil detailhandlen i Gladsaxe blive styrket, mener Bjarne Rasmussen. Dels med det kommende butiksbyggeri på Søborg Hovedgade, og dels med det nye boligbyggeri på Tinghøjvej, som vil være til gavn for Buddinge centret.

Også det radikale venstre går ind for en centerudvidelse i Høje Gladsaxe:

"Det er vigtigt, at Høje Gladsaxe ikke forslummer. Det gør det i øjeblikket. Og som Bjarne Rasmussen rigtigt sagde, så er udviklingen gået forbi Høje Gladsaxe. Nu skal vi stoppe op, og tage os af Høje Gladsaxe, så vi også i den del af kommunen får et center, hvor folk handler. For det er jo sådan i dag, at hvis man bor tæt ved Lyngby, så handler man i Lyngby, bor man tæt ved Herlev, handler man i Herlev osv. Det vil sige, at rigtigt mange borgere handler udenfor kommunen, men de kan ligeså godt blive og handle i f.eks. Høje Gladsaxe og på Søborg Hovedgade. Det er jo sådan, at mere handel tager mere handel til sig. Og jeg er ikke så bange for Søborg Hovedgade, der kommer jo de her mange boliger på Tinghøjvej, og de mennesker vil selvfølgelig handle enten i Buddinge Centret eller på Søborg Hovedgade. Og de vil sikkert også finde ud af hvis og når der kommer et pænt stort center i Høje Gladsaxe".

Det konservative folkeparti derimod mener, centerudvidelsen er en fatal fejltagelse, som vil betyde, at der fremover kommer til at stå dobbelt så mange kvadratmeter tomme i Høje Gladsaxe Centret, samtidig med, at man ødelægger handelen på Søborg Hovedgade og i Buddinge centret.

Enhedslisten er også imod udvidelsen, primært af trafikmæssige og miljømæssige årsager:

"Uanset om man laver om på adgangsvejen til selve centret, så kan man ikke bare flytte skolerne. Gladsaxevej vil være hovedindfaldsvej til centret, og der er allerede i dag meget tæt trafik, nu bliver Gladsaxevej renoveret, og der bliver endnu mindre plads. Vi ved lavprisvarehuse tiltrække kunder fra andre kommuner, og de kunder er først og fremmest folk, der kommer i bil. Et lavprisvarehus i Høje Gladsaxe vil give konstante daglige problemer med trafik, ikke kun fra de, der kommer for at købe ind, også vareleverancerne vil belaste trafikken", lød det fra enhedslistens Emilce Nielsen, som stemte imod kommuneplanforslaget, fordi hun mener, der er kommet væsentlige indsigelser og ændringsforslag som ikke er blevet imødekommet, bl.a. omkring fortætning og bevarelse af de grønne områder.

"Gladsaxe skal fortsat være en grøn kommune, det grønne præg skal bevares til gavn for både borgerne og plante- og dyrelivet og de grønne områder skal beskyttes og bevares", står der bl.a. i kommuneplanen.

Lars Abel, det konservative folkeparti:

"Der er nogle utrygge udtalelser fra miljøgrupper i vores kommune. Kan man nu fastholde og sikre det grønne præg. Og der er også usikkerhed blandt grundejerne omkring fortætning. Og det konservative folkeparti vil forsøge at være vagthund omkring alt for tæt boligudbygning i vores boligkvarterer, det gælder også de stationsnære områder. Vi skal passe på vi ikke får nogle udnyttelsesprocenter, som er alt for høje. Ikke for højt byggeri, ikke for mange små boliger, som ligger alt for tæt. Vi skal fastholde et åbent præg, og sørge for, at der er nogle friarealer".

SF´s Peter Brooker mener dog ikke, Gladsaxe er på vej til at miste sit grønne præg:

"Nogle gange lyder det som om nogen synes, at der ikke bliver taget nok hensyn til grønne. Jeg synes egentlig ikke, når man kigger rundt i kommunen, at det der har været hidtil af ændringer de sidste f.eks. fire år har betydet, at nu er vi ved at forslumme, at der ikke er andet end beton tilbage. Jeg synes faktisk, vi stadig har en pæn grøn karakter. Og når vi oven i købet uden at ødelægge noget her i den kommende periode får 1000 nye boliger, så synes jeg ikke, det står så ringe til. Men jeg er opmærksom på, at der kan opstå nogle problemer, hvis man går alt for ivrigt frem nogle steder. Men det er ikke sådan, at vi er blevet en ugrøn kommune".

En gruppe borgere i Søborgs Hjerte samlede i foråret underskrifter ind i protest mod planerne

om at udvide husdybden på Søborg Hovedgade Syd, for at give plads til større butikker end hidtil.

Og de fik i går opbakning fra blandt andet Dansk folkeparti:

"Man foreslår helt specifikt for det pågældende område som er hjørnet af Selma Lagerløfs Alle og Søborg Hovedgade, at man udvider husdybden fra 12 til 25 meter. Og det er jo fordi, man skal opfylde et helt præcist givent projekt i området. I øvrigt er det område specielt problematisk og bliver problematisk både trafikmæssigt og genemæssigt for beboerne. Vi opfører på den modsatte side et supermarked på Erik Bøghs Alle, og nu skal man så også have et på den modsatte side. Hvor skal man så parkere? Der er talt om en p-kælder, men hvordan skal man afvikle trafikken fra centret fra Søborg Hovedgade? Jeg tror, det bliver kaotiske forhold, og det vil give gener for naboerne",

sagde Klaus Kjær, der dog valgte at stemme for den samlede kommuneplan, mens partifællen Kristian Niebuhr stemte imod, da der var en række tilkendegivelser og ændringsforlag der ikke blev imødekommet, men som han mente, man burde have taget med i planen.

Kommuneplanen har to hovedmål: Gladsaxe skal være en endnu bedre by at bo i med byliv og kultur. Og Gladsaxe skal være en god erhvervsby.

Kommuneplanen er udarbejdet på grundlag af den planstrategi, som i efteråret var til debat, og selve kommuneplanforslaget har været i offentligt høring her i foråret, og medført i alt 22 tilkendegivelser fra borgere, foreninger og andre interessenter. Og om den endelige kommuneplan sagde borgmester Karin Søjberg Holst:

"Kommuneplanen tegner til at blive en mere aktiv plan end kommuneplanen fra 2001, med visioner, mål og handlinger, som er vigtige for Gladsaxes udvikling i de kommende år. Og jeg vil også takke for den positive modtagelse af planen ved denne 2. behandling. Jeg synes, det er en styrke for en kommuneplan, at der er et bredt flertal bag".

(Hør hele kommuneplandebatten her på hjemmesiden under byrådsmøder)