Mandag den 20. Juni 2005


Det kommunale elforbrug er faldet

Resultaterne af en målrettet indsats for at få reduceret det kommunale el-forbrug begynder nu at vise sig.
Elforbruget i Gladsaxe Kommunes bygninger er faldet med 3,2 % i forhold til 2000, og især en el-sparekampagne rettet mod rådhus, plejehjem og institutioner har haft væsentlig
betydning for resultatet, vurderes det.
"Man har gjort det populært at spare. Vi er jo ellers vant til at få at vide, at vi skal forbruge mere og mere. Men ikke når det gælder el. Og det var jo i og for sig også det, der stod i det materiale, der blev lavet til kampagnen. Man gik direkte ind og fik afdelingerne til at kunne gå ind og spare. Og man kunne konkurrere om, hvem der sparede mest. Det er vigtigt, at have konkurrencemomentet med, når man henvender sig til så stor en gruppe. Fordi så vil man godt overgå hinanden", lyder det fra formanden for miljøudvalget, Lis Smidsholm, det radikale venstre.

Halv million til legepladser

Ni legepladser på småbørnsinstitutioner bliver nu sikrere og sjovere for de små at færdes på.
Som konsekvens af et sikkerhedstjek på samtlige kommunale legepladser blev der i år afsat en halv million kroner til forbedringer, og det er det beløb, der nu kommer ni legepladser til gode.
Institutionen Kildebo får blandt andet et nyt klatrearrangement med faldunderlag. Elledalen får en rutschebane og balancebane. Marielyst får noget så fornemt som et duftbed, og det gør Kildevænget også – her bliver der tale om et højbed med duftplanter.
Så er de 400.000 af den halve million kroner brugt. Restbeløbet bruges til småforbedringer på fem andre legepladser.

Konkurrencestyrelsen: Manglende udliciteringslyst koster dyrt

Kommunernes manglende lyst til at udlicitere koster både private virksomheder og
skatteborgere dyrt, konkluderer en netop offentliggjort redegørelse fra Konkurrencestyrelsen.
Private firmaer går hvert år glip af opgaver for tocifrede milliardbeløb og
borgerne af tilsvarende besparelser, vurderer Konkurrencestyrelsen, der mener, kommunerne burde mere end fordoble omfanget af udliciteringer.
"Det bekræfter det konservative folkeparti i den antagelse, vi har haft hele tiden. At man i større grad skal bruge udlicitering som et politisk styringsredskab, for at sikre bedst mulig pris og kvalitet til borgerne. Typisk vil det være sådan noget som driftsafdelingen man ville kunne se på, men der er også en lang række andre områder, som man kan gå ind og kigge på. F.eks. på teleydelser, hvor man kun har benyttet TDC som leverandør. Man kan se på Frederiksberg og andre kommuner, de har faktisk haft en vellykket udlicitering af lønadministrationen. Der er en lang række punkter, hvor man kan gå ind område for område og lave udlicitering. Og der er potentiale i Gladsaxe", siger Henrik Sørensen fra det konservative folkeparti.

Gladsaxe i år 2020

Hvor mange mennesker vil der bo i Gladsaxe kommune om 15 år? Hovedstadens Udviklingsråd siger færre, Gladsaxe kommune siger flere.
Ifølge en prognose fra Hovedstadens Udviklingsråd vil Gladsaxe kommune frem til år 2020 opleve et fald i befolkningen på mere end 3000 mennesker. Det er blandt andet nybyggeri i Roskilde og i Hovedstaden, der får folk til at flytte andre steder hen end Gladsaxe.
Nu har Gladsaxe kommune imidlertid lavet sin egen årlige prognose, og den spår, at kommunen vil tælle flere – og ikke færre - mennesker i år 2020.
Prognosen forudser en stigning på 500 mennesker i forhold til i dag, så kommunen om 15 år vil tælle godt 62 et halvt tusind borgere.
Forskellen i de to prognoser er, at kommunens egen vurdering, tager højde for nybyggeriet i Gyngemosen, og at man regner med, at blive bedre til at holde på de unge med de mange nye ungdomsboliger, der bliver bygget.

Sommerbogen

Et helt nyt sommerferietilbud fra Gladsaxe bibliotekerne skal være med til at øge læselysten blandt skoleelever.
"Det henvender sig til de 7 – 13-årige børn, som har lyst til at læse gode bøger i sommerferien. Man kan tilmelde sig på alle 5 biblioteker, og ved tilmelding får man udleveret nogle boganmeldelsesark og et stempelkort. Og så er det meningen, at man skal læse 5 bøger hen over sommerferien. Og for hver anmeldelse man afleverer, får man et stempel. Og når stempelkortet er fuldt, så får man lov at vælge mellem de gavebøger, vi har at tilbyde. Det er selvfølgelig en aktivitet, vi håber vil styrke læselysten og så er det selvfølgelig også for, at give mulighed for den gode læseoplevelse", fortæller Anitta Fruelund fra Bagsværd bibliotek, der allerede har fået de første tilmeldinger til aktiviteten "Sommerbogen", som startede i sidste uge og kører hele sommerferien.