Fredag den 13. Maj 2005


Efterlyser hjælp til at undgå koncentrationer af tosprogede

Hvis ikke forældre til tosprogede elever i folkeskolen i Gladsaxe ad frivillighedens vej vil være med til at undgå ghettodannelser ved at benytte flere skoler, så er kommunen klar på at bruge tvang.
Det siger børne- og undervisningsudvalgets formand, socialdemokraten Trine Græse.
Problemet er blot, at tvungen spredning af tosprogede elever er ulovlig, hvilket Albertslund kommune, der i årevis har brugt den metode, har fået at vide af undervisningsministeriet.
Især på Værebro skole i Bagsværd er koncentrationen af tosprogede i år stor – så stor, at der i de to nye børnehaveklasser efter sommerferien er op til 50% tosprogede, siger Trine Græse:
"Vi håber blandt andet ved hjælp af integrationsrådet at få forældrene til frivilligt at søge de skoler, hvor der er lærere, der taler deres børns modersmål, eksempelvis tyrkisk på Bagsværd skole. Hvis ikke det lykkes, så må vi have alternative muligheder, og her må ministeriet hjælpe os. Vi er faktisk lidt på bar bund i forhold til handlemuligheder. Men er tvang den eneste udvej, så er jeg parat til det, hvis der kommer lovhjemmel".

Posthuslukning op i folketinget

Enhedslisten vil nu rejse lukningen af Buddinge postkontor som sag i folketinget.
Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst har tidligere protesteret skriftligt både til trafikministeren og direktøren for Postdanmark, uden at den truende lukning dog er taget af plakaten.
Derfor skal sagen rejses politisk, mener Enhedslisten, her ved Søren Søndergaard:
"Det her skal ikke ses som et modtræk i forhold til borgmesterens initiativer, snarere som en forlængelse. Vi er nødt til at få postvæsenets serviceforringelser debatteret politisk. Det danske postvæsen er ved at blive privatiseret, så eksempelvis udenlandske investorer kan score en profit. For borgerne er en ordentlig postbetjening vigtigere end privatisering".
Enhedslisten har taget initiativ til en underskriftsindsamling mod lukningen af posthuset, og der kan rekvireres lister på telefon 40 45 38 49.

GPS til demente

Demensramte gladsaxeborgere vil fra næste år blive tilbudt en lille GPS sender, som skal
være med til at sikre dem og skabe tryghed, både for dem selv og for deres pårørende.
Det besluttede et enigt byråd på sit møde i denne uge.
I dag benytter man sig i Gladsaxe af alarmbrikker, som afgiver et signal, hvis den demente forvilder sig væk fra sin bolig. Men med en GPS sender kan man se, hvor vedkommende
befinder sig, og dermed kan man hurtigt hjælpe den demensramte hjem igen.
Den sociale forvaltning har siden det konservative folkeparti rejste sagen i marts måned
undersøgt forskellige tekniske GPS løsninger.
I Odense har man f.eks. overvejende gode erfaringer med at bruge mobiltelefoner med
GPS sendere. Men den løsning henvender sig primært til lettere demente, og er derfor for
begrænset, mener Lone Yalcinkaya, venstre:
"GPS løsningen i sig selv er langt fra nok, og vi i venstre ønsker større tryghed for vores borgere. Ikke mindst de svært demente. Den her løsning er tænkt til lettere demente. Og i den sammenhæng vil vi gerne arbejde for, at man i tæt dialog med forvaltningen og ældrerådet søger de løsninger, der er på markedet.
Også det konservative folkeparti mener, det er vigtigt, at man vælger en moderne løsning:
"I Århus har man en GPS løsning med mobiltelefon, men det er ikke den demente, der har en mobiltelefon på sig, men man bruger mobilen til at ringe op og søge den demente, som har fået en mini-tracker. Den kan lejes på månedsbasis, der er altså ingen store engangsudgifter. Jeg beder om, at borgmesteren giver os en garanti for, at det vi forpligter os til i dag, det ikke er, at gå ud og foretage en oldnordisk investering i oldnordisk teknologi. Men at man finder den mest moderne teknologi til den billigste pris", sagde Lars Abel fra det konservative folkeparti.
I løbet af de kommende måneder skal nu man i Gladsaxe forsøge at finde den helt rigtige GPS løsning.

Hashrygende overfaldsmænd for retten

I dag starter retssagen mod fire unge mænd mellem 17-21 år, som er sigtet for ved flere lejligheder i januar, at have slået på folk med kraftige knallertkæder med hængelåse.
Bl.a. er de sigtet for et overfald på Breumvej i Mørkhøj på to af områdets beboere, som prøvede at forhindre de unge i at ryge hash i et vaskeskur. Da de sigtede efterfølgende var til afhøring hos politiet, var det en 17-årig der påtog sig skylden for overfaldet, men den påstand stemmer ikke overens med ofrenes forklaring. Politiet mener derfor at den 17-årige har påtaget sig skylden for at beskytte en kammerat, der i forvejen har en betinget dom.
De fire unge er yderlig sigtet for dødstrusler og for besiddelse af euforiserende stoffer.
Retssagen starter i dag og fortsætter i næste uge.