Tirsdag den 31. Maj 2005


Kommuneplan til 2. behandling

71 underskrifter fra beboere i Søborgs Hjerte lander i dag på økonomiudvalgets bord.

Politikerne skal i dag 2. behandle forslaget til Kommuneplan 2005 og tage stilling til de i alt 20 indkomne indsigelser og ændringsforslag til planen.

Og beboerne i Søborgs Hjerte protesterer mod forslaget om at udvide husdybden på Søborg Hovedgade Syd, så der fremover er mulighed for at etablere butiksarealer, der kan rumme større butikker end det hidtil har været muligt:

"Det mener vi simpelthen ikke, vi hverken har behov for eller vil være gavnligt for lokalområdet. Dels kan man jo sige, at med en udvidelse af bygningsdybderne, så vil alle gårdmiljøerne osv. blive ødelagt. Og samtidig vil trafikbelastningen til de her forretninger blive øget betragteligt. Og vi har alle problemer med meget trafik og er i øjeblikket er man jo i gang ved Erik Bøghs alle med at lave et stort nyt centerbyggeri, hvor Irma og en ny Fakta vil blive placeret. Så der vil komme nye store dagligvareforretninger i området, og vi mener simpelthen ikke, at vi har behov", siger Allan Harder fra indsigelsesudvalget i Søborgs Hjerte.

Forslaget til Kommuneplan 2005 har som nævnt medført i alt 20 indsigelser. Ca. halvdelen kommer fra borgere, og de handler bl.a., foruden Søborgs Hjerte, om flere grønne områder, legepladser og bedre cykelstier.

Også den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, Sammenslutninger af grundejerforeninger i Gladsaxe, og Handelsforeningen for Søborg og omegn er kommet med tilkendegivelser til kommuneplanforslaget.


Dom til ejeren af brandtomten på Moseskrænten

Retten i Gladsaxe har afsagt dom i sagen om brandtomten på Moseskrænten.

Ejeren er blevet idømt en bøde på 10.000 kr. samt påbud om inden 1. september at have bragt alle de tre forhold som hun var tiltalt for i orden.

Forholdende omfatter, for det første, at have opført et skur ulovligt på grunden og efterfølgende undladt at fjerne det igen efter påbud fra kommunen. For det andet, at have undladt at holde hus og grund i forsvarlig og ordentlig stand. Og for det tredje, ikke at have efterkommet kommunens krav om dokumentation for om husets konstruktioner er i forsvarlig stand.

Er forholdende ikke bragt i orden den 1. september, blev ejeren endvidere dømt til at betale 5.000 kr. i tvangsbøder pr. uge til dette sker.


Politiker: God ide med aktion sikker skolevej

De aktionerende forældre ved Høje Gladsaxe skole får nu politisk opbakning.

En gruppe forældre er blevet så trætte af andre forældres køren deres børn frem og tilbage til skole, at de på denne uges tre første dage har etableret en bom på skolevejen. Dermed kan bilerne ikke komme helt ned til skolen og vende, hvilket ellers er en medvirkende årsag til mange farlige situationer for de andre skolebørn.

Forældrene bag ’aktion sikker skolevej’ ser gerne at børnene sættes af 400 meter før skolen på nogle parkeringspladser, hvor der i modsætning til ved skolen er masser af plads.

En ide, der bakkes op af formanden for børne- og undervisningsudvalget, socialdemokraten Trine Græse:

"Det er en rigtig god ide med aktionen. Vi ser ofte, at der skal utraditionelle ting til for at få den brede forældregruppe til at se problemet. Teknisk ligger løsningen i trafik- og teknikudvalget, men dialogen med forældrene er vigtig".

Forældrenes aktion for en mere sikker skolevej slutter i denne omgang i morgen.


Frit lejde for farlig affald

150 kg farligt affald fra fem virksomheder. Det blev resultatet af en frit lejde-kampagne, der på en enkelt dag i april blev ført overfor 12 mindre produktionsvirksomheder på Vandtårnsvej 110 i Søborg. En adresse som Novo Nordisk Engineering skal overtage.

Kampagnen kørte som et pilotprojekt, en forløber for en kampagne i Agenda 21-regi, hvor alle virksomheder gratis kan få hentet deres farlige affald.

Ved pilotprojektet blev der indsamlet 50 kg maling, 50 kg olieaffald, 25 kg spraydåser og 25 kg akkumulatorer.

Formålet med frit lejde-kampagnen var dels at tjekke, hvor meget farligt affald mindre virksomheder ligger inde med, og dels at sikre, at virksomhederne ved fraflytning ikke efterlader affald, der kan ligge og forurene.


Flere eller færre uheld?

Stik imod erfaringerne fra redningsberedskabet i Gladsaxe, så melder vejdirektoratet ikke om stigning i antallet af trafikuheld på motorring 3 i forbindelse med udbygningsarbejdet.

I april kunne beredskabschef i Gladsaxe, Ole Nedahl, her i Nyhedsmagasinet melde om flere udrykninger til uheld på motorvejen end normalt.

Men samlet set for hele strækningen, så er der ikke tale om en stigning, viser vejdirektoratets beregninger nu over de første ti uger med vejarbejdet.

Ombygninger af den størrelse har ellers tidligere resulteret i mange uheld, men ved hjælp af variable hastighedstavler og informationstavler, der advarer trafikanterne om kø længere fremme, er det lykkedes at holde statistikken på vanligt niveau.

Optællinger viser desuden, at færre bilister end beregnet vælger motorringen fra under ombygningen og kører ad alternative ruter. Kun ca. 10% vælger andre veje, og her er der primært tale om ring 4 gennem Bagsværd-delen af Gladsaxe.


25 eller 50 stillere?

Hvor svært skal det være at blive kandidat på valg til byrådet til efteråret?

Det spørgsmål skal afgøres i økonomiudvalget i dag. Hidtil har det blot været nødvendigt med 25 stillere for at komme med på listen, der bliver taget med ind i stemmeboksen på valgdagen.

Der er i Gladsaxe mulighed for at sætte kravet til antal stillere op til 50 – det er der i kommuner med over 25.000 borgere - men ved det seneste valg i 2001 blev den mulighed ikke udnyttet.

Ved byrådsvalget i 2001 stillede der, ud over de traditionelle, tre partier op, nemlig Forældrepartiet, Gladsaxelisten og Skraldelisten. Sidstnævnte opnåede valg, én plads i byrådet, men er siden gået i opløsning som parti.

Ved valg til folketinget gælder der helt andre regler for at blive godkendt. Her skal der 1/175 af stemmetallet ved sidste valg til. Således var det nødvendigt med 19.713 stillere ved folketingsvalget tidligere på året.