Torsdag den 10. Marts 2005


Ser nærmere på GPS-sendere til demente

Politikerne i Gladsaxe vil nu, på foranledning af der konservative folkeparti, se nærmere på
GPS-sendere som et måske kommende tilbud til demente borgere.
I Gladsaxe benytter man sig i dag af såkaldte alarmbrikker, som afgiver et signal, når en dement borger forlader sin bolig. Men med en GPS-sender kan man også se, hvor vedkommende befinder sig.
Den konservative Lars Abel sagde på byrådets møde i går aftes:
"Det henvender sig til de situationer som opstår i særdeleshed på de afskærmede afdelinger, hvor der er behov for at give vores ældre medborgere som bor der den frihed, at de ikke kommer til at bringe sig selv i en situation, som hverken er dem værdig, men også vanskelig at løse og ikke mindst vanskelig og svær på de pårørende at acceptere. Derfor henstiller jeg til, at alle er med i, at man får undersøgt og belyst det her. Hvad vil det koste og hvordan får man løst det i praksis, så det kan indgå i budgetforhandlingerne. De konservative vil gerne være med til at finde penge, fordi det skal løses. Vi kan ikke være andet bekendt over for de pågældende mennesker. Det er deres værdighed og frihed det drejer sig om".
Men formand for socialudvalget, Erling Schrøder, mener stadig, der er en række spørgsmål som mangler at blive besvaret, førend byrådet kan træffe en beslutning:
"Det er jo lovligt, det de konservative foreslår. Spørgsmålet er bare, om sådan et frivilligt tilbud om GPS er en hensigtsmæssig løsning som supplement til de mange tilbud vi anvender i dag. Det vil jeg godt have forvaltningen til at kigge nærmere på. Vi skal også være opmærksomme på, om den demente forstår rækkevidden af det, vedkommende i givet fald afgiver samtykke til".
Et enigt byråd besluttede i første omgang at oversende sagen til socialudvalget, og inden
sommerferien skal der træffes en principbeslutning.

Glemte at høre handicappede

Gladsaxes socialudvalg har for nylig godkendt de nye kvalitetsstandarder for
hjælpemiddelområdet.
Kvalitetsstandarderne er det primære styringsredskab på hjælpemiddelområdet og beskriver bl.a. sagsbehandlingstider og visitationskriterier for hjælpemidler til handicappede.
Men de handicappede selv er ikke blevet hørt i forbindelse med de nye kvalitetsstandarder. Det har man nemlig glemt, fortæller formanden for den lokale afdeling af Dansk
Handicapforbund:
"Før der blev oprettet et handicapråd, havde vi høringsmulighed. Og vi blev hørt om, hvad vi syntes, var godt og dårligt. Og det har man glemt den her gang", siger formand Lone Andersen fra Dansk Handicapforbunds lokalafdeling som har to repræsentanter i Gladsaxes handicapråd.
"Problemet er at det heller ikke har været oppe i handicaprådet! Jeg læste i lokalavisen, at de var kommet. Så henvendte jeg mig personligt til kommunen og spurgte, om ikke man havde lavet en fejl. Det fandt man så ud af, at det havde man, idét man hverken havde hørt handicaprådet eller lokalafdelingerne".
På sit møde i denne uge diskuterede handicaprådet de nye kvalitetsstandarder og rådets
kommentarer vil blive behandlet senere på året, hvor der skal ske en præcisering af
visitationskriterierne.

Katastroferegister tjekkes ved øvelse

25 hårdt kvæstede buspassagerer bliver i morgen fragtet til Herlev amtssygehus, efter at bussen er blevet torpederet af en lastbil ved Gladsaxe Trafikplads.
Heldigvis er der tale om en øvelse, der skal tjekke beredskabet hos udrykningsfolkene og på hospitalet.
Politiets rolle bliver minimal ved øvelsen, som foregår lige omkring sygehuset, men Gladsaxe politi benytter lejligheden til at pudse katastroferegistret af.
Det blev senest brugt i forbindelse med de danske ofre for flodbølgen i Asien.

Hundeluftning i flok

Dog walk 2005 omkring Bagsværd Sø tegner til at blive en af efterårets helt store events i Gladsaxe.
Det mener i hvert fald firmaet Olivers Petfood, der står som arrangør af den kollektive gang hundeluftning, der ventes at trække op mod 500 hundeejere plus deres firbenede venner til.
Arrangementet vil omfatte en vandretur omkring søen med hunde i snor. Undervejs vil der være indlagt pitstops, så både mennesker og dyr kan blive trakteret, menneskene med croissanter og kaffe, hundene med vand og poser til hvad der nu måtte droppe ud i den anden ende.
Hundelufterne skal betale for at deltage, og overskuddet vil gå velgørenhed.
Men inden der kan luftes i samlet flok, så skal der gives grønt lys fra politisk side til dog walk’en, der ventes at blive en årligt tilbagevendende begivenhed.