Torsdag den 22. September 2005


Populære genbrugslopper

De ugentlige loppemarkeder ved Gyngemoseværket er blevet en god forretning for de lokale foreninger.
Det er efterhånden halvandet år siden man startede med Direkte Genbrug i Gladsaxe, og den første evaluering af ordningen viser, at den populær.
Der bliver afleveret mange brugte bøger, møbler og andet på genbrugsstationen på Turbinevej, hvorefter frivillige foreninger, også kaldet Genbrugslopperne, sorterer og sælger nogle af effekterne på et loppemarked. Her kommer der mellem 100- og 150 besøgende hver uge, og på lidt under et år er der solgt næsten 60 ton "lopper".
Pengene fra salget går til den forening, der har stået for loppemarkedet den pågældende dag. Eksempelvis Det danske spejderkorps´ 1. Søborg-gruppe:
"Det vi har tjent på det, er faktisk det samme som vi får ind på kontingent fra spejderne på et år. Så det har faktisk givet en fordobling af vores økonomi, hvis man kan sige dét. Og det har givet mulighed for at lave nogle helt andre aktiviteter for både spejdere og ledere. Vi har f.eks. været mere på sommerlejr og vi har kunnet leje nogle biler, så ledere og seniorer har kunnet køre rundt i landet og besøge en masse spejdere og få en masse venskaber på den måde", fortæller tropsleder Søren Manfeldt-
Foruden spejderorganisationerne tæller Genbrugslopperne i øjeblikket Jumboklubben,
Lions Club i Bagsværd og Bagsværd Roklub.

Sort arbejde på pizzeriaer

Næsten halvdelen af medarbejderne på pizzeriaer og restauranter er aflønnet sort.
Det viser den seneste kontrolrazzia på 39 virksomheder i det nordsjællandske område, herunder tre i Gladsaxe.
I en koordineret aktion, der blev afsluttet i mandags, mellem blandt andre skattevæsenet og politiet, blev der mødt 21, som havde såkaldt første arbejdsdag. 11 fik udbetalt dagpenge. 9 fik udbetalt sociale ydelser, hele 24 var familie eller venner, der arbejdede uden aflønning. En stak af ved synet af myndighederne, og en arbejdede uden at have arbejdstilladelse.
I alt var der altså fusk med 67 ud af de 143 ansatte.
I Gladsaxe blev tre pizzeriaer kontrolleret, og her blev der snydt med personalet på de to af dem.

Ø: Forhold for bløde trafikanter under al kritik

Forholdene for de såkaldt "bløde" trafikanter i Gladsaxe er under al kritik.
Det mener enhedslisten, som nu er gået i gang med at kortlægge skæve fortovssten,
huller i asfalten og farlige cykelstrækninger i kommunen:
"Jeg tror de fleste af os kender til folk som f.eks. bruger rollator, som kan fortælle om, hor svært det er at komme frem, når man måske har været ude og måske købe varer og skal hjem. Der er høje niveauforskelle på fortovsstenene, man støder hele tiden imod. Kørestolsbrugere, som virkelig lider under de ujævnheder. Og også cyklister, som har problemer med de huller, der er rundt omkring. Bl.a. i vores afdeling i Gladsaxe har vi haft flere, som decideret er faldet og har slået sig. Og det er klart, det gør, at vi siger, det er en sag, der må tages op", siger
enhedslistens Søren Søndergaard.

Tonen er blevet friere i folkeskolen

Nutidens skoleelever får tit at vide, at de er respektløse og individualistiske i en grad der nærmer sig kynisk egoisme. Det er nok kun sjældent tilfældet, men i går i programmet Dagsordenen forklarede Poul Thorup, der har undervist på Høje Gladsaxe Skole i knap 40 år, at det 21. århundredes elever ikke er lige så eksemplariske, som dem han underviste i 1960’erne. "Tonen er lidt friere i dag. Der kommer nogle gange nogle meninger frem fra eleverne, som måske er gode nok, men de bliver ofte leveret lidt bramfrit og umotiveret", fortæller han. Høje Gladsaxe Skole fejrer sin 40 års fødselsdag lørdag den 1. oktober.

Miljøpris til Børnehaven Birkehaven

I går blev Daginstitutionernes Miljøpris uddelt.
Prisen gik i år til Børnehaven Birkehaven, og det var en samling stolte børn og medarbejdere der havde taget turen fra Mørkhøj til Buddinge og Gladsaxe rådhus for at tage imod prisen:
"Børnene synes, det er rigtigt spændende, at de skal herop i dag. Og de er rigtigt stolte af, at de nu har løbet hver morgen i et helt år. Ellers har vi i Birkehaven også meget fokus på vores kost og på den måde vi genbruger på", fortæller Marianne Milbo, leder af Børnehaven Birkehaven.

Digital selvbetjening

Gladsaxe kommune deltager her i efteråret i en stor offentlig kampagne for digital selvbetjening.
Via kommunens hjemmeside kan man i dag hjemme fra sin egen computer hente en masse oplysninger og klare en lang række ting som tidligere krævede, at man ringede, besøgte eller sendte breve til rådhuset. Erik Mortensen som er webansvarlig i Gladsaxe Kommune fortæller her om de mest benyttede tjenester. "Udgangspunktet har været at vi har en masse borgere der kommer på hjemmesiden. Det havde vi i forvejen, så det handlede om at få dem til at benytte vores tjenester og det er faktisk gået ganske godt. Det vi kan se er at det er mest de lidt yngre der bruger hjemmesiden. Det er især barsels- og SU guiden. Men så har vi faktisk oplevet noget sjovt og det er at der er flere der bruger vores pensions guide, det vil sige en oversigt/guide til det at gå på folkepension. Så vi har opnået at få flere og flere brugere og det er vi glade for".