Mandag den 3. April 2006


Nytter modersmålsundervisningen?

Modersmålsundervisningen af tosprogede skoleelever hjælper ikke eleverne på vej til at blive bedre i andre fag. Det har ellers hidtil været antagelsen.
Men nu konkluderer Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut, AKF, at der ikke er niveauforskel på tosprogede, der får, henholdsvis ikke får undervisning i deres modersmål.
Det får nu Københavns kommune til at afskaffe det særlige undervisningstilbud, der er frivilligt for kommunerne at tilbyde.
Blandt de frivillige er også Gladsaxe, hvor diskussionen for og imod den type undervisning har været fremme flere gange og formentlig igen vil komme det med det nye resultat in mente.
Trine Græse, formand for børne- og undervisningsudvalget, vil ikke kommentere en eventuel ændring i Gladsaxe, førend problematikken har været vendt i blandt andet den socialdemokratiske gruppe.

Lightergasundersøgelse blandt kommunens skolebørn

Børn og unge der sniffer lightergas, har i den seneste tids haft massiv pressedækning. For at få afdækket hvor stort problemet er her i kommunen har SSP-Gladsaxe netop gennemført en undersøgelse på samtlige skoler.
SSP-konsulent i Gladsaxe Kommune Sacha Popovic fortæller:"Da vi havde set en masse i medierne, jamen så tænkte vi, hvor grelt mon det er her i Gladsaxe Kommune. Og inden man begyndte at søsætte de store indsatser, så ville vi lige få undersøgt hvor stor problematikken er i Gladsaxe. Derfor satte vi os ned og fik udarbejdet nogle spørgsmål som vi sendte ud til samtlige skoler. I alt har alle 5, 6, 7, 8, 9, og 10 klasser samt ungdomsskolen modtaget spørgeskemaer. Indtil nu har vi fået ca. halvdelen tilbage, men jeg regner med at vi får resten af svarende indenfor de næste to uger. Det vi har skimmet igennem indtil nu, så ser det altså ret fornuftigt ud her i Gladsaxe. Der er slet ingen grund til bekymring. Nu er vi jo ikke færdig, men det vi har og holde det op imod er tallene fra Sundhedsstyrelsen, hvor hver tiende ung mellem 12 og 16 år har prøvet at sniffe lightergas, og det er desværre en stigning på 30 % siden 1995. Men ud fra det vi kan se på nuværende tidspunkt, så er vi slet ikke oppe på de tal. Så derfor er det jo meget godt at vi har lavet denne hurtige og anonyme undersøgelse, fordi så kan vi jo bruge vores resurser de rigtige steder, frem for at skyde gråspurve med kanoner", fortæller kommunens SSP-konsulent Sacha Popovic.

Tyverier fra tyske bilmærker

Gladsaxe politikreds bliver nu igen udsat for et raid fra en tyvebande, der bryder ind i biler og stjæler radioer, navigationsanlæg og andet værdifuldt løsøre.
Den foreløbige opgørelse siger, at omkring 20 biler, de fleste af mærket Audi eller folkevogn, har været udsat for indbrud. Her bruges en teknik med en falsk nøgle, der får el-ruderne til at køre ned, så der er fri adgang til varerne. Ved andre bilmærker bliver sideruderne simpelthen smadret.
I Gladsaxe kommune er det indtil videre gået ud over biler på Amundsensvej, Kongshvilebakken og Kongshvilevej – tre veje i samme nærområde.
Gladsaxe politi opfordrer igen bilejere til at tage værdigenstande med sig, når bilerne forlades.

Sundhedschef skal gøre os sundere

For første gang i Gladsaxes historie har kommunen ansat en sundhedschef. Vi har spurgt den nye mand i den nye stilling om hvad en sundhedschef skal lave i Gladsaxe. Morten Just: "Jeg bliver en blæksprutte, der skal samle og koordinere den forebyggende sundhedsindsats i Gladsaxe kommune. Gladsaxeborgeren vil forhåbentligt mærke indsatsen på flere måder. For eksempel vil vi gerne etablere nogle rehabiliteringstilbud til borgere med kroniske sygdomme. Og i skolerne, daginstitutionerne og klubberne vil der også komme nogle konkrete forebyggende tiltag. I det hele taget skulle vi gerne sørge for borgerne kommer til at mærke, at Gladsaxe kommune generelt tænker mere sundt".