Fredag den 7. April 2006


Byråd: Massiv opbakning til egnsteater

Det er et bredt politisk flertal der bakker op om etableringen af et egnsteater i Gladsaxe Kommune.
Det ligger fast efter seks ud af byrådets syv partier i denne uge endeligt vedtog at ansøge om, at Gladsaxe Teaterselskab af 27. februar bliver godkendt som egnsteater. Hjemmehørende i Gladsaxe Teaters nu tidligere lokaler på Buddinge Hovedgade.
Eva Nielsen, socialdemokraterne:
"Det vi vil er ikke en gentagelse af det tidligere teater. Det er ikke det, vi arbejder på. Det er ikke at fortsætte, på godt og ondt. Vi skal skabe noget nyt. En aktiv teaterpolitik har betydning for kommunens udvikling. Vi ønsker nu at skrue det lokale teater og kommunens øvrige kulturliv sammen. Skabe mere liv og forhåbentligt komme tættere på hinanden i arbejdet med at skabe en anderledes kulturinstitution. Hvo intet vover, intet vinder. Og vi tror oven i købet på idéen. Foruden en masse voksne har vi også i vores samfund en masse glade og dygtige børn som gerne vil beskæftige sig med at spille teater. Både i institution, skole, SFO og fritiden. Den interesse forsvinder jo ikke med det samme. Og den kunne jo også videreudvikles i lokalerne på Gladsaxe Egnsteater".
 
Kommunen vil støtte et nyt egnsteater med 2 millioner i driftstilskud over en 3-årig
periode. Men dansk folkeparti mener ikke, det er en kommunal opgave at drive teater. Og gruppeformand Kristian Niebuhr har tidligere her i Nyhedsmagasinet udtalt, at han mener der reelt er tale om en blankocheck til det nye teater, fordi ingen kan overskue, hvor
mange penge, det rent faktisk kommer til at dreje sig om, og kommunen derfor risikerer, at skulle dække et eventuelt underskud.
Det radikale venstres Cheri-Mae Williamson er ikke enig:
"Vi ser mange muligheder i, at der ligger et teater her i Gladsaxe. Ikke kun som et hovedstadsteater men som et tilbud i den samlede Region Hovedstaden. Og dansk folkeparti giver udtryk for, at vi ved at vedtage at give de her 2 mio. til at få det startet også er forpligtiget til at spytte flere penge i kassen, hvis tingene ikke går efter hensigten. Jeg ser det mere som et udtryk for, at de mange mennesker, som også vil støtte det her fremover og vil arbejde for at teatret kan blive ved med at fungere, at de komme til at løbe noget stærkere. Vi forpligtiger os for en 3-årig periode til at give 2 mio. til driften. Og ikke mere. Resten skal evt. forhandles her efter de 3 år. Vi ser i det radikale venstre kun muligheder for at profilere Gladsaxe og derfor ser vi også de penge, der bliver postet i det her, meget vel kan vise sig at være muligheder og udvikling som bliver ført tilbage til Gladsaxe. Så det behøver ikke kun være penge ud af borgernes lommer, det kan også være penge i borgernes lommer! Så vi er meget glade for initiativet der er taget".
 
Også enhedslisten bakker op om initiativet.
Men partiet vil samtidig have fulgt sagen om Gladsaxe Teaters lukning til dørs, og have
undersøgt, hvad det er, der er sket med Gladsaxe Teater. Søren Søndergaard:
"Jeg må indrømme det undrer mig stærkt, hvordan formanden for Hovedstadens Teater kan forhåndsmeddele, at der ikke vil blive givet penge til fortsat drift af et teater i Gladsaxe, når den plan han er blevet bedt om at lave af kulturministeren overhovedet ikke er færdig, men først bliver lavet eller offentliggjort til maj. Det virker mildest talt som om, der har ligget en forhåndsindstilling om, at det var godt at få lukket Gladsaxe Teater. Eller i hvert fald på de givne vilkår var godt, der ikke var noget teater i Gladsaxe. Vi ved jo alle sammen, at der ikke er det tilstrækkelige antal midler til at drive alle teatre i København og der skal formentlig lukke et par teatre. Og det er klart, der er måske nogen der kunne se en fordel i at benytte lejligheden til at komme af med et teater som pga. nogle overoptimistiske prognoser ikke har kunnet køre rundt og derfor skyldte penge væk. Men vi synes ikke, det er den rigtige måde at gøre det på. Og vi ønsker i hvert fald at den sag følges til dørs. Derfor har vores medlem af folketinget og kulturordfører stillet en række spørgsmål til kulturministeren, og der vil blive et samråd, hvor de her ting vil blive undersøgt".

Scenografer: Bevar Gladsaxe Teater

Sammenslutningen af Danske Scenografer vil nu hjælpe Gladsaxe kommune på vej i en videreførelse af Gladsaxe teater som egnsteater.
Sammenslutningen har i en henvendelse til kommunen givet udtryk for støtte og opbakning.
Scenograferne gør opmærksom på, at inventaret på teatret er af høj kvalitet og vil koste uforholdsmæssigt meget at genanskaffe, hvis det skulle blive solgt. Derfor foreslår de at lave en gennemgang af inventaret sammen med uvildige fagkyndige, inden det er for sent.
Modsat flere andre, så mener scenograferne desuden, at selve teaterrummet er helt unikt med en stor fleksibilitet.

Virtuelt bibliotek på vej

Hvordan skal bibliotekerne i Gladsaxe udvikle sig fremover?
Det giver en visionsrapport fra bibliotekschef Charlotte Plenge en hel del svar på.
I Biblioteksmagasinet, der sendes næste gang onsdag den 12. april, fortæller Charlotte Plenge meget mere om fremtiden for Gladsaxe-bibliotekerne.
 
(hør interview i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Indbrud på skole og virksomhed

Det var stærkt computerinteresserede tyve, der mandag aften var på spil i en virksomhed på Generatorvej og på Gladsaxe skole i samme område.
En dør blev brudt op med et koben i virksomheden, og fire computere, fladskærme samt kontanter blev taget med.
På skolen blev døren ind til AV-rummet sparket ind. Her fra forsvandt tre bærbare computere, en projektor og enkelte andre genstande. Her skete tyveriet i tidsrummet 17-22.
Eventuelle vidner bedes rette henvendelse til Gladsaxe politi på 3954 1448.