Torsdag den 23. Februar 2006


Forebyggelsescenter åbner til efteråret

Til efteråret åbner Gladsaxes første forebyggelsescenter.
Formand for social- og sundhedsudvalget, Erling Schrøder:
"Det drejer sig om at man ligesom skal prøve at komme misbrug til livs. Vi vil godt lave noget der kaldes en livsstilsklinik, hvor vi kan se på de her livsstilssygdomme som opererer meget her i disse år. Vi skal fortælle folk lidt om alkohol, misbrug, fedme, rygning. I det hele taget skal vi have gang i træningen. Vi er jo i forvejen kendt for, at der er mange pensionister der træner, men vi skal have alle med, fordi fra 1.1. 2007 skal vi betale for indlæggelser på sygehus, og derfor skal vi forebygge. Men vi skal ikke være en kommune fyldt med asketer, vi skal stadig have vores behov dækket inden for de forskellige områder. Men med måde. Forebyggelse og sundhed, det vil man høre om de kommende år, det er det, det drejer sig om", siger Erling Schrøder.
Forebyggelsescenteret, der formentlig bliver placeret i Jobhusets nuværende lokaler på Søborg Hovedgade, har fået økonomisk støtte fra socialministeriets pulje til forsøg med forebyggelses- og rådgivningscentre.

IT i børnehaven

En rapport fra Undervisningsministeriet slår igen fast at danskerne er relativt gamle, når de forlader uddannelsessystemet. Sabbatår, sen skolestart og hyppige studieskift er nogle af synderne, men en af metoderne til at få de unge hurtigere igennem skolesystemet er måske at lære dem IT allerede i børnehaven. Det foreslår det konservative folkepartis byrådsmedlem, Lars Abel: "Jo før vi starter med en IT-strategi desto bedre tror jeg vi giver børnene mulighed for at skaffe informationer selv. På den måde vil de lære hurtigere og lettere – også når de kommer i ’rigtig’ skole".

Lige nok til bestyrelser

Kun med nød og næppe er det lykkedes at skaffe forældre nok til at fylde samtlige bestyrelsesposter ud på de skoler i Gladsaxe, der har bestyrelser. Dem er der 13 af.
Men antallet af stedfortrædere er så forsvindende lille, at der sandsynligvis må suppleringsvalg til på enkelte skoler i løbet af denne valgperiode, der varer fire år.
Formanden for børne- og undervisningsudvalget, socialdemokraten Trine Græse, siger om problematikken:
"Desværre ser det ud til, at interessen for at side med i skolebestyrelserne er dalende. En løsning kunne måske være at gøre valgperioden kortere, eksempelvis etårig, det ville gøre det mere overskueligt for forældrene".

Leg, spil & sport i SFO´en

For to år siden gik Søndergård skoles SFO Urskoven og fire idrætsklubber i Bagsværd sammen om et målrettet tilbud til de SFO-børn, der normalt ikke dyrker nogen form for sport.
I fællesskab har de introduceret en række børn til foreningslivet og det er sket i for deltagerne trygge rammer.
I alt 20 børn har deltaget i projektet og en del af dem har ønsket at fortsætte med at gå til sport, nu hvor det 2-årige forløb er forbi.
Men også klubberne har været glade for at være med i projektet fortæller Henrik Høj Petersen fra
Bagsværd Boldklub
"Ja, det har været helt kanon synes jeg. Det har været sjovt at have med en homogen gruppe at føre, først og fremmest. Normalt kommer folk jo sådan lidt på må og få til fodbold eller anden sport, fordi de vil prøve at snuse lidt til det og er lidt usikre på, om de kan komme i gang med det. Og her var vi jo så heldige, at det var en samlet gruppe der fungerede rigtigt godt i det daglige der kom ned for at prøve fodbold. Og det gjorde det meget, meget nemt at arbejde med gruppen. De var utroligt lydhøre, meget optimistiske og havde lyst til at lære noget. Og det var helt fantastisk, synes jeg".
Foruden Bagsværd Boldklub har også Bagsværd Atletik Club, Bagsværd Tennisklub og
CC Gladsaxe deltaget i "Projekt leg, spil og sport i SFO og fritiden".

101 års fødselsdag

I søndags blev Inger Keis Nielsen 101 år, og hun er nu den næst ældste borger i Gladsaxe Kommune. Inger Keis Nielsen der er født og opvokset i Stubbekøbing, har siden hun blev gift boet i Søborg, og i de senere år på Omsorgscentret Kildegården. Vi har besøgt Inger Keis Nilsen for, at høre om hendes liv og om hvordan det er at blive 101 år:
"Det er ganske normalt, tiden går af sig selv, og så følger man bare med. Jeg har det godt og er meget glad for her. Jeg har kendt Kildegården og afdelingen her i 21 år, så det er ganske naturligt, at jeg føler mig godt tilpas her". – Har du boet her i 21 år? "Nej, jeg har ikke boet her så længe, men jeg har gået som frivillig hjælper i mange år. Jeg støttede beboerne i deres dagligdag og om lørdagen når alle samledes til eftermiddagskaffe dækkede jeg bord, serverede kaffe, ryddede af og vaskede op bagefter, det var en af mine store gerninger. Og det havde jeg meget glæde af. Den gang jeg stadig arbejde og kom cyklende forbi Kildegården, så var min tanke altid, at jeg håbede aldrig at komme til at bo der, for jeg syndes de så, så triste ud, dem der sad der inden. Men da jeg så startede som besøgsven her, fik jeg et fuldkommen anderledes syn på Kildegården".